Uzmanlardan Şap Hastalığı hakkında önemli uyarılar

Şap Hastalığına karşı en önemli önlemin temizlik olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu hastalığı görenlerin mutlaka yetkililere haber vermesi gerektiğini söyledi.
Son günlerde kimi illerde ortaya çıkan Şap Hastalığı ile ilgili konuşan Veteriner Ahmet Borak, bu hastalığa karşı en önemli önlemin temizlik olduğunu, özellikle bu yıl Türkiye'de görülen Şap Hastalığına yeni bir virüsün sebep olduğunu söyledi.
Şap Hastalığının daha çok çift tırnaklı hayvanlarda görüldüğünü belirten Borak, "Bu hastalığın etkeni bir virüstür ve bulaşıcı bir hastalıktır. özellikle çift tırnaklı hayvanlar dediğimiz sığır, koyun, keçi ve manda gibi görülen bir hastalıktır. Bunların ekonomik kaybı çok yüksektir. özelikle ekonomik açıdan hayvan sahiplerini etkilemektedir."
Hayvan sahiplerinin kendi hayvanlarını korumak için dezenfeksiyona dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çeken Borak, "Kendi ahır girişlerine, hayvanlarının bakıldığı yerlere dezenfekte ilaçlar dökerek hayvanlarının altlarını sürekli temiz tutmalıdırlar. Hijyen konusunda çok dikkat etmeleri gerekiyor. Başka ahırlara girip diğer hayvanlarla temas ettikten sonra aynı ayakkabı ve kıyafetle hayvanlarının içine girdiği vakit o hastalığı doğal olarak kendi eliyle hayvanlarına bulaştırıyor. Bu gibi durumlara dikkat edilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.
Bu tür hastalıklara karşı Tarım İl Müdürlükleri ve özel kliniklikler tarafından aşı yapıldığını belirten Borak, bu yıl Şanlıurfa'da ortaya çıkan Şap virüsünün ülkemizde yeni görüldüğü için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konuda yeni aşıyı hemen geliştirdiğini, bölgedeki hayvanlarda uygulanmaya başlandığını söyledi.
Şap Hastalığının belirtilerine değinen Borak, "İnkibasyon süresi dediğimiz hastalığın ortaya çıkması ortalama 2 günle, 1 hafta 10 gün arasında geçmektedir. Hayvanlarda görülen iştahsızlık, ateş yükselmesi şeklinde başlar. özellikle ağızlarda yaralar, akıntılar ve ayaklarda çeşitli enfeksiyonlar görülmeye başlanır. Bu akıntılar hastalığın bulaşmasına sebep olmaktadır. Hayvanların dolaştığı meralarda diğer hayvanlara bu şekilde bulaşmaktadır." dedi.
Şap hastalığının ihbara zorunlu bir hastalık olduğuna dikkat çeken Borak, hayvanı bu hastalığa bulaşmış kişilerin mutlaka Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bildirmesi gerektiğini söyledi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Masada olmakla menüde olmak arasındaki ince çizgiyi belirleyen unsur, hava savunma ve taarruz kabiliyetlerinizdir. Çok kısa sürede tüm engellere rağmen çok ciddi yol aldık." dedi.
Savunma sanayii şirketi ASSAN Group'a bağlı 10 şirkete soruşturma kapsamında kayyım atanırken, şirketin sahibi ve genel müdürü de "FETÖ’ye üye olma" ve "askeri casusluk" iddiasıyla gözaltına alındı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, işgalci rejimin Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü sistematik olarak hedef aldığına dikkat çekti.
Filistin Medya Derneği ve Ankara Filistin Dayanışma Platformu (ANFİDAP), Gazze’de işgalci siyonistler tarafından katledilen gazetecilerle ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada, uluslararası hukukun ihlal edildiği, Birleşmiş Milletlerin sessiz kaldığı vurgulandı.