“Kültürel değerlerimize sahip çıkılmıyor”

Diyarbakır Tarih ve Kültürel Değerleri Koruma ve Tanıtma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, geçmiş medeniyetlerin inşası olan kültürel değerlere sahip çıkılmadığını vurguladı.
Diyarbakır Tarih ve Kültürel Değerleri Koruma ve Tanıtma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Karakaş, tarihin her döneminde büyük uygarlıkların, kültürel ve ekonomik hareketlerin merkezi olarak kabul edilen Diyarbakır'ın kültürel mirasının durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kentin, birbirini izleyen yaklaşık 26 değişik uygarlığa beşiklik ettiğini dile getiren Karakaş, geçmiş medeniyetlerin inşası olan kültürel değerlere sahip çıkılmadığını vurguladı.
Tarihi eserlerin sergilenmesinin maddi ve manevi anlamda şehre büyük katkılar sunacağına değinen Karakaş, "Diyarbakır'ımızın surları, hanları, hamamları, evleri, köşkleri, kiliseleri ve çeşmeleri var. Beklentimiz, bunların hızlı bir şekilde restorasyonunun yapılıp halka açılmasıdır. Çünkü bunlar geçmişimizi simgeleyen şeylerdir. Eserler, geçmişte iman gücüyle yapıldı. Bu eserleri sergileyebilme imkânı bulursak Diyarbakır'ımıza ve ülkemize büyük katkılar sunulacaktır." dedi.
Sahabeler diyarı Diyarbakır'ın geçmişte karpuzla tanıtılıp, şimdilerde de şiddet olaylarıyla anılmasının kendilerini üzdüğünü ifade eden Karakaş, şunları söyledi:
"Hakkari'de, Van'da olan bir olayın Diyarbakır'da gösterilmesi, bu kentin kamuoyunda terör şehriymiş gibi gösterilmesi bizi korkunç derecede rahatsız ediyor. Eğer kültürel miras muhafaza edilmiş olsaydı ilimiz bu halde olmazdı. Eserlerimiz yıkık vaziyette olmazdı. Ne tarihi taşlarımıza ne de kültürel mirasımıza sahiplik yapabildik."
Son dönemde yaşanan çatışmaların Diyarbakır'ın kültürel varlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Karakaş, Sur'da bulunan tarihi Kurşunlu Camii gibi eserlerin bir an önce onarılması gerektiğini kaydetti.
"Kültürümüze sahip çıkabilmek için çaba sarf etmeliyiz"
Söz konusu kültürel eserlerin korunması amacıyla kentteki yetkililerin bir araya gelip, çalışmalar yapmalarının önemli olduğunu vurgulayan Karakaş, "Kültürümüzün ne olduğunu hem kendimize hem halkımıza anlatıp, burayı sahiplenmemiz lazım. Maalesef şu ana kadar bir organize boşluğu vardı. İl Kültür Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelip, şehrimizin güzelliklerini dillendirecek imkâna sahip olmadı. Umarım bu saatten sonra hepimiz şehrimize daha güzel şeyler yapabilmek ve kültürümüze sahip çıkabilmek için çaba sarf ederiz." şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yüzyıllardır sürdürülen geleneksel keçecilik (yerel adıyla qülav), unutulmaya yüz tuttu.
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı’nın düzenlediği Uluslararası Aile Fuarı’nda üç gün boyunca çeşitli faaliyetler yürüten İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) Başkan Yardımcısı Fatih Taş, “Ailede sağlanacak mutluluk, huzur ve saadet, toplumun da düzelmesine vesile olacaktır.” dedi.
Uluslararası Aile Fuarı kapsamında İDEV standında çocuklarla bir araya gelerek çizimlerini paylaşan Karikatürist Mikail Çiftçi, "Aile teması, tehlike altındaki en değerli kurumdur." dedi.
Uluslararası Aile Fuarı’nda konuşan İlahiyatçı-Yazar Özkan Yaman, ailenin korunması ve güçlenmesi için herkesin üzerinde uzlaşacağı '7 T' kuralını paylaştı. Yaman, "Kur’an ve sünnet derdiniz olursa, aile dertleri küçülür, kaybolur." dedi.