Şırnak'ta, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak olan opera ve bale festivaline tepki gösteren halk, yapılacak etkinliklerin şehrin örf ve kültürüne aykırı olmaması gerektiğini belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olan 1. Anadolu Opera ve Bale Festivali, 7 Aralık'ta Şırnak'ta, Şehr-i Nuh Konseri ve Sihirli Dünya gösterisiyle başlayacak.
Yapılması planlanan festivale tepki gösteren Şırnaklılar, halkın örfü ve kültürüyle uzaktan yakından alakası olmayan bu tür sözde festivallerden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.
"Çocuklarımız bu etkinliklerle örfümüzden ve geleneğimizden uzaklaştırılıyor"
Vatandaşlardan Müslüm Tatar, "Şırnak'ta opera ve bale düzenleneceğini duyduk. Geleneklerimize aykırı olan, örf ve adetlerimizi çiğneyen bu etkinliğin yapılmasını istemiyoruz. Bu tür etkinlikler dinimize, memleketimize zarar veriyor. Çocuklarımız genç yaşta bu etkinliklerle örfümüzden ve geleneğimizden uzaklaştırılıyor. Bu etkinliğin yapılmasına razı değiliz ve kesinlikle yapılmasını istemiyoruz. Bizi anlatan etkinlikler varsa sonuna kadar destekleriz." dedi.
Yusuf Kızılkaya ise " 7 Aralık'ta Şırnak Üniversitesinde opera ve bale etkinlikleri yapılacak. Bu tür etkinliklerin örfümüze, geleneklerimize, maneviyatımıza ciddi zarar verdiğini düşünüyoruz. Bunların önüne geçilmesi lazım. Sözde tasarruf tedbirleri kapsamında her şeyden kısıtlama yapılıyor ama bu tür etkinliklere gelince serbest bir şekilde harcamalar yapılıyor. Bunun gibi etkinliklerin yapılması yerine öğrencilerin gelişimine katkı sağlayacak, ilim ve bilim için ya da bunlara benzer daha güzel şeyler yapılabilir." şeklinde konuştu.
"Örfümüze uygun etkinlikler istiyoruz"
Şırnaklı Muhammed Furkan, "Bir vatandaş olarak ilimizde düzenlenecek olan opera ve bale etkinliğinin yapılmasını istemiyoruz. Bunların yerine yöresel ve yerel etkinlikler yapılabilir. Halkımızın örfüne, kültürüne uygun programlar yapılabilir. Bu konuda yetkilileri böyle etkinliklerin yapılmaması konusunda göreve davet ediyorum." dedi.
Muhammed Tatar ise "Bale ve opera diye bir şey düzenlenecekmiş, bu etkinlikler bize göre değil, ahlakımıza, örfümüze göre değil. Daha güzel bir etkinlik olsun. Şehrimizi anlatan etkinliklere destek veriyoruz ama bu tür etkinliklerin yapılmamasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Şehrimizde halkımıza yönelik hizmetler istiyoruz"
Selman Akman, " Şırnak'ta 7 Aralık'ta bale ve opera adı altında bir etkinlik yapılacağını duyduk. Hazreti Nuh'un diyarı olan Şırnak gibi bir şehirde böyle bir etkinliğin yapılması bizim için üzücüdür. Manevi değerlerimizle ve örfümüzle örtüşmeyen ve bağdaşmayan böyle etkinliklerin olmasını istemiyoruz. Şehrimizde ve ülkemizde halkımıza yönelik hizmetler yapılmasını istiyoruz. Eğer yapılacaksa da örfümüz ve manevi değerlerimizle bağdaşan etkinlikler yapılmasını istiyoruz. Özellikle şehrimizde hizmet ihtiyacı bu kadar fazlayken böyle etkinliklerin yapılması bizi derinden üzüyor. Tasarruf tedbirleri kapsamında tedbirler alınırken aynı anda böyle etkinliklere ödenek çıkartıp yapılması bize saçma geliyor." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Turgut Özal Tıp Merkezi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Abdurrahim Bakırhan, "Dua, Allah'la olan irtibatı kuvvetli olan kişiler için zor zamanlarda büyük bir destek kaynağıdır. Depresyon ve stresle başa çıkmada manevi bağlar ve dua çok önemlidir." dedi.
Batman'ın Kozluk ilçesi doğumlu olan ve Suriye'de 10 yıl boyunca zindanlarda kalan Hasip Özel, başından geçenleri İLKHA'ya anlattı. "Orada herkes ölümü istiyordu" diyen Özel, Esad'ın zindanlarındaki mezalimi unutamadığını belirtti.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün 3 saati aşan rötarlı uçuşlarda yolculara tazminat ödenmesine ilişkin düzenlemeyi değerlendiren Hukukçu Ammar Çınar, uygulamanın yerine olduğunu ancak elde olmayan sebeplerle uçağı kaçıran yolcular için de bir uygulamanın hayata geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Adana’da Vakıflar Sarayı’nın yıkımının üzerinden aylar geçmesine rağmen enkazın kaldırılmaması tarihi Mısır Çarşısı esnafının tepkisine neden oluyor.