AİÇÜ’lü mucitler TEKNOFEST’te Türkiye birincisi oldu

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin (AİÇÜ) mucit öğrencileri, TEKNOFEST 2021 Uluslararası Serbest Görev İnsansız Hava Araçları Yarışmalarında Altın Performans Ödülünü kazanarak Türkiye birincisi oldu.
AİÇÜ Meslek Yüksekokulu Mekatronik Bölümü öğrencileri Kemalettin Demirbaş ile Habip Demirbaş, geçtiğimiz yıl “Robot Kuş” projesi ile TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması TEKNOFEST Festivali “Savunma, Uzay ve Havacılık” kategorisinde Türkiye ikincisi olmuşlardı.
Tasarladıkları alçak ve orta irtifada uçabilen “Robot Kuş” projesi ile TEKNOFEST’te sabit kanat, döner kanat, hibrit kategorilerinden sonra İlham çırpan kanat kategorisinin eklenmesine esin kaynağı olan Kemalettin Demirbaş ve Habip Demirbaş ile AİÇÜ öğrencisi Rümeysa Demirbaş’tan oluşan Mekatronikçi Tayfam takımı, 13-18 Eylül 2021 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilen TEKNOFEST 2021 Uluslararası Serbest Görev İnsansız Hava Araçları Yarışmalarında Altın Performans Ödülünü kazanarak Türkiye birincisi oldu.
Bir kuş gibi kanat çırparak uçan İHA’nın 1 metre kanat açıklığına sahip olduğunu belirten öğrencilerden Kemalettin demirbaş, "Kuyruk manevra kabiliyeti ile yön alan robot kuş, üzerinde bulundurduğu pusula, barometre, jiroskop ve GPS modülleri ile otonom uçuş yeteneğine sahiptir. 10-12 kilometre irtifaya çıkabilen, havada aktif kanat çırpma ile 20 dakika uçuş yapmakta olan robot kuş, ek olarak süzülebilme özelliği ile 30-40 dakika uçuş süresine sahiptir. Bu süreler kullanılacak batarya gücü ile artırılabilir" dedi.
Öğrencilerden Habip demirbaş, "Tasarlanan robot kuş İHA havalimanlarında, tarım arazilerinde, arı kovanlarında ve güneş panellerinde tahribata neden olan kuş sürülerinden korumak için kullanılabilir. Devriye uçuşu yaptığı bölgelerde, kuşların tedirgin olmasına sebep olarak kuşların bir sonraki yuvalama döneminde o bölgeden uzaklaşmalarını sağlayacaktır. Türkiye’de ilk olan bu proje tasarımı itibari ile kamufle olarak askeri casusluk, kaçakçılık ve göçmen geçişlerinin kontrol edilmesi gibi görevler için kullanılabilecektir" dedi.
AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, geçen yıl Türkiye ikincisi olan, bu sene de başarılarını sürdürerek Türkiye birincisi olan öğrencileri ve danışmanlarını elde ettikleri büyük başarıdan dolayı tebrik ederek, başarılarının devamını diledi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından İstanbul'da "Direniş Önderi Hazreti Muhammed" temasıyla gerçekleştirilen Mevlid-i Nebi etkinliğine katılan vatandaşlar, Gazze direnişine destek çağrısında bulundu.
Peygamber Sevdalıları Vakfı’nın İstanbul, Van ve Adana'daki Mevlid-i Nebi etkinliğinde okunan Mevlid mesajında Hazreti Muhammed’in direniş, kardeşlik ve vahdet öncüsü olduğuna işaret edilerek, “Müslüman coğrafyalara dayatılan, vicdan ve insafı rafa kaldıran, amansız ve orantısız bir savaşın karşılığı ancak kutlu bir direniştir” ifadesi vurgulandı.
Peygamber Sevdalıları Vakfı Onursal Başkanı Mehmed Göktaş Hoca, İstanbul'daki Mevlid-i Nebi etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Gazze dünyaya İslam'ın aynen asr-ı saadette yaşanılır olduğu gibi yaşanıldığını gösterdiler. Gazze'deki kardeşlerimiz bizlere öyle bir miras bıraktı ki inşallah İslam aleminin halifeye kavuşmasına da vesile olacaktır." dedi.
İstanbul'daki Mevlid-i Nebi etkinliğinde konuşan Dünya Alimler Birliği Filistin Komisyon Başkanı ve HAMAS Milletvekili Mervan Ebu Ras, "Gazze halkı bunca aya rağmen ne Trump'ın projesine ne Netanyahu'nun açlık ambargosuna teslim olmadı. Gazze halkı ve direnişi olarak bizler silahı ve cihadı bırakmayacağız. Filistin topraklarının her parçasını fethedene kadar bu silahlı mücadeleye devam edeceğiz." dedi.