Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Kızılay’dan ‘Taliban öğrenci’ açıklaması

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Afganistan uyruklu öğrencilerin kayıtlarının devletin ilgili güvenlik birimleri ile değerlendirildikten sonra yapılacağı açıklamasında bulundu.
Afganistan’dan canlı yayın yapan gazeteci Mehmet Akif Ersoy, yayında olduğu esnada yanına gelen silahlı bir Taliban mensubunun Malatya İnönü Üniversitesinden kabul aldığı iddiasında bulunmuştu.
Bunun üzerine sosyal medya hesabından açıklama yapan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, “Afganistan uyruklu öğrencilerin kayıtları Devletimizin ilgili güvenlik birimleri ile değerlendirildikten sonra yapılacaktır. İnönü Üniversitesi olarak konuyu yakından takip etmekteyiz.” dedi.
Konuyla ilgili Üniversite Rektörlüğünden ise şu açıklama yapıldı:
“23 Ağustos 2021 tarihinde bir ulusal TV haber kanalının Afganistan’da yaptığı canlı yayın sırasında üniversitemizin adının geçtiği bir haber yayınlandı. Haberin yanlış algılara sebebiyet vermemesi için konu hakkında aşağıdaki bilgilendirmenin yapılması gereği duyulmuştur.
İnönü Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (İNÜ-YÖS), her yıl dünya genelinde yaklaşık 20 ülkede ve ortalama 50 merkezde yapılmaktadır. 2021 yılındaki sınavımıza katılan yabancı uyruklu öğrenci sayısı 4 bin 486’dır. Bu sınavlar, Türkiye Maarif Vakfı ve Millî Eğitim Bakanlığına bağlı yurt dışı eğitim kurumlarında gerçekleştirilmektedir.
2021-2022 Eğitim- Öğretim Yılı İNÜ-YÖS, Afganistan’da Maarif Vakfı Türk Okullarında, 4 ayrı merkezde 19 Haziran 2021 tarihinde yapıldı. Bu sınav merkezleri Kabil, Mezar-ı Şerif, Kandahar ve Herat şehirleridir. Bu sınava giren öğrencilerin büyük bir kısmı Türk okullarının kendi öğrencilerinden oluşmaktadır. Sınava giren Afganistan uyruklu öğrenci sayısı 384 olup sınav sonucuna göre yerleşmeye hak kazanan öğrenci sayısı 105’tir. Üniversitemize şu ana kadar ön kayıt yaptıran öğrenci sayısı ise 64’tür.
Bu sınavlar, şartları tutan bütün yabancı uyruklu öğrencilere açıktır. Bu sınava girip barajı aşanlara tercih hakkı verilmekte ve puanı tutan öğrenciler bir programa ön kayıt hakkı kazanmaktadır. Ön kayıt yaptıran öğrenciler vize alıp kesin kayıt için üniversitemize geldiklerinde belgelerinin aslı incelenir, denklik işlemleri kontrol edilir. Belge eksikliği olmayan öğrenciler harç ücretini yatırır ve üniversitemize kesin kayıt hakkı kazanır.
Uluslararası öğrencilerin vize işlemleri ve güvenlik araştırmaları ilgili devlet kurumları tarafından yapılmakta ve bu süreç üniversitemiz ile iş birliği halinde yürütülmektedir. Güvenlik sorunu olan öğrenciler vize alamamakta veya vize alsa bile öğrencinin yasa dışı durumu saptandığında öğrenciliği sonlandırılmaktadır. Konu ile ilgili olarak üniversitemiz bundan sonraki süreçleri yakından takip edecektir.”(İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
FETÖ'nün 9 yıl önceki darbe girişimi sırasında okunarak Müslümanlara büyük moral kaynağı olan selalar, saat 00.13 itibarıyla Türkiye genelindeki 90 bin camide aynı anda yeniden okundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Anma Programı’nda yaptığı konuşmada, “FETÖ ile mücadelemiz hız kesmeden, aynı kararlılıkla devam edecek. Burada toprağa düşen kahramanların kanını asla yerde bırakmayacağız. Devletine ihanet edenler, milletine kurşun sıkanlar, ruhunu 1 dolara satan alçaklar bunun bedelini mutlaka ödeyecekler.” dedi.
Batman Valiliği tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin 9. yıl dönümünde Atatürk Parkı’nda düzenlenen anma programında; Kur'an tilaveti, sergi açılışı, ödül töreni ve mehteran gösterisi gerçekleştirildi. Vali Ekrem Canalp, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğu tespit edilen yurt dışındaki üniversiteleri tanımama ve bu okullardan mezun olanlara denklik vermeme uygulaması kapsamında 41 üniversitenin kara listede bulunduğunu duyurdu.