Gaziantep kent merkezinde, yıkılacak olan stadyumunun yerine cami yapılmasını istediklerini söyleyen siyasi parti yetkilileri ve vatandaşlar, yetkililere çağrıda bulunarak bu konuda duyarlı olmaları isteğinde bulundu.
Geçtiğimiz Cuma günü toplanan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında alınan karar ile Kamil Ocak Stadyumu, Valilik Binası ve Eski Vergi Dairesi’nin yerine TOKİ’nin ticaret ve konut alanları yapacağı açıklanması yapıldı.
Açıklama sonrası söz konusu projeye tepki gösteren siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar, Gaziantep’te yıkılacak Kamil Ocak Stadyumunun yerine bir cami yapılmasını talep ettiklerini söylediler.
Konu ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Mehmet Nakşi Erat, parti olarak halkın cami talebini desteklediklerini ve kent yetkililerinin, halkın bu talebini dikkate alması gerektiğini söyledi.
Merkezde, özellikle de Kamil Ocak Stadyumunun yerine bir caminin yapılması yönünde halktan büyük bir talep olduğunu belirten Erat, söz konusu stadın ve alanın TOKİ tarafından Konut ve Ticari alan yapılmasını ise doğru bulmadıklarını söyledi.
“Gaziantep şehrimizin yöneticilerinin de bu yönde görüşleri vardı”
Yıkılacak Kamil Ocak Stadyumunun yerine yapılacak en güzel eserin bir cami olacağını belirten Erat, “Büyükşehir Belediyesi Meclisi toplantısında Kamil Ocak Stadyumu, Valilik binası ve eski vergi dairesi binasının da yerine TOKİ’ye devredilmek üzere iş merkezleri ve yüksek binalar yapılacağı bilgisini aldık. Dolayısıyla buranın daha öncede yıkılacağına dair zaten kararlar alınmıştı. Bu meydana, güzel bir cami yapılması konusunda halkın ciddi bir talebi vardı. Gaziantep şehrimizin yöneticilerinin de bu yönde görüşleri vardı. Fakat ne yazık ki özellikle Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında böyle bir kararın alınması gerçekten üzüntü vericidir, halkın tepkisine neden oluyor.”dedi.
“Bizim de parti olarak görüşümüz bu yöndedir”
Gaziantep’in iki milyona yakın bir nüfusu olduğunu belirten Erat, kent merkezinde şehri temsil edecek büyük bir caminin yapılmasının halkında talebi olduğunu söyledi.
Erat, “Bir şehir, kent özellikle meydanlarıyla, tarihi dokusuyla ortaya çıkar, kendisini gösterir. Bununla beraber özellikle İstanbul Sultan Ahmet Camii misali, bu meydanda büyük bir caminin yapılması ve diğer alanlarında meydan olarak kalması Gaziantep halkımızın isteği ve talebidir. Bizim de parti olarak görüşümüz bu yöndedir. Biz istiyoruz ki burada yüksek binalar, iş merkezleri yapılmasın. Bunun yerine meydan olarak kalsın ve meydanın ortasına da güzel bir cami yapılsın.”ifadelerini kullandı.
“Halkın talebi bu meydana bir cami yapılmasıdır”
Kent merkezine yapılacak bir caminin Gaziantep'e kimlik kazandıracağını belirten Erat, “Bu meydanda yüksek ve dikey binaların yapılması, bununla beraber iş merkezlerinin yapılması bu şehri boğacaktır. Şehrin merkezini, tarihi dokusunu yerle bir edecektir. Gaziantep’e kesinlikle böyle bir şey yakışmaz ve yazıktır. Bu meydanın tamamen boş kalması, tarihi dokunun devam etmesi en büyük arzumuzdur. Gaziantep şehrimiz iki milyon nüfusa sahip bir şehir. Maalesef, böylesine takdire şayan, geniş, büyük bir camisi yok. Ulu Cami var, oda zaman zaman yeterli olmuyor. Bunun için buraya çok büyük, görkemli, güzel bir cami yapılabilir.”değerlendirmesinde bulundu.
Kimi çevrelerin bu alanda cami yapılmasına karşı çıkmasının bir ölçü olmadığını, önemli olanın halkın ne istediği olduğunu belirten Erat, “Halkımız Müslüman bir halktır. Bu konuda da talebir açıktır ve halkın talebi bu meydana bir cami yapılmasıdır.”şeklinde konuştu.
“Talebimiz, kesinlikle stadın yerine cami yapılmasıdır”
Şehrin çok hızlı büyüdüğünü ve büyüme oranında da camiye ihtiyaç duyulduğunu belirten vatandaşlar ise, kent merkezine bir tane büyük şehir camisine ihtiyaç olduğunu ve yıkılacak stadyumun yerine bir cami yapılmasını istediklerini söylediler.
