Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi, bebeklerin kendi kendine yemek öğrenme süreci hakkında önemli bilgileri paylaştı.
Annelerin, bebeklerin beslenme sürecinde zorlandıkları birinin birinin kendi kendine gelişmesini öğrenmesidir. Anne sisteminden veya biberondan katı gıdaya geçişte, yiyecekleri püre haline getirip kaşıkla vermek yerine küçük parçalı gıdaların bebeklerin önüne konulması, bunların beslenme süreçleri yaşanıyor.
Yahşi'ye göre, 6. aydan itibaren ortaya çıkan uygun depolama satışı, kendi isteğiyle yemesine izin verildi. Bebekler bu süreçte önce dokunarak, oynayarak ve sonrasında ağızlarına götürerek çözümlerini keşfederler. Bu sayede annelerin kaldıkları, bebeklerine güvenmeleri ve rahat hissetmeleri öne çıkıyor.
Bebeklerin erken dönemde kendi kendine beslenme öğrenmesi, ilk olarak yeterlilik değerlendirmelerinin geliştirilmesine yardımcı olur. Kendi başına yemek yiyen bebekler daha fazla lezzet alır, iştahları artar, motor gelişimi gelişir ve sofraya aileyle birlikte oturmayı öğrenirler. Bu süreç aynı zamanda anne-baba ile yaşanabilecek çatışmaları da etkiliyor.
Yemekte geçiren, telefonsuz veya tabletsiz zamanlarda, çeşitli bahanelerle yemek yemekten kaçınan birçok çocuk vardır. Yahşi, bu büyümenin altında çok sayıda insanın kaygılı ve koruyucu tutumlarının yattığını vurguluyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Boyun düzleşmesinin uzun süre masa başında çalışan kişilerde sık görülen bir sorun olduğunu belirten Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Op. Dr. İdris Avcı, uygun duruş, düzenli egzersizler ve ergonomik çalışma koşulları ile boyun düzleşmesinin önlenebileceğini ve mevcut şikayetlerin hafifletilebileceğini söyledi.
Gaziantep Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyonu Uzmanı Gülnihan Üstündağ, bulaşıcı bir hastalık olan uyuzun yakın temas yoluyla bulaştığını, bu durumda aile bireylerinin tamamının aynı anda tedavi olması gerektiğini kaydetti.
Gaziantep Şehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Kübra Gıran, akran zorbalığının çocuklar üzerindeki etkisi ve çözüm önerilerine dair ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.
Çocuklar ve gençler arasında giderek artan akran zorbalığı, öğrencilerin hem okul başarılarını hem de sosyal yaşamlarını olumsuz etkileyen önemli bir toplumsal sorun.