Ankara Kızılay merkezindeki yerli esnaf, Afrikalı esnafa sahip çıkarak "polis baskılarının" durdurulması talebinde bulundu.
Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Kızılay bölgesindeki Afrikalılara, aylardır polis tarafından hukuksuz uygulamalarının yapıldığı iddia edildi.
Yıllardır Kızılay'da esnaf olan Somalililerin Çankaya ilçesinin dışına taşınmaları konusunda baskıya maruz kaldıkları belirtildi. Polisin, Afrikalı esnafa, iş yerlerini kapatma yönünde baskıda bulunduğu iddia edildi.
İLKHA'ya konuşan Kızılay esnafı, polisin Afrikalı esnafa yönelik baskısının sonlandırılması talebinde bulunarak yetkililere seslendi.
Kızılay'da ismini vermek istemeyen bir taksici esnafı, "Yıllardır biz burada taksicilik yapıyoruz. Somalili kardeşlerimizle birlikte beraber çalışıyoruz. Onları evlerine götürüyoruz, işlerine götürüyoruz, servis paketlerini götürüyoruz. Yani şu ana kadar beraber çalıştık. Hiçbir zararlarını görmedik. En ufak bir taşkınlıklarını görmedik. Bunlardan biz hiçbir sıkıntı görmedik ama bizim emniyet güçleri buraya sürekli geliyorlar. Bu arkadaşlarımızın kimlik kontrollerini yaptıkları gibi bir de restoranlarında yemek yiyenleri toplayıp götürüyorlar emniyete. Orada 3-5 saat bekletip geri bırakıyorlar. Tabi ki bunlar da bu konuda çok mağdurlar. Bir de tabelalarını söküyorlar. İlla tabelalarınızı değiştirin diyorlar. Niye bu şekilde baskı yapılıyor biz de anlayamadık. Emniyetin bunu niye yaptığını bilmiyoruz. Kimse bize bir açıklama getirmiyor, bir şeyler söylemiyor. Somalili kardeşlerimiz zor durumdalar. Buraya gelerek masraf yaptılar, yatırım yaptılar, restoran açtılar. Ülkelerinden kimisi okumaya, kimisi hastaneye, kimisi de çalışmaya gelmiş. Bizim emniyet niye böyle bir şey yapıyor anlayamadım." dedi.
"Ten renginden dolayı burada ayrımcılık yapılıyor"
Barış Çeviker
Esnaftan Barış Çeviker, "Burada Somalili arkadaşların dükkanları var hemen yan tarafımızda. Polis geliyor levhasını söküyor. Bu levhalara polis karışamaz ki, bu zabıtanın görevi. 2 gün önce geldiler, Afrikalı esnaf arkadaşın dükkanı faaliyette iken boşalttılar. Adamın eti, sütü ve yemeği var, hepsi içeride kaldı. Yani 'niye yapıyorsunuz' dedikleri zaman polisler 'Yukarıdan emir geliyor bize.' diyor. Yukarıdan kim söylüyor size? Büyük bir ihtimal ten renginden dolayı burada ayrımcılık yapılıyor. Bu ayrımcılıktan başka bir şey değil. Biz yıllardır tanıyoruz, hiçbirinin zararını görmedik, faydasını gördük. Bu insanlara sırf teninden dolayı ırkçılık yapılıyorsa ülkemizde ırkçılık var demektir. Hani yok diyorlar ya, var. Bunu devlet zamanında almış mı almış. Buna devlet izin vermiş mi vermiş. Şimdi ne oldu da devlet buna karşı geliyor. Devlet bunlardan vergi alıyor, bunlardan kazanç sağlıyor. Bu adamlarla daha niye uğraşıyorlar ben onu anlayamadım. Sadece renklerinden dolayı ırkçılık yapıldığını düşünüyorum. Kızılay esnafı olarak bu arkadaşlarımızdan memnunuz. Sadece devletin belli kademeleri memnun değil demek ki." ifadelerini kullandı.
"Baskılar neden uygulanıyor bunu bilmek istiyoruz"
Bayram Keklikçi
Afrikalılarla beraber kuaför işleten Bayram Keklikçi, "Polis 2 gündür dükkana gelip baskın yapıyor, GBT kontrolü yapıyor. Sürekli gelen müşteriler artık gelmemeye başladı. 2 gündür dükkân bomboş, bu yüzden sıkıntıdayız. Bir problemleri yok, bir kavgaları yok, dövüşleri yok. Yani neden bu ayrımcılık yapılıyor? Dükkanımız 2 gündür inanın en az 20 bin lira zarardadır. Ten renginden dolayı mı? Yani nedir bu baskı? Neden uygulanıyor bunu bilmek istiyoruz." şeklinde belirtti.
"Bugüne kadar bir taşkınlıklarını duymadık"
Afrikalı komşu esnafların kendilerine hiçbir zararlarının olmadığını dile getiren Songül Yedekçioğlu, "Bugüne kadar bir taşkınlıklarını, bir küfürlerini, bir saygısızlıkları duymadık. Ben şunu düşünüyorum; madem bu insanlar iyi değil ya da maddi manevi olarak ülkemize zarar veren insanlardırlar niye getirdik, niye ülkemize aldık, neden iş açma yeri verdik?" diye sordu.
