Kış mevsimlerinde sofraların vazgeçilmezi doğal antibiyotik deposu turşunun sağlıklı olduğunu ifade eden Volkan Yatalakoğlu, markette satılan kimyasal turşu yerine doğal turşu tüketilmesini önerdi.
Özellikle kış aylarında yemeklerin olmazsa olmazlarından olan turşu bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Deprem bölgesinde üreterek Şanlıurfa 10. Gıda ve Yöresel ürünler fuarında turşu satan Volkan Yatalakoğlu, herkesin turşu tüketmesi gerektiğini söyledi.
Yatalakoğlu, acı, tuzlu ve ekşi olarak tüketilen turşunun birçok faydası olduğunu belirterek markette satılan turşuların içerisinde kimyasalların olduğunu dile getirdi.
Yatalakoğlu, kimyasal madde ve koruyucusuz doğal turşu yaptıklarını ifade etti.
Turşunun yapım aşamalarını anlatan Yatalakoğlu, "Köyümüzde kendi bahçemizden topladığımız mahsulleri önce yıkayıp sonra sebzesine göre doğrayıp koruk suyu, limon, tuz ve suyla beraber bidonlara basıyoruz." dedi.
"Turşu metabolizmayı düzenler"
Volkan Yatalakoğlu
Turşunun faydalarını anlatan Yatalakoğlu, "Turşu olma süreci sebzeden sebzeye değişir ama ortalama olarak söylemek gerekirse 30 günde yemeye hazır hale gelir. Turşunun kışın tüketilmesi daha iyidir. Çoğu sebze yaz ayında çıktığı zaman basılır, kışın da tüketime hazır hale gelir. Turşunun da basım gereği hastalıklardan korunma özelliği vardır. Turşu metabolizmayı düzenler. Kendisi limon basımı olduğu için bolca C vitamini bulunur. Bu yüzden de insanı hasta olmaktan korur. Bir turşu suyu içtiğinizde, bir turşu yediğinizde önünüzdeki 20-25 gün rahatlıkla istediğiniz gibi gezebilirsiniz." diye konuştu.
"Raf ömrü uzun olsun diye bazı kimyasallar kullanılıyor"
Markette satılan turşu yerine doğal turşu öneren Yatalakoğlu, "Markette satılan turşularda genelde sitrik asit, asetik asit ve değişken kimyasallar bulunuyor. Turşu suyu sürekli sert kalsın, yenilmeye hazır olsun, raf ömrü uzun olsun diye insan vücuduna yararlı olmayan bazı kimyasallar kullanılıyor. Doğal turşu olunca her şey doğaldır. Herhangi bir kimyasal da girmiyor. Raf ömrü az olsun ama daha sağlıklı olsun diyoruz. Market yerine doğal turşu bulabilenler doğalı tercih etsin." ifadelerini kullandı.
"Diğer esnaflar gibi hayata tutunmaya çalışıyoruz"
Depremde turşucu dükkanlarının yıkıldığını söyleyen Yatalakoğlu, "Depremden 3 hafta önce bir dükkanımız vardı. Turşu üretimini zaten köyde yapıyorduk. Depremde herhangi bir zararımız olmadı. Dükkanımız gitti ama yılmadık ve tekrardan ayağa kalktık. Diğer esnaflar gibi hayata tutunmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
"Turşu yiyin çünkü sağlıklıdır"
Turşunun herkese hitap edebileceği bir lezzet olduğuna değinen Yatalakoğlu, "Gerek acı gerek ekşi gerekse de tuzlu olur. İlla ki herkese hitap eden bir turşu vardır. Acı sevmeyenler havuç, salatalık ve hıttı tercih edebilir. Acı sevenler biber, isot turşusunu tercih edebilir. Mutlaka hayatınıza turşuyu koyun. Turşu yiyin çünkü sağlıklıdır." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Günlük hayatta yaşadıkları sorunlarla ilgili konuşan doğuştan engelli Mehmet Börekçi, gündeme getirdikleri sorunlarına çözüm bulamasalar da mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti.
Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkan Vekili Zeyneddin Güler, 2025'te öğretmen adaylarının artık KPSS ve mülakat gibi eleme süreçlerine tabi tutulmayacaklarını duyurarak, bu gelişmenin eğitimde kaliteyi artıracağına ve öğretmenlerin daha adil bir şekilde seçileceğine dikkat çekti.
Havaların soğumasıyla birlikte, bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenlerin doğal ürünlere ilgisi arttı. Soğuyan havalarla birlikte, bal satışlarında ciddi bir artış yaşanıyor.
Eğitimci-Yazar Necla Sür, boykotun önemine değinerek alışveriş sepetlerini sadece ürünlerle değil, vicdanlarla da dolması gerektiğini, boykot, sadece bir kelime değil, bir duruş olduğunu vurguladı.