“Akraba evliliğinden kaynaklı çok önemli hastalıklar var”

DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, "Bu bölgede akraba evliliğinden kaynaklanan çok önemli hastalıklar var. Bu noktada halkın bilinçlenmesi için ajansın her zaman desteği olacak." dedi.
Mardin'de Aile Hekimlerine yönelik "Ailesel Akdeniz Ateşi ve Otoenflamatuar Hastalıkları Güneydoğu Bölge Sempozyumu" düzenlendi. Dicle Kalkınma Ajansı'nın (DİKA) desteğiyle Mardin İl Sağlık Müdürlüğü ve Nadir Otoimmün Romatizmal Hastalıklar Dayanışma Derneği'nce (FAROMDER) bir otelde düzenlenen sempozyuma Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'tan aile hekimleri katıldı.
Sempozyumda bir konuşma yapan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, insan sağlığının önemine dikkat çekerek bu tür programları her zaman destekleyeceklerini belirtti. Altındağ, "Bu bölgede akraba evliliğinden kaynaklanan çok önemli hastalıklar var. Bu noktada halkın bilinçlenmesi için ajansın her zaman desteği olacak." dedi.
Mardin İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz ise bölgesel sempozyumun Mardin'de olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yavuz şöyle devam etti: “Hekimler bu sempozyum sonrasında Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF Hastalığı) ve nadir rastlanan bu hastalıkları hakkında daha da bilgilendirilecek. Mardin'de hep birlikte koruyucu sağlık çalışmasını nasıl daha ileriye götürebiliriz, nasıl daha nitelikli bir aile hekimliği yapabiliriz diye arkadaşlarımızla uyum içerisinde çalışıyoruz. Gerekli devlet desteği ve bilincini oluşturmak önemlidir. Türkiye´nin bu konuda çalışmaları dünya literatüründe kaynak kişi olarak bilinen profesör ve doktorlarla iş birliği içindedir. Aile Hekimlerimize FMF hastalığını tanıtmak, güncel bilgileri paylaşıp farkındalık oluşturmak ve hastaları uygun şekilde yönlendirmek için bu sempozyumun yeri ve önemi büyüktür. Sempozyumumuzun amacı, hastalarımıza, dayanışma, pozitif sosyal yaşam, aktif iş hayatı sağlamak, gerekli devlet desteği ve bilincini oluşturmaktır. Sağlık Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, il ve ilçe sağlık müdürlükleri ve destek olabilecek sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak, konuda uzmanlaşmamış sağlık çalışanlarının bilinçlendirmektir. Dileğimiz, Güneydoğu genelinde Ailesel Akdeniz Ateşi ve Otoenflamatuar Hastalıklara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmaktır.”
FAROMDER Başkanı Birsel Ağca, kendisinin de FMF hastası olduğunu, toplumda her 5 kişiden birinin FMF hastalığı taşıdığını belirterek, "Bu sessiz toplumun sesi olarak sizlere kendimizi ifade etmek istiyoruz. FAROMDER olarak İstanbul'da başlayıp Mardin'de devam ettiğimiz bu önemli buluşmada birçok FMF hastasının sesi olmaya devam edeceğiz." dedi. (Mehmet Aslan-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Malatya İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cezmi Karaca, kentteki sağlık tesislerine 25 uzman hekim, 15 pratisyen hekim olmak üzere toplam 40 hekim atamasının yapıldığını duyurdu.
Yeşilay Adana Şube Başkanı Dr. Yunus Emre Yıldırım, bağımlılıkla mücadelenin milli bir görev olduğunu belirterek gençlerin kaybedilmesinin ülke için büyük bir kayıp olduğunu dile getirdi.
Gaziantep Şehir Hastanesinde bir hastanın kopan kulak memesi başarılı bir mikrocerrahi operasyonla yerine dikilerek sağlığına kavuşması sağlandı.
Sağlık Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen “Sağlıklı Çocuk, Sağlıklı Gelecek” projesi Mardin’de yaklaşık 2 bin öğrencinin katılımıyla start aldı. Program kapsamında çocuklara sağlık okuryazarlığı kazandırılması ve toplumda sağlık elçileri yetiştirilmesi hedefleniyor.