13 metrekarelik atölyede dört sanatı tek bir çatı altında yaşatıyor

Bursa’da yaşayan Büşra Sayi Çelik, ebru sanatını, ney, kanun ve bendirin ezgileriyle harmanlıyor. Renklerle sesi, desenlerle ritmi birleştiren Çelik, geleneksel sanatları tek bir çatı altında yaşatıyor. Sabırla işlenen motifler ve nefesle yankılanan notalar, sanatında estetikle maneviyatı buluşturuyor.
1997 yılında İzmir’de doğan Büşra Sayi Çelik, 2001 yılından bu yana ailesiyle birlikte Bursa’da yaşıyor. Ebru sanatıyla 2013 yılında lise yıllarında tanışan Çelik, okul çıkışlarında katıldığı kurslarla bu sanata ilgi duymaya başladı.
2018 yılında, ebru sanatının önde gelen isimlerinden Alparslan Babaoğlu ile tanışan Çelik, o tarihten itibaren meşk usulü eğitim almaya başladı. Yaptığı eserleri belirli aralıklarla İstanbul’a götürerek hocasına sunan Çelik, halen bu yöntemle eğitimine devam ediyor.
Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Tahtakale Hanı'nda ebru sanatını gerçekleştiren Büşra Sayi Çelik, geleneksel dokunun modernleştirilmiş bir yansıması olan eserlerini nesilden nesille aktarmak için çaba sarf ediyor.
Ebru sanatının yanı sıra ney, kanun ve bendir gibi sanatları da icra eden ve bu alanda kendini geliştiren genç sanatçı Büşra Sayi Çelik, İLKHA muhabirine mesleğini ve sanat yolculuğunu anlattı.
"Yaptığım eserleri düzenli olarak İstanbul’a götürüp hocama gösteriyorum"
Ebru sanatıyla tanışmasının, görsel sanatlara ve müziğe olan ilgisinden kaynaklandığını belirten Çelik "Lise yıllarında kurs açıldığını duydum ve hemen kaydoldum. Kursa başladım, ancak bu sanatı bırakmadım. 2018 yılında kursların yanı sıra, kendime malzeme alarak evimin üst katındaki bir odayı atölyeye dönüştürdüm. O dönemde evimde daha fazla tekne başında vakit geçirmek benim için çok faydalı oldu" dedi.
Çelik, Alparslan Babaoğlu ile meşk usulü çalıştığını ifade ederek "Hocam İstanbul’da yaşıyor. 2013 senesinde ebru öğrenmeye başladım. Hocamla meşk etmeye başladığımda 6 yıldır ebru yapıyordum. O günden bu yana yaptığım eserleri belli sıklıkla İstanbul'a götürüp hocama gösteriyorum. Allah nasip etti, Ocak ayında Tahtakale Hanı'nda kendi atölyemi açtım. Artık daha rahat bir ortamda çalışmalarımı sürdürebiliyorum" dedi.
"Küçük yaşlardan beri müziğe ilgi duyuyordum"
Ebru sanatının yanı sıra, geleneksel müzik enstrümanlarına da ilgi gösteren Çelik, ney, bendir ve kanun gibi enstrüman dersleri veriyor. Ney enstrümanına olan ilgisini şu sözlerle açıkladı "Lise yıllarında Muhammet Zinnur Kanık hocamızın Bursa İpekçilik İmam-Hatip Lisesi'nde ders vereceğini öğrendim. Küçük yaşlardan beri müziğe ilgi duyuyordum ve ney sazını öğrenmek ilgimi çekti. Kurs olduğunu duyduğumda hemen başladım ve o günden bu yana bu alanda ilerlemeye devam ediyorum. Şu an öğrencilere ney üfleme dersleri veriyorum."
"13 metrekarelik atölyesinde çalışmalarına devam ediyor"
2015 yılında Burak Akat’tan kaligrafi dersleri aldığını belirten Çelik "Ocak ayında açılışını yaptığım Tahtakale Hanı'ndaki atölyemde çalışmalarımı sürdürmeye devam ediyorum. Ayrıca 2016 yılından itibaren derneklerde, mezun olduğum Bursa İpekçilik İmam-Hatip Lisesi'nde ebru dersleri vermeye başladım ve son dört yıldır Türkiye’deki üniversitelerde eğitim gören yabancı öğrencilere de ebru sanatını tanıtıyorum. Tahtakale Hanı'nda bulunan atölyemde çalışmalarıma devam ediyorum " diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mardin Artuklu Fuar Alanında 9 gün sürecek olan 2’nci Kitap Fuarı, yüzlerce öğrenci ve vatandaşın katılımıyla açıldı.
"Her Kitap Yeni bir Hayat 9. Kitap Okuma Yarışması" ile "9. Peygamberim Önderim 40 Hadis-i Şerif Yarışması"nda dereceye giren öğrenciler, düzenlenen tören ile ödüllerine kavuştu.
Dünya genelinde 49 ülkeden 210 karikatüristin 530 eseriyle katıldığı "Ümmetin İmtihanı Gazze" temalı uluslararası karikatür yarışmasında birinci İran'dan Nahid Maghsoudi oldu.