Stadyumun yerine iş merkezi yapılmasına karşı olduğunu, yerine şehri temsil eden büyük bir caminin yapılmasını istediklerini belirten Yahya Özcan,“Öncelikle burası Gaziantep’in merkezi. Gerek dışarıdan gerek şehir içinden insanların çarşıya çıktıkları zaman ilk gelecekleri yer burası. Zaten şehrin etrafının her yeri iş merkezi, dükkan, otel ve buna benzer alanlarla her yer dolmuş. Ama merkezde gerçekten büyük bir caminin eksikliği var. manevi olarak da Gaziantep’in merkezinde büyük bir caminin olması gerçekten daha iyi olacaktır. Talebimiz, kesinlikle stadın yerine cami yapılmasıdır. Hem şehre manevi bir hava katması bakımından da iyi olacaktır.”şeklinde konuştu.
“Herkesin ibadetini kolaylıkla yapabileceği bir caminin yapılsın”
Kent merkezinin insanların ortak alanı olduğunu belirten Ali Kılıç da, kent merkezinde yeterli oranda cami olmadığını ve herkesin ibadetini kolaylıkla yapabileceği bir caminin yapılmasını talep ettiklerini söyledi.
“İş merkezi belirli sayıda kişilerin işini görür cami ise…”
Söz konusu stadın yerine İstanbul’daki Sultan Ahmet Camii ve Adana’daki Sabancı Merkez Camii gibi şehre bir siluet ve kimlik kazandıran çok büyük bir cami yapılmasını talep ettiğini belirten Muhammed Daldaban da, “Buraya her halde iş merkezi düşünüyorlar. İş merkezi belirli sayıda kişilerin işini görür. Ama cami olursa tüm Gaziantep halkının kullanabileceği bir mekan olur. Ben buraya cami yapılmasını istiyorum.”diye konuştu.
“Cuma günleri cami sıkıntısı yaşanıyor”
Mehmet Yağmuroğlu ise, “Cami yapılsa daha iyi olur. Gaziantep’e yakışır büyük bir cami yapılmasını istiyoruz. Fatma Şahin’e ve diğer yetkililere buradan sesleniyoruz. Bu stadın yerine cami yapılmasını istiyoruz. Çünkü bu alanda hiç cami yok. Cuma günleri cami sıkıntısı yaşanıyor. Arzumuz, buraya büyük bir caminin yapılması. Geçmiş tarihte buraya AVM yapıldı. Çevresi pislik yatağı oldu. AVM yıkılıp yerine park, altına otopark yapıldı. Çok güzel bir şey yapıldı.”dedi.
“Biz buranın cami olmasını istiyoruz”
Kamil Ocak Stadyumunun yerine alanla bütünleşen bir cami yapılmasının daha iyi olacağını ifade eden İsmail Abacı da şunları söyledi:
“İhtiyaç bakımından cami yapılması daha iyidir. Çünkü valiliğe veya emniyete geldiğimizde Cuma veya vakit namazlarında her taraf tıklım tıklım oluyor. Burası merkezi bir yer olduğu için cami olması daha önemlidir. Biz buranın cami olmasını istiyoruz.”
Hatırlanacağı üzere Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, 4 Nisan 2015 tarihinde bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Kamil Ocak Stadyumunun yıkılıp yerine alanla bütünleşen bir cami yapılacağını söylemiş, bu açıklaması Gaziantepliler tarafından takdir toplamıştı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Yaklaşan yılbaşı öncesi açıklamalarda bulunan Diyanet-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Hadi Gündüz, Gazze’de yaşanan bir soykırım varken Müslümanların, gayrimüslimlerin adetlerini kutlamaktan kaçınması gerektiğini belirtti.
Bursa Ulu Camii'nin manevi atmosferinden ilham alarak hat sanatına adım atan Hattat Feride Ateştepe Altun, 2009 yılından bu yana geleneksel hat sanatıyla gönülden ilgileniyor.
Mardin’de sektör temsilcileri, araç piyasasını değerlendirerek, ikinci el araç piyasasının sıfır araçlara oranla daha durgun olduğunu, yılbaşından sonra da bu oranların devam edebileceğini kaydetti.
Adli vakalarda uygulanan infaz yasası nedeniyle oluşan cezasızlık algısıyla ilgili konuşan Avukat Eyyup Akıncı, genel bir af getirildikten sonra infaz yasasının sil baştan düzenlenerek kimsenin farklı muamele görmediği, herkesin eşit şekilde etkilendiği bir sistemin oluşturulması gerektiğini söyledi.