2 bin yıllık lezzet: Mardin Çöreği

Tarihi kent Mardin’e has bir lezzet olan ve geçmişi 2 bin yıl öncesine dayanan Mardin Çöreği (Mardin Küliçesi), dini bayramlar ve özel günlerde tüketiliyor.
Mardin'de hem Müslümanların hem de Süryanilerin özel günlerde misafirlerin ikram ettiği Mardin Çöreği, özellikle bayramlarda tüketiliyor.
Geçmişi 2 bin yıl öncesine dayanan bu lezzet, Mardin’de hemen hemen her evin sofrasında bulunuyor.
Eşsiz lezzetin tarifi ve geçmişi hakkında İLKHA’ya konuşan Aşçı Dilek Çelebioğlu, atalarından kalan bu mirası yaşatmaya devam ettiklerini aktardı.
Mardin Çöreğinin en çok dini bayramlarda tüketildiğini belirten Çelebioğlu, “Ramazan, bayram ve özel günlerde Mardin çöreği tüketilmeye devam ediyor. Arapça’da Mardin Küliçesi olarak zikredilen bu lezzet, taziyelerin üçüncü gününde de ikram edilmektedir. Mardin’e özgü olan bu lezzeti devam ettirmeye çalışıyoruz. Mardin Çöreğini, hem Süryanilerin kendi dini bayramlarında hem Müslümanların bayramlarda gelen misafirlere ikram etmesi çöreği ön plana çıkartmaktadır. Türkiye’nin her yerine gönderim imkânımız var. Mardin’e gelecek misafirleri bu lezzeti tatmaya bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Çöreğin çeşitlerine değinen Çelebioğlu, “Mardin Çöreği; hurmalı, susamlı, fındıklı ve cevizli çeşitleriyle yapılıyor. Ayrıca tam ekmek şeklinde de yapılmaktadır. Bu lezzet, sadece tarihi kent Mardin’e özgüdür. Atalarımızdan kalan bir mirastır. Mardin’de her evde ikram olarak sofralarda yer almaktadır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Her ay genç yazarların kaleme aldığı yazılarla okuyucusuyla buluşan Söz ve Kalem, mayıs sayısında dosya konusu olarak şiddet kavramını ele aldı.
Fransa'nın kuzeyindeki Roubaix kentinde yapımı yaklaşık 12 yıl süren ve 3 bin kişilik ibadet alanına sahip Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Eyüp Sultan Camii, düzenlenen törenle ibadete açıldı.
Malatya'dan kutsal topraklara giden ilk hac kafilesi uğurlama programında konuşan İl Müftüsü Ramazan Dolu, "Özellikle Gazze ve Filistin'de kahramanca mücadele eden kardeşlerimiz için bol bol dua ediniz. Duayı dilinizden eksik etmeyin." dedi.
Gaziantep Umut Kervanı Başkanı Mustafa Özaslan, geleneksel hale getirdikleri ve her yıl ihtiyaç sahibi aileler için düzenledikleri kermese tüm vatandaşları beklediklerini kaydetti.