Eyyam-ı Bahur sıcakları başladı: Uzmanlardan uyarı var
Türkiye, yaz aylarının en sıcak dönemlerinden biri olan “Eyyam-ı Bahur” etkisi altına girdi.
Temmuz ayının son haftasıyla birlikte başlayan ve genellikle ağustosun ilk günlerine kadar süren bu sıcak hava dalgası, birçok bölgede termometrelerin 40 dereceyi aşmasına neden oluyor.
Eyyam-ı Bahur nedir?
Arapça kökenli bir ifade olan “Eyyam-ı Bahur”, kelime anlamı olarak "boğucu sıcak günler" anlamına gelir. Halk arasında yazın en sıcak ve bunaltıcı günlerini tanımlamak için kullanılır. Bu dönem, özellikle Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgalarının etkisiyle yüksek sıcaklık, düşük nem oranı ve rüzgarsız hava şartlarıyla karakterizedir.
Meteoroloji uzmanlarına göre Eyyam-ı Bahur, yaz mevsiminin zirve sıcaklıklarını temsil eder. Bu süreçte gece sıcaklıkları dahi oldukça yüksek seyrederken, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olanlar için ciddi riskler oluşturabilir.
Hangi bölgelerde etkili oluyor?
Eyyam-ı Bahur sıcaklıkları, başta Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgeleri olmak üzere Türkiye'nin büyük bir bölümünde hissediliyor. Özellikle şehir merkezlerinde beton yapıların ve asfalt yolların sıcaklığı daha da artırmasıyla, hissedilen sıcaklık ölçülen değerlerin üzerine çıkabiliyor.
Uzmanlardan uyarılar
Meteoroloji ve sağlık uzmanları, Eyyam-ı Bahur günlerinde şu konulara dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor:
Serinleme önerileri:
Evde serin kalabilmek için perdeleri kapalı tutmak, vantilatör ya da klima kullanmak, sık sık duş almak gibi yöntemler öneriliyor. Ayrıca meyve ağırlıklı hafif beslenme ve yeterli sıvı tüketimi, vücudun ısı dengesini korumaya yardımcı oluyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şırnak'ın İdil ilçesinde evlerinin balkonunda güvercinlerle ilgilendiği sırada ikinci kattan düşen 12 yaşındaki kız çocuğunun tedavisi sürüyor. O anlar güvenlik kamerasınca kaydedildi.
1448'inci Hicri Yılbaşı dolayısıyla bir mesaj paylaşan HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Muhammet Şerif Durmaz, hicretin insanlık tarihinin seyrini değiştiren kutlu bir milat olduğunu vurguladı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi, bünyesinde görev yapan belediye otobüsü şoförü Cemil Kozan, görev yaptığı sırada sergilediği duyarlı davranışla vatandaşların takdirini topladı.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Malatya'da 35 milyar liralık altyapı yatırımı yaptıklarını ifade ederek, dirençli bir şehir oluşturduklarını söyledi.