Resmi nikâh dini nikâhın yerine geçer mi?

Fetva Kurulu, İslam'da nikâhın geçerli olabilmesi için îcâp, kabul ve iki şahidin bulunması gerektiğini, resmi nikâh kıyıldığında bu rükünlerin şartlarıyla birlikte yerine getirilmesi durumunda ayrıca imam nikâhını kıymaya gerek olmadığını belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Resmi nikâh dini nikâhın yerine geçer mi?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi:
"İslam'da nikâhın geçerli olabilmesi için îcâp (velinin teklifi), damadın kabulü ve iki şahidin bulunması gerekir. Bu üç rükün, şartlarıyla birlikte eksiksiz bir şekilde yerine getirilirse nikâh geçerli olur.
Nikâhın kıyılması için illa imamın veya belediye yetkilisinin bulunması şart değildir. Velinin 'Kızımı seninle evlendirdim.' teklifine damadın 'Kızını kendime eş olarak kabul ettim.' demesi ve iki erkeğin buna şahitlik etmesiyle nikâh akdi gerçekleşmiş olur. Söz konusu teklif veya kabul işlemini, vekâlet yoluyla başka birinin yapmasıyla da aynı sonuca varılır.
Dolayısıyla resmi nikâh kıyıldığında yukarıdaki rükünler, şartlarıyla birlikte yerine getirilirse ayrıca imam nikâhı kıymaya gerek yoktur." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Fetva Kurulu, kazayı geciktirmenin caiz olmadığını, mazeret olmaksızın geciktirilirse ve üzerinden bir sene geçerse Şafiî mezhebine göre hem fidye verilmesi hem de kazasının yapılması gerektiğini belirtti.
Fetva Kurulu "Yolculuk, kadın halleri, hamilelik, şiddetli hastalık gibi sebepler olmaksızın kaza orucunun tıpkı vaktinde tutulan gibi keyfi olarak bozulması haramdır" diye belirtti.
Malatya'da, 4-6 yaş grubu Kur'an kursu öğrencileri, Gazzeli kardeşleri için düzenledikleri kumbara etkinliğinde biriktirdikleri paraları Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) adına Malatya İl Müftülüğüne teslim ederek örnek bir dayanışma sergiledi.
Fetva Kurulu, Ramazan ayı orucunun yanı sıra adak, kefaret ve fidye gibi önce tutulup çeşitli nedenlerden dolayı bozulan oruçlar hakkında bilgilendirmede bulundu.