Site yönetimlerinden memnun olmayanlar ne yapmalı?

Hukukçu Mehmet Emin Biberli, birçok site yönetiminin denetim mekanizmasının olmadığını ve bina sakinlerinin yararına olmayacak şekilde harcamaların aidatlara yansıtılmasının anlaşmazlıklara sebep olduğunu belirtti.
Birçok yerde site yönetimlerine karşı denetim mekanizması bulunmamaktadır. Site yönetimleri de birçok kalemde bina sakinlerinin yararına olmayacak şekilde harcamalar yapıp bina aidatlarına yansıtabiliyor. Bu durum da site yönetimleri ve kat malikleri arasında mahkemeyle sonuçlanan anlaşmazlıklar doğurabiliyor.
Konuya ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Avukat Mehmet Emin Biberli, site yönetiminin devredileceği şirketin güvenilir, ciddi ve profesyonel manada işini yapan bir kuruluş olduğuna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Apartman sakinleri ve site yönetimleri arasında problemlerin yaşanabildiğini söyleyen Biberli, yapılmayan işlerin yapılmış gibi fatura edilebildiğine dikkat çekti.
“Sulh mahkemesine başvurularak yönetici atanmasını talep edilebilir”
"Apartman Yönetmeliği" ve "Kat Mülkiyet Kanunu"na göre sekiz bağımsız bölümü bulunan apartmanların bir yönetim belirlenmesinin zorunlu olduğuna vurgu yapan Biberli, “Bundan dolayı apartmanda kat malikleri tarafından, yönetici seçimi yapılmaktadır. Bununla ilgili bireysel olarak bir vatandaş da yönetici olabiliyor veya üç kişilik bir yönetim kurulu da oluşturulabiliyor. Bunun dışında, apartman ve site yönetimi, profesyonel site yönetim şirketlerine de devredilebilir. Ancak bunlara rağmen yapılan toplantı sonucu yönetici seçilemiyorsa veya hiçbir aday çıkmıyor yöneticinin dışarıdan tutulması da istenmiyorsa muhalifler tarafından sulh mahkemesine başvurularak mahkemeden yönetici atanması talep edilebilir.” diye konuştu.
“Site yönetimi ciddi ve profesyonel manada işini yapan şirketlere verilmeli”
Site yönetim şirketleri tarafından yapılacak işler hususunda ihale usulü ile yapılmış gibi göstererek anlaşmalı kişilere iş vererek faturalara fazladan paralar yansıtıldığını ifade eden Biberli, “Bu şekilde fazladan paralar bir gelir olarak şirket bünyesine giriyor. Tabii bu da vatandaşa yani kat maliklerine aidat olarak yansıyor. Bunun neticesinde de vatandaşlarımız mağdur oluyor. Bu nedenle site yönetimi güvenilir, ciddi ve profesyonel manada işini yapan bir şirkete verilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
“Gelir-gider tespiti anlamında vatandaş sıkıntı yaşıyor”
Kat malikleri ve site yönetimleri arasında yaşanan sorunlarda kat maliklerinin hukuki süreç başlatılabileceği hatırlatmasında bulunan Biberli, “Çünkü bu tür durumlarda güveni kötüye kullanma suçu oluşuyor. Fazladan tahsil edilen paralar varsa bunlar apartman yönetimi defterine yazılması ve tüm giderlerin usulüne uygun tutulması gerekiyor. Yapılacak şikâyette yapılan işlerin faturaları da alınarak yapılmayan işler varsa veya yapılan işlerin gerçek miktarları tespit edilebiliyorsa ki tespit anlamında vatandaş sıkıntı yaşıyor. Çünkü giderler konusunda bilgili veya haberdar olmadığı için bunu ispatlama, mahkemeye veya icra takibine götürme konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Maalesef mağduriyeti yine kat malikleri yaşıyor.” ifadelerini kullandı.
“Bir avukat yoluyla icra yoluna gidebilir veya dava açabilir”
Site yönetimlerinin de üzerinde bir denetçi mekanizmasının bulunduğu fakat kat malikleri tarafından ek bir gider oluşmaması adına bundan kaçınıldığını ve seçilen yöneticinin de vekalet yoluyla yönetimi profesyonel şirketlere devredebildiğini bundan dolayı da sorunlar yaşandığını belirten Biberli, şunları kaydetti:
“Apartmanın içerisinde çoğu kimse bu sorumluluğun altına girmek istemeyebiliyor. Bu konuda yapılması gereken, apartman yönetimi böyle bir durumu fark ederse, kat malikleri hemen olağanüstü olarak toplantı kararı alıp, yeni bir yönetimi seçer. Bu yönetimle de diğer yönetimin verdiği yetkililerden vazgeçer ve şirketi azleder. Bunun karşılığında şirketin uygulamaları bir suç kapsamı oluşturuyorsa savcılığa suç duyurusunda bulunabilir veya alacakları anlamında da fazladan tahsilat yapılmışsa, bir avukat yoluyla icra yoluna gidebilir veya dava açabilir.” (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgal rejiminin Gazze’de uyguladığı saldırıların artık bir soykırıma dönüştüğünü ve uluslararası hukuk kurallarına aykırı olarak yapay zeka teknolojisiyle desteklendiğini ifade eden Uluslararası İlişkiler Uzmanı Maşuk Özyaramış, Gazze’deki mevcut durumun, uluslararası hukuk açısından ciddi bir suç olduğuna dikkat çekti.
Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Dağ, yapay zekâ konusundaki tartışmaların yalnızca günümüz teknolojisiyle sınırlı olmadığını, tarihsel kökenlerinin çok daha eskilere dayandığını belirtti.
Dünyanın farklı coğrafyalarında yıl boyu çeşitli yardım çalışmaları yürüten Avrupa Yetim Eli, bu yıl 30 farklı ülkede kurban organizasyonu gerçekleştirecek.
Umut Kervanı, işgal rejimi tarafından kullanılamaz hale getirilen Hind Al Duğma Diyaliz Merkezi'nin yeniden hizmete açılması için onarım çalışmalarına başladı.