Hazır gıda ürünleri ne kadar güvenli? Gıda ürünlerini satın alırken nelere dikkat ediyoruz? Ürünlerin üzerinde yer alan STT ve TETT ne anlama geliyor?
Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mahmut Nedim Baybatmaz, Son Tüketim Tarihi (STT) ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) olmak üzere ürün üzerinde yer alan etiketlerin tüketicinin ürün alırken dikkat etmesi gereken hususlar olduğunu belirtti.
Tüm gıda ürünlerinin denetimden geçtiğini belirten Baybatmaz, "İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürlüğümüzce 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında piyasada satılan tüm gıda ürünleri etiket bilgileri (Son Tüketim Tarihi, Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi, Muhafaza koşulları, Bakanlık izni) Türk Gıda Kodeksine uygunluk yönünden denetlenmektedir. Denetimlerimiz programı yapılan rutin denetimler dışında çeşitli şikâyetler üzerine Alo 174, CİMER ya da vatandaşların İl Müdürlüklerimize bireysel vermiş oldukları dilekçeler üzerine yapılmaktadır. Türkiye'de üretilmiş bütün gıdalar Bakanlığın denetim skalasında gerekli denetimler ürün bazlı yapılmaktadır. Yetkili arkadaşlar belli periyodlarla denetimler yapmaktadırlar. Denetimler sırasında TETT veya STT tarihi geçmişse, Bakanlık onayı yoksa muhafaza şartları soğuk zincir gerektiriyor ve ürünler soğuk zincir şartlarında muhafaza edilmemişse o ürünü raflardan alıp imha ediyor ve gerekli yasal idari yaptırımı uyguluyoruz." ifadelerini kullandı.
"STT ile TETT birbirine karıştırılmaktadır"
Ürünlerin tüketim tarihlerinin kontrol edilmesi gerektiğine değinen Baybatmaz, "Vatandaşların Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihini iyi bilmeleri gerekir. Raftan ürün alırken dikkat etmek gerekiyor. Gıda ürünlerinde iki tip tarih bulunmaktadır. Son Tüketim Tarihi (STT) olup mikrobiyal açıdan çabuk bozulabilen et ürünleri, süt ürünleri, yumurta yemek gibi gıda ürünlerinde kullanılan tarih olup, bu ürünlerde STT'si geçmiş ise kesinlikle tüketilmemesi, marketlerde veya gıda satış yerlerinde bu tarz ürünlere rastlanıldığında Alo 174 gıda ihbar şikâyet hattını arayarak şikâyetlerinizi yapmak bir vatandaşlık görevidir. Ayrıca bu tarz ürünlerin market raflarından kaldırılması için işyeri çalışanları uyarılmalıdır. Gıdaların bazılarında Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) kullanılmakta olup, bu tarih mikrobiyal olarak çabuk bozulmayan un, tuz, makarna, reçel, bisküvi gibi gıdalarda kullanılan tarihtir. Bu tarz ürünlerde gözle görülür bir bozulma, küflenme, renk değişimi gibi durumlar oluşmadığı sürece uygun muhafaza koşullarında satışına devam edilebilir." dedi.
"Sucuk, salam, sosis gibi et ürünlerinde onay numarasına bakın"
Baybatmaz, et ürünlerinde Bakanlığın onay izninin olup olmadığına bakılması gerektiğini belirterek, "Sucuk, salam, sosis gibi et ürünlerinin etiketinde Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından verilen onay numarasının bulunması önem arz eder. Bakanlıktan izinli et ürünleri içerisinde Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde belirtilen limitlerde katkı maddeleri kullanılmakta olup, takip, denetim ve analizleri İl Müdürlüklerimizce düzenli aralıklarla denetlenmektedir. Bakanlıktan onaylı bu ürünlerin tüketilmesinin sağlık için herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Halkımız için zararlı olabilecek sucuk, salam, sosis gibi et ürünleri merdiven altı dediğimiz Bakanlıktan onay numarası almamış, denetimi yapılmayan etiketsiz ürünler olup, bu şekildeki ürünleri tüketmek insan sağlığı açısından zararlı olabilecektir." şeklinde konuştu.
"En ufak bir aksaklıkta gerekli işlemler yapılmaktadır"
Baybatmaz, kontroller sonrası kriterlere uymayan satıcılar hakkında işlem yapıldığını, kriterlere uymayan gıdaların da imha edildiğini belirtti.
Baybatmaz, "Piyasada sürekli bunlara koruyucu madde katılıyor ve bu koruyucu maddeler insanlara zarar veriyor tarzında bazı şeyler paylaşılıyor. Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde belirtilen kriterler doğrultusunda bu tür yiyeceklere katkı, koruyucu madde katılmamaktadır. Bu yiyecekler kurumumuz tarafından sürekli numune alınarak denetlenmektedir. En ufak bir aksaklıkta gerekli işlemler yapılmaktadır. Onay izni olmayan merdiven altı üretilen ürünlere koruyucu maddeler fazla katılabilir. Bununla ilgili sıkıntılar olabilir. Onayız olan ürünlerde sakınca görüyoruz. Vatandaşlara tavsiyemiz salam, sucuk, sosis gibi ürünlerin üzerinde Bakanlığın onayını aramalarıdır. Bakanlık onayı varsa kullanabilirler, onay yoksa kesinlikle riskli görüyoruz. Beslenme diyeklatik açıdan değerlendirildiğinde DSÖ'nün de bazı tavsiyeleri var. Bu tür ürünleri her gün her gün kullanmak insan vücuduna zarar verebilir, bu ayrı bir şeydir. Fakat bu ürünler bozulmasın diye içerisine katılan katkı ürünlerinin belli bir ölçüsü Bakanlık tarafından koyulmuş kriterleri vardır. Ürünleri sürekli denetliyoruz. Sağlıklı gıdanın tüketiciye arzında vatandaşa önemli rol düşmektedir. Raflardan ürün alırken mutlaka aldıkları ürünlerin son tüketim tarihine baksınlar. Ürünlerde bombe, şişme varsa kontrollerini yapsınlar. Sizlerden gelen dönüşler bizlerin daha etkin çalışmamıza katkı sunacaktır." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gazze'de 9 şehidin naaşının bulunmasının ardından ateşkesin başlamasından bu yana şehit sayısı 170'e çıktı.
Kudüs ve Mescid-i Aksa için farkındalık oluşturmak amacıyla ilan edilen "Dünya Kudüs Haftası" bu yıl 23-30 Ocak tarihlerinde idrak edilecek.
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bolu Kartalkaya'daki yangın faciasını yerinde incelemek üzere Bolu'ya gitti. Dinç ve beraberindeki heyet, yaralıları ziyaret etti.
Çanakkale Ayvacık açıklarında 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.