Sanayi esnafı çırak bulamamaktan dert yanıyor

Gaziantep KÜSGET sanayi sitesi içerisinde bulunan oto tamircileri, çırak bulamamaktan dert yanıyor.
İlkokul ve ortaokul sonrası çalıştıracak çırak bulmadıklarını dile getiren oto tamircileri liseyi bitiren öğrencilerin de çalışmaya yanaşmadığını kaydetti.
"Çocuk birkaç ay çalıştıktan sonra kaçıp gidiyor"
İş yerinde en az 10 çırak bulunması gerektiğini dile getiren tamirci esnafı Mehmet Yılmaz, "Çocuk ilkokulu veya ortaokulu bitirdikten sonra yanımızda aldığı eğitim farklı ama liseyi bitirdikten sonra aldığı eğitim farklı oluyor. Liseden sonra gelen öğrencilerin yanımızda aldıkları eğitimler eksik oluyor. Nasıl? Bir çocuk liseyi bitirmiş. Artık bizden bir işi öğrenirken sanki emir almış gibi oluyor. Ve biz o işi öğretirken çok zorlanıyoruz, çocuğa o eğitimi veremiyoruz. Onun için ne oluyor? Çocuk birkaç ay çalıştıktan sonra kaçıp gidiyor. Yani bize ilkokulu veya ortaokulu bitirmiş elemanlar geldiğinde istediğimiz şekilde o çocuğa eğitim veriyoruz. Ve o çocuk düzgün bir şekilde eğitim aldığı için bir gün dükkân açtığında müşteriye düzgün hizmet veriyor." dedi.
"Liseden sonra gelen öğrencilerden verim alamıyoruz"
Yılmaz, "Çırak bulamadığımız için şu anda mağduruz. Yani liseden sonra gelen öğrencilerden verim alamıyoruz. Zaten ilkokul ve ortaokul bitirmiş eleman bulamıyoruz. Liseden sonra geliyorlar. Bu da bize bir fayda sağlamıyor. Çocuk 15-16 yaşından sonra geldiğinde iş ona ağır geliyor. Bize nasıl bir faydası olacak. Yaşı büyük olduğu için biz de o çocuğa bir şey veremiyoruz. Bizim yanımıza gelen çocuklar, işte anne baba diyor ki 'Benim çocuğum okulda okumuyor, ben bunu götüreyim tamirci yapayım.' Çocuğun bu işte gözü yok. Çocuğu zorla yanımıza getiriyorlar, bu çocuk da burada istediği eğitimi alamıyor. Biz ne kadar da sıkıştırsak, desek ki tamirci yapalım, iyi bir eğitim alsın, iyi bir ahlak alsın, ahlaklı bir usta olsun, çocuğun gözü dışarıda. Onun haricinde diğer anne ve babalar gerçekten tamirci olacak, çocukları da yanımıza göndermiyorlar. Onlar da diyor ki 'Mühendis olsun, avukat olsun, öğretmen olsun.' onlarda gidip üniversite bitirdikten atanamadıkları için boşta kalıyorlar. Hem biz mağdur oluyoruz, hem o çocuklar ve aileler mağdur oluyor." ifadelerini kullandı.
"Bizim zamanımızda her iş yerinde on çırak bulunurdu"
30 yılı aşkındır meslekte mesai harcadığını dile getiren ustalardan İdris Demir, "Biz zamanında çalışmaya başladığımız, 90'lı yıllarda de her bir dükkânda on çırak bulunuyordu. Niye? Çalışmayan insanlar, okula devam etmeyenler, gelir işe başlardı. Şu an liseye giden çocuk 16-17 yaşına geliyor, ondan sonra gelip sanayide çalışmak istemiyor. Ücret sıkıntısı var. O yüzden okula giden çocuklar da buraya gelemiyor." şeklinde konuştu.
"Okula giden çocuk sanayide çalışmıyor"
Demir çırak eksikliğiyle ilgili olarak, "Tek başıma çalışıyorum, eleman yok. Burada 3-4 tane eleman olması lazımdı. Bunun gibi sıkıntılarımız vardır. Tek başımıza mücadele veriyoruz. Burada 3 tane eleman olması ayrı, onun getirisi ayrı. Eleman olmayınca tek başımıza yaptığımız iş elemanlara vereceğimiz parayı kurtarmıyor. Ondan dolayı eleman sıkıntısı çok çekiyoruz. Sanayi olarak büyük bir sorundur. Yani ülkenin adına çok ciddi bir meseledir bu. Özellikle ortaokul döneminde gelen çocuklar, gelip mesleğe alışırsa önü açıktır. Bu mesleğin önü açıktır, ileride para kazanacak, evini geçindirecek. Ama şu an 19 yaşına gelen çocuk çalışmıyor. Sanayi bir kültürdür, yani okul gibidir, çocuk burada gelişiyor." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siirt'te 'Gazze Ölüyor, Ayağa Kalk!' çağrısıyla düzenlenen etkinlikte, siyonist rejimin soykırım politikalarına karşı uluslararası kamuoyunun harekete geçmesi gerektiği belirtildi.
Şanlıurfa’nın işgalinden kurtuluşuna kadar geçen süreci ve yaşanan zorlukları İLKHA mikrofonuna anlatan Araştırmacı Yazar Av. Müslüm Akalın, işgal kuvvetlerinin politikaları karşısında, Urfa eşrafı ve halkının kendi kaderini tayin ettiğini söyledi.
Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle hububat ürünlerinde ciddi verim kaybı beklendiğini belirtti. Doğan, bu yıl hem ekim hem de yetişme döneminde yeterli yağışın alınamamasının çiftçiyi zor durumda bıraktığını söyledi.