Mardin’de su sorununun kaynağı eski boruları mı?

Mardin'de geçmişte DSİ tarafından döşenen boruların kalitesizliği nedeniyle boruların sık sık çatladığı veya patladığı, bunun da son yıllarda kentte su kesintilerinde artışı beraberinde getirdiği iddia ediliyor.
Mardin'de son zamanlarda yaşanan su kesintileri halkın tepkisini çekerken su kesintilerinin geçmiş yıllarda döşenen kalitesiz borulardan kaynaklandığı ileri sürülüyor.
Kentin en önemli su kaynağı, Beyaz su olarak bilinen ve Midyat ile Nusaybin arasında yer alan doğal kaynak suyudur. Beyaz Su kaynağı güncel olarak; Artuklu, Kızıltepe, Nusaybin ve Midyat İlçelerinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılıyor.
Edinilen bilgilere göre 2007 yılında Nusaybin, Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinin içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere, Devlet Su İşleri (DSİ) 86 km uzunluğunda bir ana isale hattını projelendirdi ve inşaatını tamamlayarak o dönem itibariyle Mardin Belediyesine devretti.
Ancak devreye alındıktan kısa bir süre sonra ana isale hattında çeşitli noktalarda arızlar meydana gelmeye başladı. 2015 yılından bu yana resmi kayıtlara göre hat üzerinde 89 arıza meydana geldi. Hat üzerinde arıza meydana gelmesi; yani borunun patlaması, doğrudan Kızıltepe ve Artuklu ilçelerini etkilerkenhat tekrar onarılarak devreye alınana kadar söz konusu ilçelerde de su kesintileri yaşanıyor.
Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından hat imalatında ‘Cam Elyaf Takviyeli Polyester Boru (CTP)’ malzemesinin kullanıldığı, boru arızalarının en önemli nedeni olarak bunun görüldüğü belirtiliyor.
Edinilen bilgilere göre CTP Boru yeterli düzeyde esnek olmayan, nispeten kırılgan özellikte, döşeli hat açısından gerek istenen güzergah ve gerekse de zemin türüne uygun olmayan bir boru türüdür. Türkiye'de sadece Mardin Beyaz Su projesinde ve Muğla Bodrum ilçesinde kullanılmış. Her iki projede de sürekli arıza vermesinden dolayı ana isale hat borusu olarak DSİ tarafından başka bir projede bir daha kullanılmamış.
Buna göre 2007 yılından bu yana gerek Mardin Belediyesi gerekse de sonrasında Büyükşehir Belediyesi MARSU Genel Müdürlüğü dönemlerinde Mardin'den meydana gelen su sıkıntısının nedeninin projede hatalı olarak kullanılan CTP borular olduğu ileri sürülüyor.
2020 yılından itibaren MARSU tarafından yeni bir isale hattının gerekliliği konusunda girişimlerde bulunulduğu ve 2023 yılında tekrar DSİ tarafından ikinci Beyaz Su Projesi geliştirildiği ve bu projenin ise ‘Çelik Boru’ olarak ihale edildiği öğrenildi.
İkinci Beyaz Su projesi olarak bilinen Çelik Borulu projesinin inşaatı ise devam ediyor.
MARSU yetkililerinden edinilen bilgilere göre, söz konusu ikinci Beyaz Su projesi tamamlanmadan mevcut hattaki arızların devam edebileceği, Mardin’deki su sorununun ortadan kalkması için ikinci Beyaz Su isale hattının en kısa sürede tamamlanması gerektiği belirtildi. Yetkililer, ancak bu şekilde mevcut Beyaz Su ana isale hattının terkedileceğini ifade etti.
Öte yandan ikinci Beyaz Su ana isale hattının şu anda yüzde 20 oranında tamamlandığı, ikinci Beyaz Su ana isale hattının tamamlanması için projeye tahsis edilen ödeneklerin büyük oranda artırılması gerektiği belirtiliyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın ibadete açılmasının beşinci yıldönümü dolayısıyla bir mesaj paylaştı.
24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla mesaj paylaşan HÜDA PAR Şırnak İl Başkanı Emcet Yalçın, Şırnak genelinde görev yapan tüm basın mensuplarının bu özel gününü kutladı.
Mısır makamlarına teslim edilmesi halinde hayati riskleri bulunan Mohamed Abdelhafız Abdalla'nın Türkiye'den deport edildiği öğrenildi, ancak hangi ülkeye gönderildiği henüz bilinmiyor.
Ankara Filistin Dayanışma Platformu (ANFİDAP), Gazze’de derinleşen insani krize dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a acil yardım çağrısında bulundu. Açıklamada “Gazze için söz değil, eylem vaktidir” denildi.