Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşunun 101’inci yıl dönümü

Bitlis’in Rus ve Ermeni işgalinden kurtarılışının 101’inci yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.
Bitlis’in Rus ve Ermeni işgalinden kurtarılışının 101’inci yıl dönümü dolayısıyla Bitlis Gökmeydan’da tören düzenlendi.
Törene, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, kurum amirleri katıldı.
Törende konuşan Vali Ustaoğlu, 3 Mart 1916 günü Bitlis deresinden su yerine kan aktığına dikkat çekerek, piyade alayının ve halkın mücadelesine rağmen kentin işgal edildiğini belirtti.
"Rus askeri ve Ermeni çetecileri tarafından işgal edilen Bitlis, yaşlısıyla genciyle, eli silah tutan tüm halkıyla mücadeleye katılmış ve kanlı bir süreç başlamıştı." diyen Ustaoğlu2 Mart 1916’da Bitlis’te Ruslara esir düşen Topçu Asteğmen Rüştü Pekdemir'in şu anısını paylaştı: "Bizi, bir kıtanın muhafazasında Papşin Hanında topladılar. Yaralı ve sağlam olarak 15 kadar subay ile 200 kadar er, 50 kadar da sivil memur ve halktan bazı kimseler vardı. Vilâyet Polis Müdürü îrfan Bey de bunlar arasındaydı. Ermeni çetecileri kin ve garez dolu bakışlarla etrafımızda dolaşıyor, süngülerini göğsümüze batırmak için fırsat kolluyorlardı. Rus askerleri bunun farkına vardılar ve onları etrafımızdan uzaklaştırdılar."
İşgalin tarihi sürecinden kesitler sunan Ustaoğlu, dün yapılan mücadelenin aynısının bugün de yapıldığını belirterek, şunları söyledi: "8 Ağustos 1916 akşamı, 5’inci Tümen, Bitlis’i tamamen ele geçirmişti. Böylece, güzel Bitlis’imiz beş ay süren düşman işgalinden kurtulmuş, bayrağına ve özgürlüğüne kavuşmuştu. Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşunun bu yıl 101'inci yıldönümünü kutluyoruz. Bitlis o zaman nasıl ki Rus askerlerine güvenerek halkımıza zulmeden Ermenilere karşı nasıl direndiyse, bugün de dünyanın çeşitli devletlerinin desteğini alan o Ermenilerin kurmuş olduğu terör örgütüne karşı aynı imanla, aynı gayretle yine güvenlik kuvvetlerinin yanında yer alarak aynı şanlı mücadeleyi vermektedir."
Tören, okunan şiirlerin ardında halk oyunları gösterimiyle sona erdi. (Hakan Koldaş-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Hz Nuh’un şehri Cizre, binlerce yıllık tarihiyle sadece kültür, sanat ve edebiyatın değil, aynı zamanda yöresel mutfağın da merkezi olmaya devam ediyor. Bu eşsiz mutfağın en özel yemeklerden biri olan Şımşıpe Dolması, hem tarihi geçmişi hem de benzersiz lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi hâline gelmiş durumda.
Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, yıl sonuna kadar yaklaşık 10 taziye evinin daha tamamlanarak vatandaşların kullanımına sunulacağını belirtti.
Yaz Kur'an kurslarına katılan 300 çocuk, Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Camii'nde bir araya gelerek yapılan etkinliklerle gönüllerince eğlendi.
Gaziantep Bakırcılar Çarşısında 65 yıldır bakırcılık yapan bakır ustası Cahit Çalı, günümüzdeki bazı hastalıkların insanların bakır kullanımını bırakmasından sonra ortaya çıktığını kaydetti.