Ekim yağışları birçok ilde son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), ekim ayı yağışlarının özellikle Bursa, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Edirne, Eskişehir ve Yalova’da son 10 yılın zirvesine çıktığını açıkladı.
TMO’nun merkez ve taşra teşkilatındaki teknik personelin sahadan yaptığı gözlemler ile meteorolojik veriler kullanılarak hazırlanan "Fenolojik Değerlendirme - Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi (Ekim 2025 Değerlendirmesi)" yayımlandı.
Rapora göre, ekim ayı yağış ortalaması geçen yıl kaydedilen 26,8 mm’nin ve uzun yıllar ortalaması olan 49,4 mm’nin üzerine çıkarak 49,4 mm olarak gerçekleşti.
Yağışlarda normaline göre yüzde 8, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 100’ün üzerinde artış görüldü.
Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Muğla, Bolu, Düzce, Zonguldak, Samsun ve Amasya çevrelerinde yağışlar yer yer yüzde 100’den fazla artarken; Konya, Karaman, Niğde, Kayseri, Nevşehir, Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ, Şanlıurfa, Mardin, Batman ve Şırnak çevrelerinde yüzde 60’ı aşan düşüş yaşandı.
"Bursa ve Balıkesir’de son 10 yılın rekoru"
Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri normallerinin üzerinde yağış alırken; İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağışlar mevsim ortalamalarının altında kaldı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi yüzde 45 ile yağışlarda en fazla azalma görülen bölge olurken, Ege Bölgesi yüzde 51 ile en yüksek artışı kaydetti.
Amasya, İzmir, Kocaeli ve Samsun’da 15; Manisa ve Muğla’da 14; Düzce, Kütahya ve Sakarya’da 12; Burdur’da 11 ilde yağışlar son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Edirne, Eskişehir ve Yalova da bu iller arasında yer aldı.
"Konya’da ekilişler gecikti"
Konya’da sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağış yetersizliği nedeniyle ekilişler yaklaşık bir ay gecikti. Tarla hazırlıklarının sürdüğü bölgede, kuru tarım alanlarında toprağın tav alması için yağış bekleniyor. Sulu tarım yapılan Karaman ve Çumra’da ise ekilişler devam ederken çimlenme için sulama yapılıyor. Yağış durumuna bağlı olarak ekimlerin kasım ortasında hızlanarak ay sonunda tamamlanması öngörülüyor.
"Eskişehir’de beklenenin üzerinde ekim yapıldı"
Eskişehir’de son yıllarda erken ekimlerin kuraklık ve don riskinden olumsuz etkilenmesi üreticileri geç ekime yöneltse de, bu yıl ekim ayındaki yüksek yağışlar planlamayı değiştirdi. Yağışların yeterli olması sayesinde üreticiler ekimlerini öne çekti ve kentte beklentilerin üzerinde ekiliş gerçekleşti. Erken ekim yapılan alanlarda çimlenme ve çıkışlar başladı.
Çanakkale, Bursa, Balıkesir ve Yalova’da toprak hazırlıkları tamamlanırken arpa ekilişlerine geçildi. Buğday ekilişlerinin ilerleyebilmesi için yağış bekleniyor.
TMO, 2025/26 üretim sezonunda Türkiye genelinde buğday ekilişlerinin geçen yıl ile benzer seviyelerde olacağını öngörüyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şanlıurfa’da, Narkotik Suçlarla Mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde bir adrese düzenlenen operasyonda 2 bin 404 adet sentetik ecza hap ele geçirildi.
Batman'da yapılan trafik denetimlerinde abartı egzoz ve uygunsuz teknik değişiklik tespit edilen 5 sürücüye toplam 104 bin 256 lira ceza kesildi.
Selçuklu ilçesindeki Beyşehir Çevre Yolu üzerindeki üst geçitte tır ile motosikletin çarpışması sonucu motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı. Kurum, deprem bölgesindeki konut çalışmalarından iklim politikalarına, kentsel dönüşümden sosyal konut projelerine kadar birçok başlığı detaylı şekilde anlattı.