Müftü Karabayır: Kurban sadece bir et meselesi değil, Allah yolunda fedakârlığın sembolüdür

Bursa İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, kurbanın sadece bir et kesimi değil; Allah’a yakınlaşmanın, paylaşmanın, kardeşliğin ve mazlumlarla dayanışmanın simgesi olduğunu belirtti. "Kurban, imkânı olan herkesin yerine getirmesi gereken bir sorumluluktur; Allah yolunda fedakârlığın sembolüdür" dedi.
Bursa İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, 2025 yılı Kurban Bayramı öncesinde İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada kurban ibadetinin manevi boyutuna dikkat çekti.
Karabayır, kurbanın sadece bir et kesiminden ibaret olmadığını vurgulayarak, "Kurban; Allah’a yakınlaşmanın, paylaşmanın, kardeşliğin ve ümmet olma bilincinin ete bürünmüş halidir" dedi.
"Kurban, mali ibadetlerin en önemlilerindendir"
Mali ibadetlerin en önemlilerinden bir tanesi kurban ibadeti olduğunu vurgulayan Karabayır, " Kevser Suresi'ndeki "Rabbin için kurban kes" ayetinden, müçtehitlerin bir kısmı bunun vacip olduğunu; Peygamberimizin bu konudaki hadis-i şerifleri de bir kısım ulemada sünnet olduğu hususunda görüş beyan etse de, sonuçta kurban ibadeti daha önceki peygamberler dönemleri dahil İslam'da en önemli ibadetlerden bir tanesidir" şeklinde konuştu.
"Kurban sadece bir et meselesinden ibaret değildir"
Kurbanın sadece bir et meselesinden ibaret olmadığını belirten Karabayır " Yeri geldiğinde mümin, malını ve canını Allah yolunda feda edebileceğinin göstergesi olduğu gibi; aynı zamanda toplumda birliği, beraberliği, kardeşliği, dayanışmayı ve paylaşmayı tavsiye eden, onun tesisi için emir olmuş bir ibadettir. Vacip olan da, sünnet olan da bunu kesinlikle ifa etmelidir. Bazen "sünnettir" diye kesmemek doğru değildir. Çünkü bir ibadetin sünnet olması, onu terk edilebilir kılan bir anlayış doğurur ki bu çok sakat bir anlayıştır. Sünnetin terk edilmemesi gerekir" dedi.
"Eza ve cefa altında olan kardeşlerimize yardım etmek bir emr-i ilahîdir"
Karabayır "Dünyanın herhangi bir yerinde hiç et ve maddi destek görmemiş ihtiyaç sahibi insanlara yardımın ulaştırılması gibi hikmetler vardır. Yurt içinde ve yurt dışında, özellikle Gazze’de ve İslam dünyasının çeşitli yerlerinde mağdur kardeşlerimize bunları ulaştırmak boynumuzun borcudur. Bu cihetle baktığımızda, bunu yapmak farzdır. Bir yerde ihtiyaç sahibi kardeşlerimiz varsa, eza ve cefa çekiyorlarsa, onlara yardım etmemiz bir emr-i ilahîdir. Kurban da bu işi kolaylaştıran bir ibadettir" diye belirtti.
"Gazze’deki mağdur kardeşlerimize kurbanları ulaştırmak boynumuzun borcudur"
İmkânı olanların kurbanlarını kesmeleri, sünnete uygun bir şekilde paylaştırmaları gerektiğini ifade eden Karabayır, sözlerini şöyle tamamladı "İmkânı olup birkaç kurban kesenlerin, Gazze’yi göz önüne alarak göndermeleri gerekir. Gönderdiğimiz aslında bir et değildir; bir kardeşliktir, muhabbettir, "derdini paylaşıyorum" demektir. "Onu senin için alıyorum" demektir. "Sen benim kardeşimsin, seni düşünüyorum, sen yalnız değilsin" demektir. Rabbim, Kurban Bayramı hürmetine; Gazze'de davaları uğruna kendilerini kurban edenlerin ve şehitlerin hürmetine ümmeti tekrar beraber eylesin" diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Psikoteknik değerlendirme sürecine dair önemli açıklamalarda bulunan Psikologlar ve Psikoteknikler Derneği Başkanı Uzman Psikolog Suat Tulukçu, bu sürecin yalnızca bir yasal zorunluluk değil, aynı zamanda trafik güvenliği için hayati bir araç olduğunu vurguladı.
64 yıldır terzi mesleğini severek sürdüren 72 yaşındaki Mardinli terzi ustası Ekrem Ayanoğlu “Çok şükür bu meslekte hiçbir zaman rızık korkusu yaşamadım. İnsan iyi niyetle ve dürüstçe çalıştığında her zaman kazancını alır.” ifadelerini kullandı.
Gazzeli çocukların tatil yapamadığını, beslenemediğini ama kalplerini ve beyinlerini imanla besleyerek, şükrederek şehadete yürüdüklerine dikkat çeken Eğitim-Bir-Sen Malatya 1 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Söylemez, İslam dünyasının artık birlik olup harekete geçmeleri gerektiğini belirtti.
Mardin’de hasat sezonunun bitmesiyle saman dönemi başladı. Saman işini yapan gurbetçi işçiler mesleğin zor yanlarını aktardı.