İskender Paşa Camii 431 yıllık tarihi taşıyor

Osmanlı'nın Ahlat’ta yaptığı ilk eseri olan 431 yıllık İskender Paşa Camii inanç turizmine katkı sunuyor.
Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve Osmanlı'nın Ahlat'ta yaptığı ilk eseri olarak bilinen 431 yıllık İskender Paşa Camii inanç turizmi kapsamında bölgeyi ziyaret edenlerin dikkatlerini üzerine çekiyor.
Ahlat Sahil Kalesi'nde, 1584 yılında, Ahlat Taşı kullanılarak yaptırılan İskender Paşa Camii, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün 2006 yılında yaptırdığı restorasyon sonucu yeniden ibadete açılarak inanç turizmine kazandırıldı.
Van Gölü sahilindeki iç kalede yer alan tarihi dokuya sahip Cami, Osmanlı Padişahlarından Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırıldığı ve Osmanlı'nın Ahlat'ta yaptırdığı ilk camii olarak biliniyor.
Tarih boyunca birçok kez tahrip edilen ve son olarak da Osmanlı Rus Harbinde büyük bir oranda tahrip edilerek kullanılamaz hale getirilen tarihi cami, 1990 ile 1995 tarihleri arasında Vakıflar Bölge Müdürlüğünce aslına uygun bir şekilde gerekli onarımları yapılarak hizmete açıldı.
Birçok yönüyle farklı özellikleri olan tarihi İskender Paşa Camii'nin 3 tane kitabesi bulunmaktadır. Birinci kitabesinde caminin yapılış tarihinden bahsedilirken, 2'nci kitabesinde caminin mimarından bahsediliyor. 3'ncü kitabede ise cami minaresinin yapımından bahsediliyor.
2006 yılında yeniden restore edilen cami, inanç turizmine büyük katkı sunarak günde yüzlerce turistin ziyaretçiliğine ev sahipliği yapıyor.
Caminin Ahlat taşından inşa edilmesi ise caminin yazın serin, kışın ise sıcak olmasını sağlıyor. 600 kişi kapasiteli camiye Ahlat halkının da büyük ilgi gösterdiği gözlerden kaçmıyor.(Şükrü Tontaş-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
"Yaz Okulu" kapsamında 15 ülkeden Malatya'ya gelen misafirler, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin konuğu oldu.
Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, 25 çocuk için toplu sünnet töreni düzenlenerek çocuklar sünnet edildi.
Bursa'da yaşayan emekli tarih öğretmeni Tuncer Aziz Pekören, binlerce kitap ve hatıra objesiyle kentin kültürel hafızasını diri tutmaya çalışıyor. Yıllar boyunca biriktirdiği kitaplar ve tarihî eşyalarla oluşturduğu bu özel alan, sadece geçmişi sergilemekle kalmıyor; aynı zamanda kültürel bir buluşma noktası işlevi görüyor.
Gastronomi platformu TasteAtlas tarafından açıklanan "Dünyanın En İyi 100 Yemek Şehri" listesinde Gaziantep 18'inci sırada yer aldı.