Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi, bebeklerin kendi kendine yemek öğrenme süreci hakkında önemli bilgileri paylaştı.
Annelerin, bebeklerin beslenme sürecinde zorlandıkları birinin birinin kendi kendine gelişmesini öğrenmesidir. Anne sisteminden veya biberondan katı gıdaya geçişte, yiyecekleri püre haline getirip kaşıkla vermek yerine küçük parçalı gıdaların bebeklerin önüne konulması, bunların beslenme süreçleri yaşanıyor.
Yahşi'ye göre, 6. aydan itibaren ortaya çıkan uygun depolama satışı, kendi isteğiyle yemesine izin verildi. Bebekler bu süreçte önce dokunarak, oynayarak ve sonrasında ağızlarına götürerek çözümlerini keşfederler. Bu sayede annelerin kaldıkları, bebeklerine güvenmeleri ve rahat hissetmeleri öne çıkıyor.
Bebeklerin erken dönemde kendi kendine beslenme öğrenmesi, ilk olarak yeterlilik değerlendirmelerinin geliştirilmesine yardımcı olur. Kendi başına yemek yiyen bebekler daha fazla lezzet alır, iştahları artar, motor gelişimi gelişir ve sofraya aileyle birlikte oturmayı öğrenirler. Bu süreç aynı zamanda anne-baba ile yaşanabilecek çatışmaları da etkiliyor.
Yemekte geçiren, telefonsuz veya tabletsiz zamanlarda, çeşitli bahanelerle yemek yemekten kaçınan birçok çocuk vardır. Yahşi, bu büyümenin altında çok sayıda insanın kaygılı ve koruyucu tutumlarının yattığını vurguluyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Uzmanlar, bazı zamanlar güne sağanak yağmurla başlanıp, öğleden sonra çıkan güneşin yakıcılığı ile karşılaşılırken; şiddetli rüzgar ve soğuk hava, aynı gün içinde yerini sıcak ve nemli havaya bırakabildiğine dikkat çekiyor.
Engelli bireylerin yakınlarının, geleceğin belirsizlikleri ve engelli bireyin ihtiyaçlarını karşılayamama gibi endişeler duyduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, bu durumun aile fertleri üzerinde psikolojik ve sosyal etkileri olabildiğini söyledi.
Teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte kumar bağımlılığının giderek daha da önemli bir sorun haline geldiğini belirten Psikolog Burak Saytekin, bu bağımlılığın bireylerin yalnızca maddi değil, psikolojik ve sosyal yaşamlarını da olumsuz etkilediğini vurguladı.
Bursa'da mıknatıslı boncuk bileklik yutan 5 yaşındaki kız çocuğunun bağırsağından 38 adet mıknatıs çıkartıldı.