Genç çiftçi projesine başvuran vatandaş mağdur edildi

Genç çiftçilere 30 bin TL hibe desteği sağlanması projesi kapsamında mağdur edilen vatandaş, mağduriyetinin giderilmesini istiyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının "Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girmesinin ardından başvurular yapıldı.
Başvuruda bulunarak bankaya para yatıran birçok genç çiftçi, mağdur edildi. Kendilerine hayvan verilmeyen ve yatırdıkları paraları da iade edilmeyen genç çiftçiler, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. Bitlis Merkez Kayadağ (Dilek) köy nüfusuna kayıtlı Bayram Demir, bu mağduriyeti yaşayan vatandaşlardan sadece biri.
Proje kapsamında yaptığı başvurunun kabul edildiğini, gerekli tüm evraklarını tamamladığını ve bankaya istenilen 3 bin TL paranın da yatırıldığını belirten Demir, hibe olarak verilecek hayvanların kendilerine teslim edilmediğini söyledi.
Mağduriyetlerinin giderilmesi ve devletin kendilerine verdiği hibe desteğinin alınması için Tarım ve Orman Bitlis İl Müdürlüğüne defalarca başvurduğunu, yetkililer tarafından para olmadığı gerekçesinin öne sürüldüğünü ifade etti.
Yaklaşık iki yıldan bu yana proje nedeniyle herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışamadığını, akrabalarının da kiraladıkları tapunun parasını verdiklerini, proje için Ziraat Bankasına yatırdığı 3 bin TL para ve dosya masraflarının bile iade edilmediğini dile getiren Demir, kendisine yaşatılan bu mağduriyetin giderilmesini istedi.
"Ne bana çıkan hibe desteğini verdiler ne de bankaya yatırdığımız parayı iade etiler"
Mağduriyetlerinin giderilmemesi halinde hukuki süreci başlatacaklarını ifade eden Demir, "Bitlis merkez Kayadağ köyünden genç çiftçiye başvurdum. Başvurum onaylandı ve bana Genç Çiftçi Projesi kapsamında hibe desteği çıktı. 3 bin TL Ziraat Bankası'na yatırmamı istediler, yatırdım. Gerekli tüm dosya masraflarını verdim. Hayvanlarımızın verilmesine onay çıktı. Birçok vatandaş hayvanını aldı ancak bize bir şey vermediler. En son bizi çağırdıkları toplantıda, 'Gelen para az, o parayla hayvan alınmıyor. Bu parayı size vereceğiz. Geri kalanını kendi cebinizden tamamlayın.' dediler. Biz de 'Vereceğiniz bu parayla bu kadar hayvan alamayız. Verdiğiniz parayla ne kadar hayvan geldiğini kabul etseniz alalım.' dedik. Onlar da 'Yok, 34 adet hayvan almak zorundasınız.' dediler. Biz de bu parayı almadık." dedi.
"Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz"
Proje için kiraladıkları tapunun parasını cebinden ödediğini, bir buçuk yıldan bu yana projeden dolayı herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışamadığını dile getiren Demir, şunları kaydetti:
"Proje için tapu kiraladım. Bir buçuk yıldır bir yerde sigortalı olarak çalışamıyorum. Çünkü projenin sözleşmesinin içerisinde bu var. En son Bitlis Milletvekili Vahit Kiler ile görüştüm. Daha sonra bana dönüş yapılarak, bir şey yapılamayacağını söylediler. Bize hibe edilecek 30 bin yerine 22 bin 100 TL veriyorlardı. Bu parayla 34 hayvan almamızı istiyorlardı. Biz de 'Bu parayla bu hayvanı alamayacağımızı' söyledik. Miktar değerinde hayvan almak istedik, bunu kabul etmediler. Cebimizden geri kalanını tamamlamamızı istediler. Bizim de imkânımız yoktu. Normal şartlarda devlet bunu bize hibe etmişti. En son bize, 'Müteahhit iflas etmiş, devletten gelen para budur.' dediler. O parayla bu kadar hayvan alınamayınca parayı Bakanlığa geri gönderdiler. Böylelikle bizi mağdur ettiler. Bankaya yatırdığımız, dosya masraflarımız kiraladığımız tapu masraflarımızı bile iade etmediler. Bitlis merkez ve ilçelerde birçok vatandaş benim gibi mağdur durumdadır. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz."
Konuyla ilgili İLKHA'nın görüştüğü Tarım ve Orman Bitlis İl Müdürlüğü yetkilileri ise Bakanlığın izni olmadan herhangi bir açıklama yapamayacaklarını kaydettiler. (Şükrü Tontaş-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), "Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın konuşması uzadığı için toplantıdan ayrıldı' iddiası doğru değildir." açıklamasını yaptı.
Ankara'da, Anıt Caddesi'nde düzenlenecek etkinlik ile ilgili olarak saat 14.00'ten itibaren bazı yollar trafiğe kapatılacak.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, "Suriye'ye yönelik yaptırımların önemli bir bölümünün daha kaldırılmış olması olumlu bir gelişmedir." dedi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Leman dergisinin aşağılık hakaretine ve buna sahip çıkan bazı TV kanallarına tepki göstererek, "Buradan yayıncılarımızı uyarıyoruz: RTÜK olarak bu yayınları sadece izlemekle kalmıyor, her birini titizlikle inceliyoruz. Kimsenin bu ülkenin inancına ve değerlerine hakaret etmesine izin vermeyeceğiz." dedi.