Hacı Hasan Çeşmesi yeni yerine taşındı

Bulunduğu yerde muhafazası sağlanamayan Haci Hasan Çeşmesi, Adıyaman Müze Müdürlüğü denetiminde Hacı Abuzer Baba Türbesi'nin bulunduğu alana taşındı.
Adıyaman'da halk arasında Meryem Ana Çeşmesi olarak bilinen 17'nci yüzyıla ait olan Haci Hasan Çeşmesi Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun resmi kararı sonrası yeni yerine taşındı.
Adıyaman Musalla Mahallesi'nde Eski Halep Caddesi olarak bilinen yolun üzerinde bulunan çeşme, eski yerinin yaklaşık 200 metre kuzeyine taşındı. Hacı Abuzer Baba Türbesi'nin güneyine yerleştirilen çeşme asli fonksiyonu dışında tamamen tarihi doku olarak sergileniyor.
Bir dönem yoldan gelip geçenlerin uğrak yeri olan ve zaman içerisinde coğrafi konumundan dolayı değerini yitiren tarihi Haci Hasan Çeşmesi Çeşmesi, zaman içeresinde kaderine terk edilmesinden dolayı yıkılmaya yüz tuttu. Düzgün kesme taş malzeme ile inşa edilmiş olan çeşme, yuvarlak kemerli bir girişe sahip. Bir lento ile iki katlı bir görünüme sahip olan çeşme içeriden su haznesi ve hazne üzerindeki gelip geçenlerin su içmek için uğradığında eşyalarını koyabilecekleri bir taka ve taka üzerindeki basık kemerli bir kitabeye sahip.
Adıyaman merkezde Varlık Mahallesinde bulunan çeşme, Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun resmi kararı sonrası Adıyaman Müze Müdürlüğü denetiminde, çeşmenin taşları numaralandırılarak yeni yerinde restorasyonu tamamlandı. (Cemil Özdaş -İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gastronomi şehri olarak tanımlanan Gaziantep'in yüzlerce tescilli yemeği arasında yer alan alinazik yaz aylarının vazgeçilmezleri arasında yer almaya devam ediyor.
Kürtçe yayın yapan Banga Heq dergisinin yazarları, Van'da Kadim Aşiretler Federasyonu'na anlamlı bir ziyaret gerçekleştirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kent Estetiği Daire Başkanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda, Mardin’in tarihi görünümünü ve kültürel yapısını bozan, sit alanı içerisinde bulunan betonarme yapıların yıkımı devam ediyor.
İsrail işgali altındaki Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, siyonistler tarafından 6 gündür kapalı tutuluyor.