Türkiye’nin en büyük çınar ağacı 608 yaşında

Türkiye’nin en uzun ömürlü ağacı olduğu belirtilen Bursa’da ki 608 yıllık tarihi çınar ağacı, Osmanlı döneminde dikilmiş en diri çınar olma özelliğini taşıyor.
Bursa'nın simgelerinden biri olan ve bu yıl 608 yaşına giren ''İnkaya Çınarı'', Osmanlı döneminde dikilmiş ''En diri çınar'' olma özelliğini taşıyor.
Kültür ve Turizm Bursa İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesinde bulunan doğa harikası ağaç adını, Osmanlı Devleti'nin ilk köylerinden biri olan Bursa-Uludağ Yolu üzerindeki İnkaya köyünden alıyor.
Çınar ağacı tam 608 yıllık
İnkaya Çınarı, Bursa'da Uludağ'ın eteklerinde yer almakta olup yaklaşık 608 yıllık bir tarihe sahiptir. Adını Osmanlı Devleti'nin ilk köylerinden biri olan İnkaya Köyü'nden alan çınar, Osmanlı'nın neredeyse tüm dönemine şahitlik ettiği belirtiliyor.
Çapı 3 yüksekliği 35 metre olan çınarın, 13 ana kolu 920 metrelik çevresi var
Çapı 3, yüksekliği 35 metre olan çınar, Türkiye'nin en yaşlı ağaçlarından biri olup dünya çapında da bir üne sahip. 13 ana kolu, 920 metrelik çevresi bulunan bu ağacın dallarının kalınlığı ise 3-4 metre olup neredeyse normal bir ağaç gövdesi kadardır.
Türkiye'nin en büyük ağacı
Tarihi çınar hakkında bilgi veren İnkaya köyü sakinlerinden Halil Emir, "Daha önce harman yeri olarak kullanılan yere dikilen çınar ağacının çapı 3, yüksekliği 35 metredir. Türkiye'nin en yaşlı ağaçlarından biri olan bu ağaç, büyüklük olarak Türkiye'nin en büyük ağacıdır." dedi.
Çınar, köylülerin de geçim kaynağı
13 ana kolu, 920 metrelik çevresi bulunan bu ağacın dallarının kalınlığı ise 3-4 metre olduğunu ifade eden Emir, çınarın özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi gördüğünü söyledi. Çınar sayesinde köylülerin de faydalandığını belirten Emir, "Çınarın köylülere çok faydası var. Çınar ağacını görmeye gelen turistler bize ekonomik olarak çok fayda sağlıyor. Mahsullerimizi burada satabiliyoruz."şeklinde konuştu.
İnkaya köyü sakinleri, yaptıkları el işlerini, bahçesinde ya da tarlasında yetiştirdiği meyve ve sebzeleri de çınarın etrafında kurduğu tezgâhlarda satıyor. (Zeki Aras –İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyetisyen Zehra Göktaş Asrak, yaz aylarında artan sıvı ve mineral kaybının yalnızca su içerek giderilemeyeceğini belirterek, beslenme düzeninin fermente süt ürünleriyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı; ayrıca, yaz mevsimini sağlıklı geçirmek için öğün atlamadan, hafif, düşük tuzlu ve lif oranı yüksek gıdalarla beslenmenin önemine dikkat çekti.
Diş Hekimi Murat İnce, toplumda yaygın olarak yapılan bazı hataların diş sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtti.
Tıbbi olarak pek çok enfeksiyona karşı etkisi olan sünnetin, yenidoğan döneminde yapılması birçok avantaj sağıyor.
Sosyal medyanın sosyal fobiyi desteklediğini de anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Ellerinden düşmeyen tabletler, onların sosyal becerilerinin gelişmesini engelleyerek kaçıngan bir kişilik yapısına yol açıyor. Belki sosyal fobik gibi görünmüyorlar ama tembelleşiyorlar, yetenekleri köreliyor." dedi.