Safra kesesi taşları nasıl oluşur ve en çok hangi hastalarda görülür?

Safra kesesi taşlarının genellikle kolesterol ve safta tuzlarının oranlarının bozulmasından kaynaklandığını belirten Op. Dr. Davut Balcı, mide ağrılarıyla karışan şikâyetlerin ultrason ile ayırt edilebileceğini söyledi.
Safra kesesinde ortaya çıkan herhangi bir rahatsızlık durumunda kişide sarılık, koyu idrar rengi, kan basıncı düşüşü, bulantı ve kusma, hazımsızlık gibi sindirim sorunları, ateş, titreme ve karnın sağ üst kısmında şiddetli ağrı gibi belirtiler görülebilir.
Genellikle kaburga kemiklerinin hemen sağ altında yaşanan ve sırta vuran ağrılarla kendisini gösteren rahatsızlık, çoğu zaman mide ağrılarıyla karıştırılabiliyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Davut Balcı, safra kesesi taşlarının oluşması, hastaların şikâyetleri ve tedavi yöntemleriyle ilgili İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.
"Safra kesesi iltihaplandığında şiddetli ağrılar oluşabiliyor"
Safra kesesinin halk arasında öd kesesi olarak da bilindiğini aktaran Balcı, "Karaciğerin altında, yaklaşık 10 cm uzunluğunda bir kese. Safra kesesinin görevi safrayı biriktirmek ve gıdalardan sonra safrayı bağırsağa akıtarak bazı vitamin ve minerallerin sindirimini sağlamaktır. Safra kesesi hastalıklarını genelde safra kesesi taşları olarak görürüz. Safra kesesi taşları da özellikle mide şikâyetleri ile çok karışmaktadır. Safra kesesi taşları şikâyeti en sık karnın sağ kaburgasının altında ve sırta vuran ağrılar şeklinde görülür. Safra kesesi iltihaplandığı takdirde çok daha şiddetli ağrılar oluşabiliyor. Yine safra kesesinin safra kanalına taşları düşürememesine bağlı olarak da sarılık da görülebilir." dedi.
Mide rahatsızlıklarıyla karışan safra kesesi ağrıları ultrason ile ayırt edilebilir
Safra kesesi taşı olan hastaların mide şikâyetlerine benzer şikâyetlerle hastanelere başvurmaları nedeniyle kimilerine yıllarca mide tedavisi uygulandığını ve dolayısıyla şikayetlerinin geçmediğini kaydeden Balcı, basit bir ultrason ile şikayetin sebebinin çözülebileceğini ifade etti.
"Ciddi şikâyetler varsa cerrahi olarak tedavi edilmeli"
Safra kesesi taşlarının oluşmasının sebebinin net olarak bilinmemekle birlikte genelde safradaki kolesterol ve safra tuzu oranlarının bozulmasında kaynaklandığını vurgulayan Balcı, "Özellikle kadınlarda, şişman ve obez kişilerde, şeker hastalığı olanlarda, yaşlılarda, ince bağırsak hastalığı olanlarda daha sık görülebilir. Yine beyaz tenli olan ırklarda safra kesesi taşları daha fazla ve yaşla beraber artarak görülmektedir. Safra kesesi taşlarının tedavisi eğer hastanın ciddi şikâyetleri varsa mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmelidir." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dünya Alimler Birliği Filistin Komisyon Başkanı ve HAMAS Milletvekili Mervan Ebu Ras, "Arap devletlerinin hileleri, tuzakları, ihanetleri de dâhil olmak üzere, doğudan batıya herkes bu direnişi yok etmek istiyor. Ancak direniş, Filistin halkının kalbine kök salmış durumda ve her geçen gün artarak devam ediyor." dedi.
Peygamber Sevdalıları tarafından düzenlenecek olan Mevlid-i Nebi için yapılan duyuru ve davet çalışmalarının ardından etkinliğin gerçekleştireceği Bağcılar Meydanı'nda son hazırlıklar tamamlanıyor.
Siirt’in yüksek kesimlerinde yetişen ve halk arasında “yayla muzu” olarak bilinen ışkın, baharın gelişiyle birlikte tezgâhlardaki yerini aldı.
Dünyanın birçok ülkesinde yardım faaliyetleri gerçekleştiren Umut Kervanı, kurban vekâletlerini almaya başladı. Vakıf, özellikle Filistin ve Lübnan için farklı ülkelerde kestireceği kurbanları kavurma yaparak ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak.