30 yıldır geleneksel yöntemle tarla sürüyor
Bitlisli Tayip Sun, hayvan gücü ve saban gibi geleneksel yöntemleri kullanarak tarla sürüyor.
Bitlis'te hayvan gücü ve sabanla tarla süren Tayip Sun, geleneksel yöntemi devam ettiriyor.
Yaklaşık 30 yıldır öküz, at ve katır gibi hayvanlarla çift sürerek tarlayı işlediklerini söyleyen çiftçi Tayip Sun, arazilerin engebeli olması nedeniyle bu yolu tercih etmek zorunda kaldıklarını anlattı.
Traktörün ortaya çıkmasından sonra da insan ve hayvan gücüyle tarla sürme geleneğini devam ettirdiklerini ifade eden Sun, böylece daha iyi ve temiz bir iş çıkardıklarını belirtti.
Tarla sürmenin artık kendisi için bir meslek olduğunu söyleyen Sun, “Bu Ramazanda havalar sıcak olmasına rağmen sabah saatlerinde iki, akşam vakitlerinde de iki saat çalışarak tarla sürüyoruz. Ekim yapan birçok mahallenin tarlalarını ben sürüyorum. Bu işi yapan birkaç kişi var onlar sadece kendi tarlalarını sürüyorlar. Mahallerin bütün işi benim sırtıma kalmış. Ben de tarla sürerek ekmeğimi kazanıyorum.”
Sun, hayvanlarla tarla sürmenin Kürtlerin bir kültürü olduğunu hatırlatarak, bu kültürü devam ettireceğini ifade etti.
“Atlarla tarla sürmek aileden kalan bir meslektir”
İşsiz olduğu için amcasıyla birlikte atlarla tarla sürdüğünü belirten Kamuran Sun ise, "Tarla sürme aileden kalan bir meslektir. Genelde amcalarıma yardım ediyorum. Onlar bu işi daha iyi yapıyorlar. Mahallenin bütün tarlalarını biz sürmekteyiz. Traktör ve diğer makinalarla sürmeye vermiyorlar. Bir tarlayı üç defa sürüyoruz, dördünce defa kanallarını yaparak teslim ediyoruz. Her ne kadar günümüzde traktörler çıksa da bizler bu mesleği sürdürüyoruz. Çoğu insan da hayvanlarla tarlasını sürmek istiyor. Çünkü emek veriyoruz. Tarla sahibinin istediği şekilde yapıyoruz. Traktörün girmediği yerleri atlarla sürüyoruz. Alın terimizi dökerek helal bir kazanç elde ediyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İletişim Başkanı Burhanettin Duran, "Birleşik Krallık, Fransa ve Kanada öncülüğünde 12 ülkenin, Batı Şeria'daki yasa dışı israil yerleşimleriyle bağlantılı ticari ve ekonomik faaliyetlere karşı aldığı karardan memnuniyet duyuyoruz." dedi.
İzmir'de semt pazarlarında kurutmalık biber, patlıcan ve salçalık domates sezonu devam ederken, pazarcı esnafı ürünlere olan ilginin önceki yıllara göre azaldığını belirtti. Esnaf, sıcak havaların ürünlerin kurutulması açısından olumlu olduğunu ancak aşırı sıcakların tarladaki ürünlere zarar verebildiğini ifade etti.
İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 2027-2029 Orta Vadeli Program'ın makroekonomik istikrarın güçlendirilmesi, enflasyonun kalıcı biçimde düşürülmesi ve sürdürülebilir sosyal refahın sağlanmasını amaçladığını bildirdi.
Mardin Aşiretler İstişare Meclisi, toplumun ileri gelenlerin katılımıyla üzerinde karara varılan 12 maddelik sonuç bildirgesi ve önemli tavsiyelerle sona erdi.