İskender Paşa Camii 431 yıllık tarihi taşıyor
Osmanlı'nın Ahlat’ta yaptığı ilk eseri olan 431 yıllık İskender Paşa Camii inanç turizmine katkı sunuyor.
Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve Osmanlı'nın Ahlat'ta yaptığı ilk eseri olarak bilinen 431 yıllık İskender Paşa Camii inanç turizmi kapsamında bölgeyi ziyaret edenlerin dikkatlerini üzerine çekiyor.
Ahlat Sahil Kalesi'nde, 1584 yılında, Ahlat Taşı kullanılarak yaptırılan İskender Paşa Camii, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün 2006 yılında yaptırdığı restorasyon sonucu yeniden ibadete açılarak inanç turizmine kazandırıldı.
Van Gölü sahilindeki iç kalede yer alan tarihi dokuya sahip Cami, Osmanlı Padişahlarından Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırıldığı ve Osmanlı'nın Ahlat'ta yaptırdığı ilk camii olarak biliniyor.
Tarih boyunca birçok kez tahrip edilen ve son olarak da Osmanlı Rus Harbinde büyük bir oranda tahrip edilerek kullanılamaz hale getirilen tarihi cami, 1990 ile 1995 tarihleri arasında Vakıflar Bölge Müdürlüğünce aslına uygun bir şekilde gerekli onarımları yapılarak hizmete açıldı.
Birçok yönüyle farklı özellikleri olan tarihi İskender Paşa Camii'nin 3 tane kitabesi bulunmaktadır. Birinci kitabesinde caminin yapılış tarihinden bahsedilirken, 2'nci kitabesinde caminin mimarından bahsediliyor. 3'ncü kitabede ise cami minaresinin yapımından bahsediliyor.
2006 yılında yeniden restore edilen cami, inanç turizmine büyük katkı sunarak günde yüzlerce turistin ziyaretçiliğine ev sahipliği yapıyor.
Caminin Ahlat taşından inşa edilmesi ise caminin yazın serin, kışın ise sıcak olmasını sağlıyor. 600 kişi kapasiteli camiye Ahlat halkının da büyük ilgi gösterdiği gözlerden kaçmıyor.(Şükrü Tontaş-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Her ay farklı konularla toplumsal meselelere dokunarak çözüm önerileri ortaya koyan Söz ve Kalem, temmuz sayısında "Arayış istikamet verir" teması ile okurlarıyla yeniden buluştu.
Gaziantep Tarihi Almacı Pazarı esnaflarından 72 yaşındaki deri ustası Ökkeş Özsabuncuoğlu, yaklaşık yarım asırdır aynı dükkanda üretim yapmaya devam ediyor. Yetiştirdiği onlarca ustaya rağmen mesleğin geleceğinden endişe duyan Özsabuncuoğlu, alın teriyle kazanmanın değerine dikkat çekti.
Batman'da Davet ve Gençlik Merkezi tarafından "İslam'la Diriliş, Gençlikle Yükseliş" temasıyla düzenlenen gençlik buluşması, spor, sanat ve manevi atmosferi aynı çatı altında buluşturdu.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa tarafından, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve sellem) doğumunun Hicri 1500'üncü yılı ve Muharrem ayı dolayısıyla düzenlenen "Asr-ı Saadet'ten Günümüze" Çini ve Seramik Sergisi'nin açılışı gerçekleştirildi.