Malezya'nın yeni kralı belli oldu

Malezya, eski kralın istifasının ardından Pahang Sultanı Tengku Abdullah'ı yeni kral olarak seçti.
Malezya'da, Kral Sultan 5'inci Muhammed'in görevi bırakmasının ardından yeni kral Pahang Sultanı Tengku Abdullah oldu.
Kelantanlı Sultan 5'inci Muhammed, iki yıl Malezya krallığı görevini yürütmüş, ardından ocak ayın başında istifa etmişti.
Kralın istifa nedeninin arkasında Kasım 2018'de, Moskova'da 2015 yılında düzenlenen "güzellik yarışmasında" birinci olan Oksana Voyevodina evlenmesinin yattığı ileri sürülmüştü.
Malezya anayasal bir monarşi olup seçimli monarşi sistemi bulunmaktadır ve Kral beş yıllığına eyaletlerin sultanlarından seçilmektedir. Malezya'da kralın yetkileri sembolik olup yetkiler başbakanın etrafında toplanmıştır.
Malezya'ın 11’i Batı Malezya, 2’si Doğu Malezya’da olmak üzere toplam 13 eyaleti vardır. (Johor, Kedah, Kelantan, Labuan, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Terengganu, Persekutuan) bu eyaletlerden 9’u Sultanlar, 4’ü valiler tarafından yönetilir ve her beş yılda bir dönüşümlü olarak 9 eyaletin sultanından biri Kral olarak seçilir.
Devlet başkanı, Kraldır. Her eyaletin kendi anayasası, kendi meclisi ve senatosu vardır. Meclisi oluşturan üyeler halk tarafından seçim yoluyla belirlenir. Senatoyu ise sultanlar belirler. Bunların dışında ülkede üç federal bölge vardır ve bu bölgelerin anayasası eyalet yasalarının üstündedir. Federal bölgeleri yöneten ise kraldır. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgalci rejim, Suriye'nin başkenti Şam'da başkanlık sarayı yakınlarını hedef alan bir hava saldırısı gerçekleştirdi. Rejim saldırının "Dürzileri koruma" mesajı taşıdığını savundu.
Pakistan ordusu, Azad Keşmir’de modern silahların kullanımını içeren gerçek mühimmatlı tatbikat gerçekleştirdi.
Rusya Başbakanı Mihail Mişustin yaptığı açıklamada, Kuzey Kore-Rusya arasında karayolu köprü inşasının başlaması dolayısıyla düzenlenen törende konuştu.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz, Yemen savaş planlarının paylaşıldığı Signal isimli sosyal medya platformundaki gruba, ABD'li bir gazeteciyi eklemesi sonrası görevden alındı.