Aile Hekimliği Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni yönetmelikle, aile hekimi başına düşen nüfus azaltılacak, hekim değişikliği kolaylaşacak ve 7/24 sağlık hizmeti sunulacak.
Sağlık Bakanlığınca hazırlanan "Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yeni düzenlemeyle birlikte aile hekimi başına düşen nüfusun azaltılması amacıyla yeni aile sağlığı merkezleri ve birimler açılacak. Ayrıca, yoğunluğun azaltılması için nüfusun yeni açılan aile hekimliği birimlerine aktarılması sağlanacak.
Yeni yönetmelikle, farklı bir ilde ikamet eden vatandaşlar aile hekimini daha kolay değiştirebilecek. Vatandaşlara 1 ay içinde hekim değişikliği yapma hakkı tanınırken, daha önce 4 bin olan kayıtlı hasta sayısının 3 bin 500’e düşürülmesiyle birlikte yeni açılan birimlere nüfus aktarımı yapılabilecek. Böylece sağlık hizmetine erişim kolaylaşırken, hizmet kalitesinin artırılması hedefleniyor.
Yönetmelikle entegre sağlık hizmeti sunan aile hekimliği birimlerinin 7 gün 24 saat sağlık hizmeti sunmasına yönelik düzenleme de yapıldı. Bu birimlerde görevli aile hekimleri, defin ruhsatı ve adli ölü muayenesi gibi hizmetlerden muaf tutulacak.
Aile hekimliği uzmanları ise, aile sağlığı merkezlerinde boş olan birimlere öncelikli olarak yerleşebilecek. Ayrıca, aile sağlığı çalışanlarının aile hekimlerince belirlenmesi süresi 1 ay ile sınırlandırıldı. Bu süre içinde çalışan bulunamazsa, il sağlık müdürlüğü tarafından sözleşme yapılabilecek.
Yönetmelik kapsamında aile sağlığı merkezleri, yıkım kararı, kentsel dönüşüm ve imar düzenlemeleri gibi zorunlu sebeplerle boşaltılması gerektiğinde, kamuya ait binalara taşınacak. Uygun mekan bulunamadığında, belirlenen süre içinde aile hekimleri tarafından alternatif bir mekana geçiş sağlanacak. Yeni yapılacak binalar veya kamuya ait yapılar planlama doğrultusunda hizmete alınacak. Ayrıca, aile sağlığı merkezlerinin iç ve dış standartları, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurumsal kimlik kılavuzlarına uygun hale getirilecek. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, toplumda oldukça yaygın olarak görülen bel ve boyun fıtığı hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Sağlık Bakanlığı, tütün ve tütün ürünleriyle mücadelenin 16. yılı kapsamında "Dumansız Türkiye" temalı yeni kampanya başlattığını duyurdu.
Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Mehmet Cemil Kuba, kanser vakalarının günümüzde hızla arttığını belirterek, beslenme alışkanlıkları, sigara, radyasyon ve kimyasalların yanı sıra dijital cihazların yaydığı radyasyonun da önemli bir risk faktörü haline geldiğini söyledi.
Şahinbey Belediyesi zabıta ekipleri tarafından gerçekleştirilen son denetimlerde, gıda güvenliğini ihlal eden iki ayrı işletme 3 gün süreyle kapatıldı.