HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Kavan'dan ilçede yaşanan üzücü olaylar hakkında açıklama
HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Abdullah Kavan, Mardin’in Kızıltepe ilçesinde son zamanlarda meydana gelen üzücü olaylara dikkat çekerek, "İlçemizde yaşanan ölümlü hadiseler hem sosyal medyada hem de ulusal medyada Kızıltepe halkı ve ilçemiz hakkında farklı bir algı oluşturmuştur. Bu hadiselerin tekrar yaşanmaması için hepimize görevler düşmektedir." dedi.
İlçede vuku bulan üzücü olaylara dikkat çeken HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Abdullah Kavan, bu tür hadiselerin hem ilçe halkı hem de ilçe kültürü hakkında olumsuz bir algı oluşturduğunu vurguladı.
Bu olayların önüne geçilmesi için âlimlerden kanaat önderlerine kadar herkesin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini belirten Kavan, çözüm olarak sulh komisyonlarının kurulması gerektiğini kaydetti.
"Küçücük meseleleri büyütmek Kızıltepe halkına hiçbir fayda sağlamıyor"
Kavan açıklamasında şunları aktardı:
"Kızıltepe’mizde yaşanan hadiseler hepimizi derinden üzmüştür. Bu tablo, ilçemizin kadim kültürünü, misafirperverliğini ve insani yakınlığını yansıtmıyor. Oysa batı illerinden ilçemize gelen misafirler, Kızıltepe halkının misafirperverliğini ve cana yakınlığını anlata anlata bitiremiyor. Ancak ne yazık ki yaşanan ölümlü hadiseler, sosyal medyada ve ulusal basında farklı bir algı oluşturmuştur. Bu olayların tekrarlanmaması için hepimize sorumluluk düşüyor. Özellikle büyüklerimizin, kanaat önderlerimizin, âlimlerimizin ve şeyhlerimizin topluma söyleyecek sözleri vardır. Toplumda etkisi olan herkes; aile fertlerini, akrabalarını ve aşiret mensuplarını toplayarak bu hadiselerin tekrar yaşanmaması için elini taşın altına koymalıdır. Küçücük meseleleri büyütmek Kızıltepe halkına hiçbir fayda sağlamıyor. Küçük bir tartışmanın büyütülerek ölümlü olaylara dönüşmesi çok ağır sonuçlara yol açıyor. Birisi mezara, birisi cezaevine gidiyor ve ortada büyük bir sorun kalıyor. Ayrıca iki aile veya iki aşiret arasında yıllarca süren husumetlere sebep oluyor."
Kavan, gençlere de seslenerek, "Gençlerimize iyi anlatmamız gerekir ki; öfke anında geri adım atmak korkaklık ya da zayıflık değildir, aksine bir erdemdir. Fitnenin önüne geçmek bir kalitedir, kendini bilmektir. Kendini bilen kişi öfke anında meseleyi yatıştırandır. Ne yazık ki şeytan gençlerin kulağına 'Eğer geri adım atarsan seni korkak sanacaklar' diye fısıldıyor ve küçük meseleler büyük olaylara dönüşüyor. Oysa Peygamber Efendimiz Aleyhisselam, 'Güçlü olan kişi öfkesini yenen kişidir' buyurmuştur." dedi.
Toplumsal anlaşmazlıkların sopa, bıçak veya silahla çözülemeyeceğini belirten Kavan, "Toplum içinde elbette sorunlar, anlaşmazlıklar olacaktır. Ancak bu anlaşmazlıkların mercii sopalar, bıçaklar veya silahlar değil; sulh komisyonlarımız ve büyüklerimiz olmalıdır. Mahkemelerin aylarca çözemediği meseleleri bu komisyonlar birkaç gün ya da bir haftada çözüp iki tarafı bir araya getirebiliyor." ifadelerini kullandı.
Kavan, son olarak tüm Kızıltepe halkına çağrıda bulunarak, "HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Teşkilatı olarak tüm vatandaşlarımıza sesleniyoruz: Bu olayların tekrar yaşanmaması için kadim kültürümüzü, misafirperverliğimizi, insani dayanışmamızı ve cana yakınlığımızı yeniden öne çıkarmalıyız. Bu hadiselerle Türkiye gündemine gelmemek için hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hukukun önünde herkes eşittir. Kimse layüsel değildir. Hukuk devletinde suç işleme imtiyazına sahip sınıflar yoktur ve olamaz. Hukuk ancak meşru çıkarı ve hakkın ali hatırını korur." dedi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla engelli bireylerin eğitimden istihdama, ulaşımdan sağlık hizmetlerine kadar birçok alanda karşılaştığı sorunlara dikkat çeken Batman Özel Eğitim Dernekleri Konfederasyonu Batman İl Başkanı Rezan Şaşmaz, kapsamlı çözüm taleplerini kamuoyuyla paylaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İster Sünni, ister Şii olsun, ister Kürt, ister Arap, ister Türkmen olsun, Allah korusun, yarın birimizin başı dara düştüğünde başkalarının değil yine birbirimizin kapısını çalacağız." dedi.