Gençlerde kalp krizi artıyor: Aile hekiminden hayati uyarılar

Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, son dönemde genç yaşlarda artan kalp krizi vakalarına dikkat çekerek, bireysel ve toplumsal önlemler konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.
Son yıllarda özellikle genç yaşlarda kalp krizi vakalarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine konuşan Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, bu durumun altında yatan nedenlere dikkat çekerek sağlıksız yaşam tarzı, stres, sigara ve madde kullanımı gibi birçok faktörün kalp krizine zemin hazırladığını belirtti.
Gençlerin kalp sağlığını koruyabilmesi için düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve kaliteli uykunun önemine vurgu yapan Sılay, aile hekimlerinin rolünün güçlendirilmesi ve farkındalık kampanyalarının yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.
Sigara, stres ve hareketsizlik kalp riskini artırıyor
Son zamanlarda özellikle genç yaşlarda çok kalp krizi haberleri geldiğini ifade eden Sılay "Bu hepimizi toplumca üzüyor. Bunda bir artışta gözüküyor ne yazık ki. Birçok sebebi var. Sağlıksız yaşam tarzı; özellikle fast food tüketimi, düşük fiziksel aktivite, obezite ve kötü uyku düzeni kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Ne yazık ki sigara ve madde kullanımı; gençler arasında sigara, elektronik sigara ve uyuşturucu kullanımı arttı; bu maddeler damar tıkanıklığına ve kalp krizine zemin hazırlar. Tabi bir de stres ve psikolojik baskılar; akademik, ekonomik ve sosyal baskılar kronik strese neden oluyor; bu da tansiyon, ritim bozuklukları ve diğer kalp sorunlarına yol açabiliyor. Genetik yatkınlık; ailede erken yaşta kalp krizi öyküsü olan bireylerde daha dikkatli olunması lazım. Kolesterol ve tansiyon sorunları; gençlerde bile yüksek kolesterol ve hipertansiyon sıkça görülmeye başlandı. Bunlara dikkat etmemiz lazım." dedi.
Düzenli kontrol, dengeli beslenme ve kaliteli uyku hayat kurtarır
Kalp krizi riskine karşı bireysel olarak alınabilecek en etkili önlemler hakkında bilgi veren Sılay "Düzenli egzersiz yapmak. Haftada en az 150 dakika orta düzeyde aerobik aktivite; bunu günde 3 defada 50 dakika olarak bölebilirsiniz. Dengeli ve sağlıklı beslenmek; sebze, meyve, tam tahıllar, sağlıklı yağlar tüketelim. Özellikle aralıklı oruç dediğimiz ve şu anda çok yaygın hale gelen beslenme biçimi de çok önemli. Sigara ve alkolü kesinlikle bırakacağız. Bence onlar aramızdaki en büyük sıkıntı. Stresi artık yönetmemiz lazım. Anda yaşayabilmek, namaz, psikolojik destek almak ve hobi edinmek. Bunlar stresi yönetmek için çok önemlidir. Lütfen düzenli aile hekimlerinize gidin. Sağlık kontrollerinizi yaptırın. Kan basıncı, kolesterol ve şeker ölçümlerinizi gerçekleştirin. Kaliteli uyku. Bu birçok kişinin gözünden kaçıyor. Kaliteli uyku denince günde 7-9 saat; özellikle akşam 22.00 gece 02.00 arasındaki uyku çok çok önemlidir. O 4 saatlik uyku; aslında atalarımızın yaptığı erken yatıp erken kalkmaya geri dönmemiz lazım." önerilerinde bulundu.
Kalp sağlığı için toplumsal ve kurumsal adımlar şart
Toplum ve sağlık kurumlarının yapması gereken çalışmalarla ilgili de bilgi veren Sılay "Aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesi aile hekimlerinin mutlaka vatandaşla daha yakın olarak düzenli kontroller yapması çok önemli. Zaten düzenli yapılan farkındalık kampanyaları var. Bunları özellikle yaygınlaştırmak. Kalp sağlığı hakkında gençlere özel, sosyal medya destekli kampanyalar düzenlenmek. Okullarda sağlık eğitimi; kalp-damar hastalıklarının risk faktörleri ve önlemleri genç yaşta öğretilmeli. Gençlere yönelik spor ve fiziksel aktivite alanlarının artırılması. Belediyeler ve diğer kurumlar olarak ulaşılabilir spor alanları sunmamız ve teşvik etmemiz lazım. Spora başlarken ısınma hareketleri yapılmadan aniden başlamak da halı sahalarda kalp krizlerine neden olabiliyor. Isınma hareketlerine de teşvik önemli. Sağlıklı beslenme teşvikleri; okullarda ve üniversitelerde sağlıklı menülerin sunulması teşvik edilmesi lazım. Bir de ücretsiz veya düşük maliyetli sağlık taramaları. Zaten bakanlığımız yapıyor. Bunlara daha da halkımızı teşvik etmek lazım. Kolesterol, tansiyon ve şeker ölçümleri için aile hekimlerinizle yakın çalışmalarınızı istirham ediyorum." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İkinci el otomobil piyasasındaki son durumla ilgili değerlendirmede bulunan İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, son aylarda araç satışlarının hareketlendiğini, 2 yıldır yatay seyirde devam eden sıfır araç fiyatlarının yükselmesiyle ikinci elde de yüzde 3-4 civarında fiyat artışlarının gerçekleştiğini ifade etti.
Siirt'te başıboş köpeklerin sokaklardan toplanarak barınaklara alınmasını değerlendiren vatandaşlar, "Artık çocuklarımız okula korkmadan gidiyor, geceleri sokakta yürüyebiliyoruz" diyerek Vali Kızılkaya’ya teşekkür etti.
Çocuklara her istediğini almanın doğru bir davranış olmadığını belirten Klinik Psikolog Elif Özçelik, "Çocuğa her istediğini almak kısa vadede mutluluk verse de uzun vadede kırılgan, doyumsuz ve çabadan uzak bireylerin yetişmesine neden olur" dedi.
İşgal rejiminin Gazze’de kadın, çocuk ve yaşlı demeden sürdürdüğü saldırılar devam ederken, Türkiye genelinde artan boykot çağrıları Siirt’te yeterince karşılık bulmuyor. Vatandaşlar, halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.