"Gemileri yakmak" ne demek, deyimin hikayesi nereden gelir?

Dilimizde yer alan ve günlük hayatın içerisinde sıklıkla kullanılan deyimlerden bir tanesi olan "gemileri yakmak" ne demek?
Bu deyim oldukça sık bir şekilde karşımıza çıkması dolayısıyla kelimenin anlamını ve kökenini bilmekte fayda var. TDK’ya göre "gemileri yakmak" deyiminin anlamı şu şekildedir:
- geri dönüşü olmayan kararlar vermek, her şeyi göze almak
- verdiği karardan geri dönmesini sağlayacak sebepleri yine kendisi yok etmek
- geriye dönmesi olanaksız bir davranışta bulunmak
"Gemileri yakmak" deyiminin hikayesi nereden gelir?
Deyimin ortaya çıkış rivayeti;
Ünlü İslam komutanı Tarık bin Ziyad, komutasındaki ordusu ile birlikte gemilerle bugün adına Cebeli Tarık dediğimiz boğazdan İspanya’ya geçmiş. Tarık bin Ziyad ve askerleri karaya ayak bastıklarında, İspanya kralının yüz bin kişilik bir ordu hazırladığı ve saldırıya geçeceği söylentisi ordu içinde yayılmaya başlamış.
Tarık bin Ziyad , askerlerinin endişe duymaya başladığını fark eder. Bütün askerlerin yüksekçe bir tepeye çıkmasını emreder ve sahilde bıraktığı birkaç askere ise gemilerin yakılmasını söyler.
Tarık b. Ziyad, askerleri ile birlikte bulunduğu tepeden gemilerin alev alev yanışını izlemiş. Durum karşısında ne yapacaklarını şaşıran askerlere dönüp, tarihe iz bırakan şu konuşmayı yapmıştır:
“Gördüğünüz gibi artık geriye dönüşümüzün bir yolu yok. Gemileri yaktık…
Ya gelen İspanya ordusuyla savaşıp ilerleriz, ya da ölürüz. Ona göre savaşın!”
İslam ordusu, İspanya kralının ordusuyla çarpışıp galip gelir. Böylece Endülüs Emevi devletinin temelleri atılmış olur. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Asrın felaketi tamamen ortadan kalksın diye 2025 bütçesine 584 milyar liralık kaynak ayırdıklarını ifade eden Erdoğan, "Yıl sonunda tüm şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmayı, geride yarım kalan tek bir hikâye bırakmamayı hedefliyoruz." dedi.
HÜDA PAR İnsan Hakları ve Hukuk İşleri Başkanlığı, Özbek mülteci Khasan Umarov’un ölümüne illişkin, “Sağlık başvuruları ve acil ameliyat çağrılarına rağmen ne tahliye edildi ne de yeterli sağlık hizmetine erişimi sağlandı.” dedi.
HÜDA PAR Dış İlişkiler Başkanı Hüseyin İmir, "Türkiye, İran ve Pakistan arasında stratejik bir pakt ve güç birliği kurulmalıdır! Bu birlik, yalnızca bölgesel güvenliği sağlamakla kalmayacak; İslam dünyasının kendi geleceğini tayin etme iradesini, onurunu ve bağımsızlığını ortaya koyacaktır." dedi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ziyaret ederek ülkesinin Kahramanmaraş'ta yaptırdığı konutların açılış törenine katılacak.