Kara para aklama dolandırıcılığına karşı uyarı

Avukat Cebrail Bozkurt, son yıllarda artan dolandırıcılık çeşitlerinden biri olan kara para aklama yöntemiyle yaşanan mağduriyetlerin önünün alınabilmesi için vatandaşların dikkatli olması gerektiğin kaydetti.
Bozkurt, yasal yollarla elde edilmeyen paraları aklamak için kullanılan yöntemlerden biri olan IBAN'a para yollama tekniğiyle mağduriyetlerin yaşanabildiğini ve dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.
Seçilen bir kurbanın hesabına yüklü veya kısmi miktarda para yatırılıp sonra 'Yanlışlık oldu' denilerek 'Şu IBAN'a parayı geri gönderin' denildiğini belirten Bozkurt, söz konusu yöntemle insanların suçlu duruma düşürülerek mağdur edilebildiğini ifade etti.
"Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın"
Kişisel bilgi paylaşımının beraberinde mağduriyetler doğurabildiğine değinen Bozkurt, "Son zamanlarda sıklıkla karşılaşmış olduğumuz dolandırıcı türlerinden biri de kara para aklama olayıdır. Bu en çok bilişim sistemleri üzerinden gerçekleştirilen bir durumdur. Dolandırıcılık noktasında kişilerin mağdur olmaması için öncelikli olarak tanımadığı, güvenmediği veya bilmediği insanlarla kesinlikle kişisel bilgiler dediğimiz banka hesap bilgileri, IBAN bilgileri veya kart hesap bilgilerini hiçbir şekilde paylaşmamaları gerekmektedir. Aksi takdirde denk gelmiş olduğumuz örneklikler noktasında baktığımızda kişilerin bu bilgilerini paylaşması neticesinde dolandırıcılar bu bilgileri kullanarak kişiler adına hesap açıyorlar." ifadelerini kullandı.
IBAN'a yatan paraların kullanılmasının veya geri yollanmasının suç niteliği taşıdığına dikkat çeken Bozkurt, "Bu hesap neticesinde de kişilerin hesabına, IBAN bilgilerine yüklü miktarlarda para geliyor. Kişiler bilmeden bu paraları alıp harcayabiliyorlar. Yahut bu paraları tekrar onların IBAN'larına paylaşarak kendilerini sanki bunu kullanmış olarak göstererek mağdur duruma düşüyorlar. Bu Türk Ceza Kanunu'nda dolandırıcılık suçu noktasında bir suç niteliği taşıyor. Bunlar hakkında savcılık gerekli soruşturmayı açıp, mahkeme gerekli yargılamayı yaptıktan sonra ceza alma durumları ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu açıdan bu kişilerin en çok dikkat etmesi gereken durumlardan bir tanesi budur." dedi.
"Suça iştirak etme durumuyla karşı karşıya kalabiliyorlar"
IBAN'a gelen paraların yetkililere bildirilmesi gerektiğini dile getiren Bozkurt, "Kendi banka hesaplarına yüklü miktarda para gelen kişilerin öncelikli olarak yapması gereken şey, bunu bankaya veya yetkili kişiler dediğimiz emniyet, savcılığa bildirmeleridir. Ve hiçbir şekilde bu yüklü veya kısmi miktarda gelen parayı kendi tasarruflarında kullanmamaları gerekmektedir. Aksi takdirde bu durumda mağdur olarak aynı zamanda suça iştirak etme durumuyla da karşı karşıya kalabiliyorlar. Kişinin bu suçu işlemesi neticesinde, fail veya müşterek fail olarak mahkemede yargılanması neticesinde, işlenen suçun nitelikli hali durumu söz konusu olduğu için, bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması neticesinde, kişinin üç yıldan on yıla kadar, artı beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması kanunda öngörülmektedir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Bursa’nın Yenişehir ilçesinde çıkan orman yangını, kontrol altına alındı.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası'nın (MADEN‑İŞ) Eti Maden'e bağlı şubelerindeki grev kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmî Gazete'de yayımlanan karar uyarınca "milli güvenliği bozucu nitelikte" olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Masum çocuklar ya açlıktan ya da israil işgal güçlerinin silahlarından çıkan kurşunlardan dolayı can vermektedir. israilin açlığı özellikle Filistinlilere karşı bir silah olarak kullanması, bunların insanlıktan nasibini almadıklarının en açık göstergesidir." dedi.
Batman'da köy statüsündeki tarım arazilerine inşa edilen hobi evlerinin yıkımına başlandı. Kösetarla ve çevre köylerdeki vatandaşlar, yapıların kendi mülklerinde olduğunu belirterek Valiliğe tepki gösterdi.