Filistin'in tarihi ve kültürü İstanbul'da kurulan müze ile anlatılıyor

Filistin Dayanışma Derneği (FİDDER) tarafından İstanbul Fatih'te açılan "Filistin Müzesi" ile ülkenin dünden bugüne tarihi geçmişi, kültürü, günlük yaşamı ve 1948 öncesi ile sonrası anlatılıyor.
Müzede, Filistin'i anlatan birçok belge, görsel ve eşyanın yanı sıra mutfağını, kadınların giyimini, işçilerin kullandığı eşyalar, günlük yaşam, edebiyat, sanat, sinema ve işgalcilerin Filistin halkına reva gördüğü işkencelerin görsel ve çeşitli materyaller ile anlatıldığı birer köşe bulunuyor.
Aslen Filistinli olup 7 yıldır da Türkiye'de yaşayan ve Gaziantep'te Radyo, Televizyon ve Sinema bölümü okuyan Abdülaziz Hammoud, müzenin kuruluş amacı, içerisinde yer alan materyallerle ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Amacımız küçük de olsa Filistin'i insanlara anlatmak, tarihi geçmişi, yaşanan savaşlar, günlük hayatı ile ilgili bir bilgilendirme yapmaktır. 1948'den önce bize ait bir devletimiz vardı. Ancak savaş sonrasında ne aşamalardan geçtiğimizi bu müze ile anlatmak istedik. Filistinliler, savaş sonrasında Ürdün, Lübnan ve farklı ülkelere gittiler. Burada 1948 öncesi ve sonrasındaki kültürümüzden bahsetmek istedik. Burada tarihi evraklar da var. Müzede, savaşta kullanılan aletler var. Filistin mutfağına ait görseller, kadınların kullandığı eşyalar, işçilerin kullandıkları aletler var. İşçiler nasıl çalıştığı, ne giydiklerine ait bir köşe var. Filistin mutfağına ait, kadınlara ait bir köşe de var. Kadınlar ne giyiyor, nasıl bir elbise tarzları vardı? Bunu anlatan bir köşemiz de var. Edebiyat ve sinema köşesi, de var. Küçük çocuklara film gösterimi yaparak anlatmak istedik." dedi.
Müzede esirlerin yaşadığı işkencelerin görsellerle anlatıldığı bir köşenin de bulunduğunu belirten Hammoud, görsellerin zihinde daha kalıcı etki bıraktığını söyledi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yüzyıllardır sürdürülen geleneksel keçecilik (yerel adıyla qülav), unutulmaya yüz tuttu.
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı’nın düzenlediği Uluslararası Aile Fuarı’nda üç gün boyunca çeşitli faaliyetler yürüten İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) Başkan Yardımcısı Fatih Taş, “Ailede sağlanacak mutluluk, huzur ve saadet, toplumun da düzelmesine vesile olacaktır.” dedi.
Uluslararası Aile Fuarı kapsamında İDEV standında çocuklarla bir araya gelerek çizimlerini paylaşan Karikatürist Mikail Çiftçi, "Aile teması, tehlike altındaki en değerli kurumdur." dedi.
Uluslararası Aile Fuarı’nda konuşan İlahiyatçı-Yazar Özkan Yaman, ailenin korunması ve güçlenmesi için herkesin üzerinde uzlaşacağı '7 T' kuralını paylaştı. Yaman, "Kur’an ve sünnet derdiniz olursa, aile dertleri küçülür, kaybolur." dedi.