15 Temmuz Derneği'nden 12 Eylül paneli
İstanbul'da 15 Temmuz Derneği tarafından lise öğrencilerine yönelik 12 Eylül darbesini konu alan bir panel düzenlendi.
15 Temmuz Derneği, 1980 yılında yaşanan 12 Eylül askeri darbesinin gençler tarafından anlaşılması adına lise öğrencilerine yönelik bir panel düzenledi.
Gazeteci Zeynep Bayramoğlu moderatörlüğünde "15 Temmuz Hafıza Müzesi"inde düzenlenen panele konuşma olarak Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu ve Gazeteci-Yazar İdris Kardaş katıldı.
Darbe sürecinde yaşananların karanlık odaklar tarafından senaryolaştırılarak sahnelendiğini belirten Rektör Prof. Dr. Hacısalihoğlu, farklı kesimlerden ölen kişilerin aynı silahla vurulduğunu ve bunların delillerinin açıkça ortada olduğunu söyledi.
Hacısalihoğlu, "Sizin yaşınızdaki gençler bir sabah sağ ve sol diye kamplara ayrılmıştı. Darbenin arkasındaki karanlık güçler senaryoyu ortaya koydular. Darbenin başındaki şahıs, 'biz darbenin şartlarının oluşmasını bekledik' demişti. İnsanların bu işe birileri dur demelerini bekleyip darbe yaptılar. O ölen çocukların hepsi vatan için öldüklerini zannettiler." diye konuştu.
Ülke olarak çok darbe yaşadıklarını ancak ailelerin bu konuda çocuklarıyla iletişim kurmadıklarını, bu tür olayları sakladıklarını söyleyen Gazeteci-Yazar İdris Kardaş, her kuşağın darbeleri kendisinden sonraki kuşaktan sakladığını ifade etti.
"Birçok değişiklik yaşandı ama maalesef hala darbe anayasası var"
Kardaş, "Her 10-15 yılda bir bu ülkede darbeler yaşanıyor. Bu darbelerle çok büyük acılar yaşanıyor. İşkenceler, gözaltılar, sürgünler, vatandaşlıktan çıkarılan insanlar… Neredeyse toplumun tamamı bu süreçten etkilenmiş. Bugün PKK dediğimiz terör örgütü 12 Eylül sonrasında Diyarbakır'daki cezaevinde yaşanan işkencelerden sonra güçlenip başımıza bela olmuş. O günün anayasası hala yürürlükte. Birçok değişiklik yaşandı ama maalesef halen darbe anayasası var. Oysaki toplumdan bu yönde talepler de var. Ama nasıl oluyorsa tamamen değiştirilemiyor." dedi. (Nizamettin Aşkın- İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Konya’da yerli gazlı içeceklerin satışını yapan Cafer İrkin, boykot edilen ürünlerin yerli alternatifinin bulunduğunu belirterek, bu ürünlerin kalite açısından da boykot edilen ürünlerden daha iyi olduğunu belirtti. İlkin, bazı yerli ürünlerin 80-90 yıllık geçmişe sahip olduğunu ve hâlâ üretiminin sürdüğünü söyledi.
Okul ve üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala artan trafik yoğunluğuna dikkat çeken sürücü kursu işletmecisi ve uzman sürüş eğitmeni İlhan Taşkın, sürücülerin özellikle yoğun saatlerde trafiğe çıkmamaları, yolculuklarını önceden planlamaları, dinlenerek araç kullanmaları ve araç bakımlarını ihmal etmemeleri gerektiğini söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş, “İki İnsan Bir Hayat” projesi kapsamında başlangıçta 200 çifte destek sağlanmasının planlandığını, daha sonra bu sayının 300’e çıkarıldığını belirtti.
Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala İzmir’de kırtasiyelerde hareketlilik başladı. Kırtasiyeci esnafı, velilerin öğretmenler tarafından verilen listelere göre alışveriş yaptığını belirtirken, zincir marketlerin oluşturduğu rekabetten dert yandı.