Çölyak hastalığı nedir, tedavi yöntemleri nelerdir?

Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, 9 Mayıs Dünya Çölyak Farkındalık Günü vesilesiyle çölyak hastalığının tanımı, nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.
Her yıl 9 Mayıs’ta kutlanan Dünya Çölyak Farkındalık Günü kapsamında İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, çölyak hastalığının bağışıklık sisteminin gluten adlı proteine karşı geliştirdiği anormal tepkiyle oluştuğunu belirtti.
Buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan glutenin, ince bağırsakta emilim bozukluklarına yol açtığını vurgulayan Sılay, hastalığın ancak ömür boyu sürecek bir glutensiz diyetle kontrol altına alınabileceğini söyledi.
"9 Mayıs Dünya Çölyak Farkındalık Günü" olduğunu hatırlatan Sılay, "Bugün, özellikle çölyak hastalığı hakkında toplumu bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak için çok önemli bir gündür. Çölyak hastalığı nedir? diye bakıldığında; Çölyak, özellikle gluten adı verilen proteine karşı bağışıklık sisteminin anormal tepki verdiği kronik bir sindirim sistemi hastalığıdır. Gluten; buğday, arpa, çavdar ve bazı yulaf türlerinde bulunur. Özellikle bu hastalıkta ne zaman gluten alırsanız ince bağırsaktaki villus adı verilen emici yüzeyler zarar görür, bu da besin emilimini bozar." dedi.
Neden oluşur?
Çölyak hastalığın neden oluştuğuna değinen Sılay, "Genelde genetik yatkınlık, ailede çölyak hastalığı varsa mutlaka risk artar. Annede babada ve çevrede varsa bağışıklık sistemi bozukluğu özellikle vücut gluten tüketildiğinde kendi bağırsak dokusuna saldırır. Bir de çevresel faktörler: Yani enfeksiyonlar, erken yaşta gluten tüketimi gibi unsurlar da etkili olabilir." ifadelerine yer verdi.
Belirtileri nelerdir?
Hastalığın belirtilerine de değinen Sılay, şunları aktardı: "Özellikle hastalarımızda kronik ishal veya kabızlık, karın ağrısı, şişkinlik, kilo kaybı, çocuklarda özellikle gelişme geriliği varsa biz buna çölyak var mı diye araştırıyoruz. Demir eksikliği anemisi, halsizlik, cilt döküntüsü (dermatitis herpetiformis), ağız yaraları, kemik erimesi ve sinirlilik bunlar hepsi belirtileridir."
Tedavi yöntemi
Sılay, "En etkili tedavi yöntemi ömür boyu 'glutensiz diyet' uygulamaktır. Özellikle buğday, arpa, çavdar ve bunların türevlerini içeren yiyeceklerden tamamen uzak durulmalıdır. Glutensiz unlar (pirinç, mısır, nohut unu vb.) ve özel glutensiz ürünler tercih edilmelidir. Paketli ürünlerdeki etiketler mutlaka okunmalıdır." şeklinde belirtti.
Son olarak konuyla ilgili uyarılarda bulunan Sılay, "Unutmayın: çölyak hastaları için küçük bir gluten miktarı bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. O yüzden toplumun bu konuda duyarlı olması, hastaların yaşam kalitesini artırma adına çok önem veriyorum." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Psikoteknik değerlendirme sürecine dair önemli açıklamalarda bulunan Psikologlar ve Psikoteknikler Derneği Başkanı Uzman Psikolog Suat Tulukçu, bu sürecin yalnızca bir yasal zorunluluk değil, aynı zamanda trafik güvenliği için hayati bir araç olduğunu vurguladı.
64 yıldır terzi mesleğini severek sürdüren 72 yaşındaki Mardinli terzi ustası Ekrem Ayanoğlu “Çok şükür bu meslekte hiçbir zaman rızık korkusu yaşamadım. İnsan iyi niyetle ve dürüstçe çalıştığında her zaman kazancını alır.” ifadelerini kullandı.
Gazzeli çocukların tatil yapamadığını, beslenemediğini ama kalplerini ve beyinlerini imanla besleyerek, şükrederek şehadete yürüdüklerine dikkat çeken Eğitim-Bir-Sen Malatya 1 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Söylemez, İslam dünyasının artık birlik olup harekete geçmeleri gerektiğini belirtti.
Mardin’de hasat sezonunun bitmesiyle saman dönemi başladı. Saman işini yapan gurbetçi işçiler mesleğin zor yanlarını aktardı.