Mustafa Armağan'a "Atatürk'e hakaretten" hapis cezası

"Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" ettiği gerekçesiyle yargılanan Mustafa Armağan, 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Türkiye'nin önde gelen tarihçilerinden Derin Tarih Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Araştımacı-Yazar Mustafa Armağan, derginin Mayıs 2017 sayısında yer alan yazısı nedeniyle ''Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret'' suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Tutuksuz yargılanan Mustafa Armağan, Bakırköy 2'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya avukatlarıyla katıldı.
Duruşmada son savunması yapan Armağan, Anayasa tarafından basın özgürlüğünün teminat altına alındığını, dergideki bu yazının eleştiri kapsamında da olmadığını söyledi. Söz konusu yazısının 1926 tarihli bir belgeye dayandığını anlatan Armağan, 1926'dan beri yazının tekzip edilmediğini savundu.
Armağan, 2007 yılında basılan bir kitapta da bu mektuba yer verildiğini belirterek, "2007 yılında basılan kitap hakkında herhangi bir dava açılmış değildir. Bu kitabın basımına müteakiben Sabah, Yeni Şafak gibi ulusal alanda yayın yapan gazetelerde bu kitaptaki bir kısım belirlemelere yer verilmiştir. Derin Tarih dergisinin Mayıs 2017 tarihli nüshasında da 1926 yılında Amerika'da yayımlanan bir gazetedeki mektup metni birebir şeklinde yayımlanmıştır. Dergideki yazı analiz yazısıdır." dedi.
Yazının, bilgilendirme ve tarihe ışık tutma manasında değerlendirildiğinde kırıcı bir üsluba yer verilmediğini belirten Armağan, yazının 1926 yılındaki orijinal başlığının derginin kapağına da birebir yansıtıldığını anlattı.
Armağan, bu yazıya sansür uygulanmadığını, sansür uygulanması halinde gerçeğe ulaşılmasının da mümkün olmayacağı düşüncesiyle hareket edildiğini dile getirerek, gazeteci-yazar olarak kendilerine düşen görevin haber değeri taşıyan bir olguyu aktarmak olduğunu belirtti.
Mahkeme, beraatini isteyen Aramağan'a, "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırarak, sanığın hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasını istemediğinden cezayı ertelemedi.
Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ertuğrul Sarıyar tarafından hazırlanan iddianamede, Mustafa Armağan'ın "Derin Tarih'' isimli aylık basımı yapılan derginin genel yayın yönetmeni olduğu belirtilerek, derginin mayıs ayına ait 62'inci sayısının kapağında "Latife Hanım'ın 91 yıldır gizlenen mektubu'' ve ''Kemal Paşa çakma Napolyon'dur'' başlıklarıyla Latife Hanım'ın fotoğrafının yer aldığı hatırlatılmıştı.
İddianamede, Armağan'ın "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" suçundan 1 yıl 6 aydan, 4 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istenmişti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dışişleri Bakanlığı, Ege ve Akdeniz gibi kapalı ya da yarı kapalı denizlerde tek taraflı tasarruflardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin siyasi eşitliğini ve egemenliğini teminat altına alma irademizden asla vazgeçmeyeceğiz." dedi.
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Filistin meselesine yönelik politikalarını karalamayı amaçlayan iddialara tepki göstererek, "Dile getirilen asılsız iddiaların aksine, ülkemiz hukuki alanda da Filistin davasının en güçlü savunucularından biridir." dedi.
Dışişleri Bakanlığı, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile M23 harekatı arasında imzalanan İlkeler Bildirgesi hakkında değerlendirmede bulundu.