Hollanda Başbakanı Rutte'nin partisi birinci oldu

Hollanda'da gerçekleştirilen genel seçimlerde oyların yüzde 95'ten fazlası sayıldı. Başbakan Mark Rutte'nin partisi 33 milletvekili çıkararak birinci oldu.
Hollanda'da genel seçimler için dün yerel saatle 07.30'da (Türkiye saati 09.30) başlayan oy verme işlemi 21.00'de (Türkiye saati 23.00) sona erdi.
Seçimlerin sona ermesinin ardından sandıklar da açılmaya başladı. Bin 114 aday ve 28 partinin 150 sandalye için yarıştığı seçime katılım oranı yüzde 82 oldu.
Oyların yüzde 95'ten fazlasının sayıldığı öğrenilirken, Başbakan Mark Rutte'nin özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) 33 milletvekili çıkararak birinci oldu. Rutte, 2012'de yapılan seçimde 41 sandalye elde etmişti.
İslam ve Müslüman düşmanlığını her fırsatta dile getiren aşırı sağcı Geert Wilders'in özgürlük Partisi (PVV), 20 milletvekili çıkararak ikinciliği elde etti.
AB yanlısı Demokratlar 66 (D66) ile Hıristiyan Demokrat Partisi (CDA) 19'ar milletvekili çıkardı. Yeşil Sol (GL) milletvekili sayısını 14'e yükseltti. Bu parti, 2012 seçimlerinde 4 milletvekili çıkarabilmişti.
Sosyalist Parti (SP) bir kayıpla 14, İşçi Partisi (PvdA) ise 29 kayıpla 9 sandalye elde edebildi. Türkiye kökenli milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk öztürk'ün kurduğu DENK Partisi 3 sandalye elde etti.
Hıristiyan Birlik (CU) 5, Hayvanlar Partisi (PvdD) 5, 50Artı (50+) 4, Toplumcu Reform Partisi (SGP) 3 ve Demokrasi Forumu (FvD) ise 2 milletvekili çıkarabildi.
öte yandan, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, bazı oy pusulalarında "Recep Tayyip Erdoğan" yazılması ise dikkat çekti.
Seçimlerin resmi sonuçları 21 Mart'ta açıklanacak. (Hamza Adiyaman-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Konya'daki sivil toplum kuruluşları ve Peygamber Sevdalıları'nın da destek verdiği "insani koridor" yürüyüşü için hazırlanan konvoy Ankara'ya doğru harekete geçti.
Batman'dan hareket eden yüzlerce araç ve binlerce gönüllü, Gazze'deki insanlık dramına dikkat çekmek için Ankara’ya doğru yola çıktı. Duygularını dile getiren vatandaşlar, zulme karşı vicdanın sesi olmayı hedefliyor.
Siyonist işgal rejiminin zulmü altındaki Gazze'ye acilen insani koridor açılması talebiyle pazar günü saat 18.30'da Ankara'da Güvenpark'tan Meclis'e yapılacak olan "Anadolu'dan Meclis'e, Meclis'ten Gazze'ye İnsani Koridor" yürüyüşüne destek vermek amacıyla Batman'dan yola çıkıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.