Siyonist bakandan Gazze'ye yeniden yasa dışı yerleşim çağrısı
Siyonist rejimin sözde Yerleşim Bakanı Orit Strok, Gazze Şeridi'nde Yahudi yerleşimlerinin yeniden kurulması çağrısında bulundu. Strok, uluslararası hukuka aykırı şekilde Gazze'nin "israil toprağının parçası" olduğunu ileri sürdü.
Siyonist rejimin sözde Yerleşim Bakanı Orit Strok, Gazze Şeridi'nde yasa dışı Yahudi yerleşimlerinin yeniden kurulması gerektiğini savundu.
Siyonist rejimin devlet televizyonuna açıklamalarda bulunan Strok "Yahudiler Gazze Şeridi'nde yaşamalı. Yahudi yerleşimlerinin yeniden inşa edilmesi talebi doğru bir taleptir" ifadelerini kullandı.
Strok, Gazze'nin "sadece Tevrat ve Yahudi dini hukukuna göre değil, uluslararası hukuka göre de israil toprağının bir parçası olduğunu" iddia etti.
Siyonistlerden Gazze'ye yerleşim yürüyüşü
Strok'un açıklamaları, siyonist rejim hükümetinden bazı bakanların, Gazze Şeridi sınırına doğru düzenlenen ve binlerce yasa dışı yerleşimcinin katıldığı yürüyüşe katılmasının ardından geldi.
Söz konusu yürüyüş, Gazze Şeridi'nde Yahudi yerleşimlerinin yeniden kurulmasını desteklemek amacıyla, işgalcilerin kapattığı askeri bölge üzerinden gerçekleştirildi.
Siyonist rejime yakın "The Times of Israel" gazetesinin haberine göre yürüyüşe binlerce kişi katılırken, etkinlik 21 yıl önce Gazze'deki "Gush Katif" yerleşim blokunun boşaltılmasının yıl dönümü kapsamında düzenlendi.
Yürüyüşe, sözde Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun liderliğindeki Likud Partisi'nden bazı milletvekilleri de katıldı.
Yerleşimci hareketi "Nahala" tarafından organize edilen etkinliğe, hükümet koalisyonundan 28 bakan ve milletvekilinin destek verdiği belirtildi.
Ben-Gvir: "Gazze bize ait." dedi
Yürüyüş organizatörleri, daha önce benzer girişimlerin aksine bu kez siyonist sağ içinde daha "ılımlı" olarak nitelendirilen kesimlerden de destek alınmasının önemli bir gelişme olduğunu savundu.
Gazze'deki "Gush Katif" ve diğer yasa dışı yerleşimlerin boşaltılması, Ağustos 2005'te dönemin sözde başbakanı Ariel Şaron'un tek taraflı "ayrılma planı" kapsamında gerçekleşmişti. Aynı süreçte işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki 4 yasa dışı yerleşim de boşaltılmıştı.
İşgal ordusu, Gazze çevresindeki bölgeyi pazar sabahı saat 08.00'den pazartesi aynı saate kadar askeri kapalı bölge ilan etmişti.
Yürüyüşe katılanların Gazze Şeridi içine geçemediği aktarıldı.
Öte yandan sözde Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, daha önce X hesabından paylaştığı videoda "Gazze bize ait." iddiasında bulunmuştu.
Ben-Gvir açıklamasında "Üç yıl önce biri bize Gazze Şeridi'nin yüzde 70'ini kontrol edeceğimizi söyleseydi kimse inanmazdı. Bugün ise şunu söylüyorum: Tüm Gazze'de Yahudi yerleşimleri olacak ve oraya göçü teşvik edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Yahudi çeteler, son 24 saatte Batı Şeria'da 15'ten fazla noktada Filistinlilere ait ev, su altyapısı ve tarım arazilerini hedef aldı. Mescid-i Aksa'ya baskınlarını sürdüren Yahudi çetelerin "Sözde Mabedin Yıkılışı" günü öncesi provokasyonlarını artırdığı bildirildi.
Gazze'de son 24 saatte siyonist rejimin saldırılarında 10 Filistinli şehit oldu, 42 kişi yaralandı. Böylece 7 Ekim 2023'ten bu yana şehit sayısı 73 bin 293'e, yaralı sayısı ise 173 bin 906'ya yükseldi.
İşgalci güçler ve Yahudi çeteler, Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılarını artırarak ev yıkımları, baskınlar, alıkoymalar ve kötü muamele uygulamalarını sürdürüyor. Saldırıların El-Halil, Ramallah ve Cenin kentlerinde yoğunlaştığı bildirildi.