Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremden etkilendiklerini belirten Türkmen ailesi, ömürlerinde ilk defa böyle bir depreme şahit olduklarını vurguladılar.
Ülke tarihindeki en büyük depremlerden olan Kahramanmaraş depremiyle yaşanan afetin etkisi, Türkiye'nin birçok yerinden hissedilirken milyonlarca kişi de direkt olarak olumsuz etkilendi.
Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin sekizinci gününde ekiplerin arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Depremzede aileler dağıtılan çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.
Kahramanmaraş merkezli depremde iki yakınlarını kaybettiklerini ifade eden Türkmen ailesi, depremde Allah'a sığınıp tevekkül edilmesi gerektiğini söyledi.
"Bu depremden bir ders çıkarmalıyız"
Sultan Türkmen
Deprem olunca zikir çektiğini ifade eden Sultan Türkmen, "Depremde çekyatı tuttum ama çekyat beni salladı. Sonra çocuklar bağırarak çıktılar. Ben ömrümde daha böyle bir deprem görmedim. 'Yer sallandı' derlerdi ama hafif bir sarsıntı olurdu. Böyle bir depreme daha önce hiç rastlamadık. Ses olunca deprem olduğunu hissettik. 'Eşhedü' ve 'La ilahe illallah' diye zikirler çektik. Milletin ailesi sokakta, yağmur ve kar yağıyordu. Gecelik sırtlarında, baş açık, yalın ayak herkes dışarıdaydı. Depremde bacım ve eşi evde yalnızlardı. İkisi bir göçüğün altında kalarak vefat etti. Allah'a şükür bir ihtiyacımız yok. Bizler evde yemek yaparız, bulgur kaynatırız. Allah'a şükür her şeyimiz var. Allah'a sığınıp ona tevekkül etmemiz gerekiyor ama olur muyuz bilmiyorum. Bu depremden bir ders çıkarmalıyız. İnşallah da ders çıkarırız." dedi.
"Ölümün hayırlısını istemeliyiz"
Mehmet Türkmen
Her insanın bir gün öleceğini vurgulayan Mehmet Türkmen, "Batı tarafına gittim. Yollar uçmuştu, yol kapanmıştı. Geri dönmek istedim bir daha sallandı. Ayakta duramadım ve kaldırıma oturdum. Geri döndüğümde her yer yıkılmıştı. Açık sokaklardan eve gittim. Oradan geçen bir çocuğa durumu sordum o da gitti ve bir daha geri dönmedi. Ölüm hakkımız var nerede olursa olsun öleceğiz. Biz dünyaya bir sefer gelip bir sefer gideceğiz. Ölümün hayırlısını isteyeceğiz. Nesil bozuldu, inançsız bir nesil olduk. Her şey menfaat oldu." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye Aktarlar ve Baharatçılar Federasyonu Genel Başkanı Halit Özdemir, kış aylarında grip ve soğuk algınlığından korunmak için en çok tercih edilen doğal ürünlerin başında pekmez, ıhlamur, keçiboynuzu ve kozalak sularının geldiğini belirtti.
Dicle Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Bozan, "İnsanlar yenildikleri zaman yok olmazlar, düşmana benzedikleri zaman yok olurlar. Oysa biz yaklaşık bir asırdır düşmana benzeme konusunda farkında olarak yada olmayarak yoğun bir çaba içerisindeyiz." dedi.
Okul öncesi eğitimin önemi ile ilgili konuşan İstanbul İl Müftü Yardımcısı Ayşe Coşkun, Çocukların zihinsel gelişiminin yüzde 70'inin okul öncesinde tamamlandığını, bunun yanında dilsel, bilişsel, psikomotor, bedensel gelişim ile sosyal alışkanlıkların da bu süreçte ciddi manada geliştiğini söyledi.
Yaklaşan 3 aylar vesilesiyle açıklamada bulunan Hayrat Vakfı Şanlıurfa Temsilcisi Faysal Vuran, bu ayların daha iyi bir manevi havaya girme vakti olduğunu belirterek, 3 ayların fırsatlarından istifade edilmesi gerektiğini ifade etti.