Zeugma Mozaik Müzesi 33 yeni esere kavuştu

18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü dolaysıyla 33 yeni eseri sergiye açtıklarını dile getiren Zeugma Mozaik Müzesi Özgür Çomak, Zeugma'nın sadece mozaikleri ile değil lejyon kenti olmasıyla da önemli olduğuna dikkat çekti.
2011 yılında ziyarete açılan müze, Roma İmparatorluğu'nun bölgedeki en önemli merkezi olan Zeugma'nın taban mozaiklerinin yanı sıra o dönemde kentte yaşamış olan insanların inançları, kültürü ve günlük yaşantısını anlatan bölümleriyle ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.
Zeugma Mozaik Müzesi koleksiyonunda bulunan Roma ve Doğu Roma Dönemi'ne ait 3000 metrekare mozaik, 140 metrekare duvar resmi, 4 adet Roma Çeşmesi, 20 adet sütun, 4 adet kireç taşından yapılmış heykel, bronz Mars heykeli, mezar stelleri, lahitler ve mimari parçalar sergilenmektedir.
Müzede yoğunluk yaşandığına değinen Müze Müdürü Özgür Çomak, "Geçtiğimiz sene olduğu gibi bu senede çok özel bir sergi açtık. Bu sergiyi de 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü'nde Bakanlığımızla ve Genel Müdürlüğümüzle görüşerek açılmasını kararlaştırdık. Ve sergimizi bugün 18 Mayıs'ta, ziyaretçilerin beğenisine açıldı. Sergimizin ana teması Zeugma Antik Kenti şimdiye kadar sadece önemli Mozaiklerden biliniyor. Aslında Zeugma Antik Kenti'nin mozaikleri dışında çok önemli bir lejyon kentidir." dedi.
"33 eseri ilk defa sergiliyoruz"
Müze Müdürü Özgür Çomak, "Zeugma Antik Kentinin lejyonerler şehri olduğunu biraz ön plana çıkabilmesi için şu anki sergimizde 33 adet ilk defa ziyaretçilerin beğenisine açılan eserlerden olması çok önemli. Bu eserlerin hepsi ilk defa depolardan çıkıp restorasyonları ve konservasyonları yapıldıktan sonra ilk defa ziyaretçilerle buluşan eserler olması açısından önemli. Bunlardan en önemlilerinden birisi de Mitras dini inancıyla alakalı, Mitra kültürüile alakalı bir stelimiz var, rölyaf kabartmamız var." ifadeleri kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Bursa'da üç yıl önce açılan 90’lar konseptli bakkal, nostaljik ürünleri ve dönemin atmosferini yansıtan detaylarıyla müşterilerini geçmişe götürüyor. Eski okul önlüklerinden veresiye defterine kadar her unsur, 90’lı yılların mahalle ruhunu yeniden yaşatıyor.
Bursa’da yaşayan Büşra Sayi Çelik, ebru sanatını, ney, kanun ve bendirin ezgileriyle harmanlıyor. Renklerle sesi, desenlerle ritmi birleştiren Çelik, geleneksel sanatları tek bir çatı altında yaşatıyor. Sabırla işlenen motifler ve nefesle yankılanan notalar, sanatında estetikle maneviyatı buluşturuyor.
Mardin Artuklu Fuar Alanında 9 gün sürecek olan 2’nci Kitap Fuarı, yüzlerce öğrenci ve vatandaşın katılımıyla açıldı.