"Polisin baskısıyla ilgili elimizde kamera kayıtları da var"
Yüksel Sarı
Polislerin baskılarından dolayı iş yapamaz hale geldiklerini dile getiren Kızılay esnafından Yüksel Sarı, "Genelde polisler buralara baskı yapıyor. Afrikalılardan çok çok memnunuz. Bunların kalbinde gönlünde hiçbir şey yok, temiz ve zararsız insanlardırlar. Polisler sürekli buraya baskı yapıyor, kafelere, kuaförlere hep sıkıntı çıkarıyorlar. Doğru düzgün biz de işimizde çalışamıyoruz. Polislerin baskılarını bitirmelerini istiyoruz. Tek dileğimiz bu. Mesela benim dükkana geliyorlar, 'kimlik' diyor. Kimlik sormanın da bir edebi olur; sert bir şekilde, kaba bir şekilde the cart, the cart diye bağırıyorlar. Neredeyse müşteriyi dövecek. Elimizde kamera kayıtları da var. Nasıl ve ne şekilde davrandıklarına karşılık tespit de gösterebiliriz." diyerek olanlara tepki gösterdi.
"Polisin bu insanlara burada herhangi bir müdahale etmemesini talep ediyorum"
Fırat Altındağ
Uzun yıllardır Kızılay'da esnaf olduğunu belirten Fırat Altındağ, şunları söyledi:
"Yaklaşık 5 yıldır bu siyahi arkadaşlarımız bu çevrede fazlasıyla var. Çok da iyi insanlar. Yani kimseye zararları yok. Hatta faydaları var. Polislerin genelde bu arkadaşları sürekli çevirmeleri, onlara baskı kurmaları bu arkadaşları bayağı üzüyor, bizi de üzüyor. Bir esnaf olarak söyleyebilir ki bunların bize faydası var. Faydası olmasa dahi dışlanması gerekmiyor. Yani sırf siyahi oldu diye mi acaba bu arkadaşları buradan göndermeye çalışıyorlar? Sadece bunu söylemek istiyorum. Kesinlikle bu insanlara yardım edilmesini istiyorum. Polisin bu insanlara herhangi bir müdahalede bulunmaması talebinde bulunuyorum."
"Kontrollerde sadece siyahi kişiler çevriliyor"
Afrikalılara yapılanların haksızlık olduğunu dile getiren esnaflardan Ümit, "Şöyle bir şey var. Burada sadece sorun Afrikalıların sorunu değil, artık buradaki esnafın da sorunu olmaya başladı. Niye derseniz, burada herkes bu insan üzerinden iyi kötü para kazanıyor. Yani kazanç elde ediyor, ortada hiçbir şey yok. Burada insanları alıyorlar, 15-20 dakika bekletiyorlar, bir kimlik kontrolü vesaire yapıyorlar. Tamam kimlik kontrolü yaparsınız ama müşteriyi rahatsız edecek, müşteriyi oturduğu yerden kaçıracak, hani korkutacak derecede olmaz. Yani üç günde bir, iki günde bir, beş günde bir, haftada bir mutlaka oluyor. Sadece burada da değil, kafeye yönelik de değil. Gidin şimdi Kızılay AVM'nin önüne bakın, sadece siyahi kişiler çevriliyor. Sadece siyahiler.... Bunlara yönelik bir şeyler var. Sebebini biz de anlamıyoruz." dedi.
"İster istemez bu insanlar bize ayrımcılık yapıyor zannediyor"
Afrikalıların, iş yerleri açarak Türkiye'nin ekonomisine katkıda bulunduklarını dile getiren Ümit, "Döviz getirisi diyorlar. Al sana döviz getirisi. İnsanlar buraya giriyor. Kimi öğrenci olarak geliyor, kimi hasta olarak geliyor, kimi turist olarak geliyor. 200 metre aşağıda Kızılay AVM'nin önünde çevirdin, durum böyle devam edersen bu adam turist olarak nasıl gelecek, memleketi nasıl gezecek ya da hastaneye tedavi olmak için nasıl gelecek? Yani bu hepimizin sorunu. Biz de rahatsızız bundan. Tabelalarını söktürdüler. Bakın işte orada tabelalarını söktü. Neymiş ismi Somaliceymiş. İngilizce, Fransızca tabelası olan insanlar var. Almanca tabelası olan insanlar var. Tabela söktürmek ne demek ya? Böyle mantık var mı? İster istemez bu insanlar da 'Bize ayrımcılık yapılıyor' zannediyor. Yani buradan bu çıkıyor. Yani ırkçılık çıkıyor. Öyle zannediyorlar. Yani sorun ne, problem ne? Bak biz de burada bunlardan dolayı ticaret yapamıyoruz, iş yapamıyoruz. Yukarıdan baskı var diyorlar. Yukardan baskı var ne demek? Yani yukarıdan baskı dediğiniz kimden bahsediyorsunuz? O şekilde bahane üretiyorlar, olay bu." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile bir araya geldi.
Süresiz nafaka uygulamasının neden olduğu mağduriyetlere dikkat çeken HÜDA PAR, “Bu bağlamda gereken yasal düzenleme, artık daha fazla geciktirilmeden hayata geçirilmelidir.” çağrısında bulundu.
Bingöl'de düzenlenen asayiş operasyonunda 2 şüpheli gözaltına alındı.
Batman'da faaliyet gösteren basın dernekleri, yayımladıkları '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' mesajında, siyonist işgal rejimi tarafından Gazze'de gazetecilerin katledilmesine tepki göstererek, zor şartlarda görev yapan basın mensuplarına destek olunması çağrısında bulundu.