Safitürk Davası’nda karar 24 Eylül’e kaldı

Mardin'in Derik ilçesinde Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Safitürk'ün katledilmesine ilişkin 6’sı 15 sanığın yargılanmasına devam edildi. 24 Eylül'e ertelenen duruşmada, kararın açıklanması bekleniyor.
İçişleri Bakanlığınca Derik Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün 10 Kasım 2016 tarihinde el yapımı patlayıcıyla düzenlenen saldırıda katledilmesine ilişkin açılan davanın 10’uncu duruşması görüldü.
Mardin 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 6’sı tutuklu 15 sanık yargılanıyor.
Çeşitli cezaevlerinde tutuklu bulunan sanıklar Devran Aslan, Tahsin Erdaş, Şerif Mesutoğlu, Mehmet Deniz, Fikret Bağı ve Vedat Erol ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından sanıkların savunmaları alındı. Bilirkişi raporlarının okunmasının ardından, üzerlerine isnat edilen suçlamaları reddeden sanıklar, tahliye ve beraat talebinde bulundu.
İçişleri Bakanlığı ve müşteki avukatları ile sanıkların avukatları savunma ve beyan için ek süre talep etti.
Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi. 24 Eylül'e ertelenen duruşmada, kararın açıklanması bekleniyor.
Duruşmayı, kaymakamın ağabeyi Ali Haydar Safitürk, ablaları Ayşe Türkhan, Zeynep Bakırkaya ile Mardin Valisi Mustafa Yaman, Derik Kaymakamı Hakan Kafkas, Artuklu Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, Trabzon-Mardin Kardeşlik Projesi Koordinatörü ve Trabzon Şehit Aileleri Derneği adına Ahmet Külekçi izledi.
“Bu duruşmada mahkemenin titizliğini görünce sevindik”
Kaymakamın ağabeyi Ali Haydar Safitürk, duruşmanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Dava 10’uncu kez ertelendi ama bitmek üzere en iyi şekilde biteceğini gördük. Bütün bulguları toplanmış sanırım önümüzdeki duruşmada rahatlamış oluruz. Sıkıntı yok devlet çok titiz bir şekilde gerekli bütün incelemeleri yapıyor. Davanın 10 celse olmasının sebebi titiz bir şekilde en son ince ayrıntıya kadar devletin üzerine gitmiş olduğunu gördük. Önümüzdeki duruşmada bitecek olduğuna inanıyoruz. Bu duruşmada mahkemenin titizliğini görünce sevindik iyi olacağına inanıyoruz.” dedi.
İddianame
İddianamede, sanıklardan Abdulkadir Deniz, Ahmet Deniz, Devran Aslan, Fikret Baği, Fikret Deniz, Hüseyin İzci, Mehmet Deniz, Mehmet Ali Yazıl, Nursel Eser, Saime Ateş Mesutoğlu, Şerif Mesutoğlu, Tahsin Erdaş, Vedat Erol, Zinet Erdaş ve Zuhal Dalçin hakkında, "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", "Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmek", "Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmeye teşebbüs etmek", "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Kamu malına zarar vermek", "Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirilmesi" ve "6136 sayılı yasanın 12. maddesine muhalefet" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ile 23 yıldan 54 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname (KHK) gereği Derik Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk, kaymakamlıktaki makam odasında 10 Kasım 2016'da düzenlenen saldırıda katledilmişti. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan – İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ""Bütün siyasi varlığımızla Cumhurbaşkanımıza dönük hadsiz bir dil kullananların karşısında duracağımızdan ve bunlara hadlerini hatırlatacağımızdan kimse kuşku duymasın." dedi.
Batman'da akraba iki aile arasında çıkan silahlı ve bıçaklı kavgada 1 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı. Olay sonrası mahallede geniş güvenlik önlemleri alındı.
5 Temmuz 1993'te Erzincan Kemaliye'ye bağlı Başbağlar köyünde PKK tarafından gerçekleştirilen katliamın üzerinden 32 yıl geçti. 29'u erkek, 4'ü kadın olmak üzere 33 sivilin katledildiği olayın ardından mahkemelerden beklenen adalet hâlâ sağlanamadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın Hankendi şehrindeki zirvede, "israilin Lübnan, Suriye ve İran'a saldırılarının arka planında hepimizin bildiği üzere Filistin halkına diz çöktürme siyaseti yatıyor." dedi.