TBMM Başkanı İsmet Yılmaz oldu

TBMM başkanlığı için yapılan dördüncü tur oylamada 258 oy alan AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz 26. meclis başkanı oldu.
TBMM başkanlığı için dün yapılan ilk iki tur oylamada hiçbir adayın yeterli çoğunluğa ulaşamamasının ardından bugün saat 15.00'te yeniden toplanan TBMM'de üç ve dördüncü tur oylamalar yapıldı.
Üçüncü tur oylamada en fazla oyu alan AK Parti adayı İsmet Yılmaz ile CHP'nin adayı Deniz Baykal'ın yarıştığı dördüncü tur oylama tamamlandı.
547 milletvekilinin katıldığı üçüncü tur oylamada 258 oy alan AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz 26. Başkanı oldu. Deniz Baykal 182 oy aldı.
Sonuçların açıklanmasının ardından kısa bir teşekkür konuşması yapan TBMM'nin yeni başkanı İsmet Yılmaz, tüm milletvekillerine teşekkür ederek, başkan seçilmesiyle Milli Savunma Bakanlığı görevinin sona erdiğini söyledi.
Meclis Başkanlığı görevini tarafsızlık içinde yapacağını ifade eden Yılmaz, yeni anayasanın gerekliliğine değinerek, en önemli görevlerinin yeni anayasa yapılması olduğunu belirtti.
Yılmaz, "Milletimiz öncelikle yeni bir anayasa beklemektedir. Yeni bir anayasayı birlikte yapmamız gerekmektedir. Evrensel değerlerle birlikte yeni anayasanın ömrü uzayacaktır. Toplumsal çeşitliliği koruyarak barış içerisinde yaşayacakları bir siyasal düzeni tahkim etmek de bu meclisin görevidir. Çoğulculuk herkesin kendi kimliği ile toplumsal ve siyasal yaşama katılmasıyla mümkündür." dedi.
TBMM başkanlığı için AK Parti'den Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP'den Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP'den Ekmeleddin İhsanoğlu, HDP'den Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarıştı. Dün yapılan ilk iki tur oylamada hiçbir adayın yeterli çoğunluk olan 367'ye ulaşamaması üzerine bugün üç ve dördüncü tur oylamalar yapıldı.
548 milletvekilinin katıldığı üçüncü tur oylamada ise AK Parti'den Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz 259, CHP'den Antalya Milletvekili Deniz Baykal 129, MHP'den Ekmeleddin İhsanoğlu 80, HDP'den Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 78 oy aldı.
Meclis Başkanlığı seçiminin tamamlanmasının ardından partiler milletvekili sayılarına göre divan üyelikleri için verecekleri isimleri belirleyecek. Meclis Başkanlık Divanı 8 AK Parti, 4 CHP, 3 MHP ve 3 HDP'li üyeden oluşacak.
Başkanlık Divanı'nın da oluşmasının ardından hükümeti kurmak için 45 günlük yasal süreç de başlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teamüller gereği hükümeti kurma görevini seçimde en fazla oy alan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na vermesi bekleniyor.
İsmet Yılmaz kimdir?
Sivas'ın Gürün ilçesinde 1961 yılında doğdu. Gürün Cumhuriyet İlkokulu ve Gürün Ortaokulunda öğrenim gördükten sonra İstanbul Haydarpaşa Lisesini bitirdi.
İstanbul Yüksek Denizcilik Okulu (İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi) Makine Bölümünden 1982 yılında; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1987 yılında mezun oldu.
İsveç Dünya Denizcilik Üniversitesinde "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü özel Hukuk Ana Bilim Dalında iki ayrı Yüksek Lisans yaptı.
Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü özel Hukuk alanında doktorasını tamamladı.
Kamuda ve özel sektörde yaklaşık 20 yıl mühendis ve müşavir avukat olarak hizmet verdikten sonra 31 Aralık 2002 tarihinde Denizcilik Müsteşarı olarak atandı.
Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 114'üncü maddesi uyarınca bağımsız olarak 08 Mayıs 2007 tarihinde Ulaştırma Bakanı oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine 01 Kasım 2007 tarihinde atandı.
Dr. İsmet Yılmaz, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimlerde Sivas'tan AK Parti Milletvekili olarak seçildi.
61'inci Hükümette Millî Savunma Bakanlığı görevini 07 Temmuz 2011 tarihinde üstlendi.
Meclis başkanı seçilen Yılmaz, İngilizce biliyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "İki yıl önce mobil göç araçlarıyla kimlik kontrollerine başladık. O dönemde kimlik sorduğumuz her 4 kişiden yaklaşık 3’ü düzensiz göçmendi. Bu oran yüzde 74,5’ti. Geçtiğimiz ay ise bu oran yüzde 1,8’e kadar düştü." dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Filistin halkının maruz kaldığı zulüm, tüm askerî ve teknolojik imkanların kullanıldığı bir soykırıma dönüşmüş vaziyettedir." dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan İSKİ'ye, kentsel atıksuların bir kısmının arıtma işlemi yapılmadan deşarj edildiği gerekçesiyle para cezası kesildi.
Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, İçişleri Bakanlığı tarafından Merkez Valiliği'ne çekildi.