Kedinin yiyip-içtiği tabaktan arta kalanlar necis midir?

Fetva Kurulu "Ağzının pis olduğu kesin olarak bilinmeyen kediden arta kalan yiyecek ve içecekler temizdir." diye belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Kedinin yiyip-içtiği tabaktan arta kalanlar necis midir?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Hanefî mezhebine göre eti yenmeyen hayvanların ağzı necis olduğu için bunlardan arta kalan yiyecek ve içecekler temiz değildir. Kedi, eti yenmemesine rağmen bu hükümden istisna tutulan hayvanlardandır. İnsanlarla fazla içli dışlı olup evlere sık sık girip çıktığı için Sevgili Peygamberimiz (aleyhissalatu vesselam) kedinin temiz olduğunu söylemiştir (Ebu Dâvud, Tahâret, 37, No: 75). Buna binaen kan vb. şeylerle ağzının pis olduğu kesin olarak bilinmeyen kediden arta kalan yiyecek ve içecekler temizdir. Şafiî mezhebine göre sadece kedi değil domuz ve köpek hariç bütün hayvanlar sağken temizdir. Buna salyaları da dâhildir. Dolayısıyla yiyip içtikleri şeyler ve temas ettikleri kap kacaklar temiz olarak kalır; abdest vb. durumlarda kullanılabilir (İmam Nevevî, el-Mecmû, VI, 227)." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dünya Kur’an-ı Kerim okuma yarışmalarında birincilikler elde eden hafızlar, Diyarbakır Ulu Camii’nde düzenlenen “Kur’an Ziyafeti” programında gönülleri mest etti.
Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonunda, Batman İl Müftülüğü tarafından düzenlenen "Kur’an Ziyafeti" programında, dünya birincisi hafızlar okudukları Kur’an tilavetleriyle gönülleri mest etti.
Diyanet İşleri Başkanlığı, bu haftaki hutbede, nefsi ve nesli ifsat eden büyük günahlardan biri olan zinanın toplumsal tahribatına vurgu yaptı.
Adana’da düzenlenen Mevlid-i Nebi etkinliğine katılan vatandaşlar, programın sadece bir anma değil, Peygamber Efendimizin mücadelesini hatırlatma ve ümmete direniş ruhunu aktarma sorumluluğu taşıdığını vurguladılar.