Bitlis’le özdeşleşen delikli taşın özel manzarası

Bitlis-Diyarbakır Karayolunun 10’uncu kilometresinde bulunan delikli taş yaz ve kış aylarındaki güzel manzarasıyla dikkat çekiyor.
Bitlis'le özdeşleşen ve halk arasında delikli taş olarak bilinen doğa harikası, yaz ve kış manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.
Her ne kadar tahrip edilip büyük oranda erozyona uğramış olsa bile güzel manzarasından bir şey kaybetmeyen delikli taş, yoldan gençlerin ilgisini çekiyor. Araçlarını yol kenarına park edenler delikli taşın travertenleri önünde durup hatıra fotoğrafları çekiyorlar.
Oluşan manzaranın önünde fotoğraf çeken İskan adlı vatandaş, delikli taşın dört mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olduğunu, eski konumuna kavuşturulması halinde şehrin turizmine katkı sağlayabileceğini belirtti.
Bir kayanın arasında araçların gelip geçtiği delikli taştan, ilk aracın 1929 tarihinde geçtiği belirtiliyor. Delikli Taş, 1964 tarihinde Tatvan Feribot İşletmesi'ne getirilen bir feribot parçalarının geçmemesi üzerine kayanın üst kısmı dinamitle patlatılarak kaya ikiye bölünmüş.
Yakınında bulunan bir köye de ismini veren Delikli Taş, kış manzarasıyla da Pamukkale travertenlerini aratmıyor. özellikle kış aylarında kayanın üzerinden geçen suyun kaya yapısına bağlı olarak kayayı aşındırarak oluşturduğu tortulardan meydana gelen manzara travertenleri andırıyor.
Bitlis milletvekili Zeki Ergezen'in İskân ve Bayındırlık Bakanı olduğu dönemde, Bitlis Kültür ve Turizm müdürlüğü tarafından delikli taşın eski konumuna getirilmesi için proje çalışmaları başlatıldığı fakat projeler hayata geçirilmeden bırakıldığı biliniyor. Vatandaşlar ise delikli taşın eski konumuna kavuşturulması turizm açısında Bitlis ekonomisine katkı sunacağı görüşünde. (Şükrü Tontaş-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, 25 çocuk için toplu sünnet töreni düzenlenerek çocuklar sünnet edildi.
Bursa'da yaşayan emekli tarih öğretmeni Tuncer Aziz Pekören, binlerce kitap ve hatıra objesiyle kentin kültürel hafızasını diri tutmaya çalışıyor. Yıllar boyunca biriktirdiği kitaplar ve tarihî eşyalarla oluşturduğu bu özel alan, sadece geçmişi sergilemekle kalmıyor; aynı zamanda kültürel bir buluşma noktası işlevi görüyor.
Gastronomi platformu TasteAtlas tarafından açıklanan "Dünyanın En İyi 100 Yemek Şehri" listesinde Gaziantep 18'inci sırada yer aldı.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yüzyıllardır sürdürülen geleneksel keçecilik (yerel adıyla qülav), unutulmaya yüz tuttu.