Son dönemlerde rafta görülen ürün fiyatları kasada farklı çıkıyor. Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, fiyat değişikliğine yetişilmediği için raf ve kasa fiyatları arasındaki farkın sürekli tüketici aleyhine işlenmekte olduğunu belirtti.
Geçtiğimiz dönemlerde sıklıkla karşılaşılan raf etiketindeki ve kasadaki fiyat farklılıkları vatandaşı canından bezdirmişti.
Asgari ücrete yapılan zamdan sonra bu durum yeniden baş göstermeye başladı.
Raftaki etiket fiyatı ile kasadaki fiyatın uyuşmaması "sistemde bir hata var" gerekçesiyle geçiştirilebiliyor.
Birçok tüketici aldığı birden fazla ürün nedeniyle bu durumun farkına varamazken bazı müşteriler tarafından fark edildiklerinde ise 'fiyat etiketini değiştirmeyi unutmuşuz' cevabını vererek müşteriyi geçiştirme yoluna başvuruyorlar.
Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, rafta görülen ürünün fiyatının kasada farklı çıkmasının, yeni sorunları da beraberinde getireceğini söyledi.
"Süreç yeni sorunları da beraberinde getirmektedir"
Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz
Piyasanın istikrarsız bir süreç takip ettiğini belirten Yılmaz, "Bugün bir malı satın alan fiyatla yarın aynı fiyatla o malı satın alamıyorsunuz. Süreç böyle devam ederken market ve mağazalarda çok sık fiyat etiketinin değiştiğini görüyoruz. Bu değişiklik aynı zamanda yeni sorunları da beraberinde getirmektedir. Özellikle kasa fiyatıyla raf fiyatının farklı oluşmasına kaynaklık etmektedir. Bu durumdan mağdur olan tüketicilerin şikayetleri var." diye konuştu.
"Fiyat değişikliğine yetişemedikleri için raf ve kasa fiyatları birbirini tutmuyor"
Yılmaz, "Tüketicinin taleplerini 'Biz unuttuk yazmadık, fiyatı değiştiremedik' gibi bazı bahanelerle yerine getirmek istememektedirler. Fiyat istikrarsızlığın ve zammın iki mağduru vardır. Biri tüketici diğeri de küçük üreticidir. Aracılar ve büyük tüccarlar stok yaptığı için daha büyük kâr elde edebilmektedirler." dedi.
"Devletin denetimine ihtiyaç var"
Yılmaz, "Girdilerden kaynaklanan zammın dışında olayın fırsatçıları var. Bunlarda ayrıca zammı bir fiyatla tüketiciyi bu süreç içerisinde sömürmektedirler. Devletin sürekli bir denetim sorumluluğu ve görevini yerine getirmesini talep ediyoruz. Bu süreci tüketicilerin daha sağlıklı atlatması için devletin denetimine ihtiyaç var." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye'de meyve ve sebze fiyatları, son dönemde önemli dalgalanmalar yaşarken, bu durumun temel nedenlerinden biri dengesiz üretim olarak öne çıktığını belirten hal esnafı, tarımda dengeli bir ekin politikasının izlenmesi gerektiğini söyledi.
Tüketici Birliği Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Rifat Bayatlıoğlu, asgari ücretin yaşanan enflasyon göz önünde bulundurularak insan onurunu koruyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini, 27 bin liraya çıkarılması halinde mevcut durumun korunabileceğini söyledi.
Günümüzde asgari ücretle çalışan milyonlarca işçinin hayat mücadelesinin giderek zorlaştığını belirten iktisat ve maliye uzmanı Necat Taş, belirlenecek yeni asgari ücretin insan onuruna yakışır bir seviyeye getirilmesi gerektiğini söyledi.
Küresel piyasalarda altının onsu 2 bin 641 dolardan alıcı buluyor. Çeyrek altın ise Kapalıçarşı'da 4 bin 962 TL'den satılıyor.