Boy ve kilo endeksi nasıl hesaplanır?

Kişinin sağlıklı yaşamı ve sağlıklı yaşamın sürekliliği için ideal bir kilo ve boya ihtiyaç duymaktadır. Boy ve kilo dengesin nasıl olması gerektiği ise, merak ediliyor.
İdeal kilo aralığında olan bir birey, daha fazla kilolu olanlara nazaran çeşitli hastalık risklerinden korunur. Daha sağlıklı bir yaşam sürdürür.
Bu ideal kilonun doğru hesaplanması için vücut kitle endeksi adı verilen özel bir hesaplama yöntemi kullanılır. Bu hesaplamalar çocuklarda daha hassas yapıldığı için, çocukların kilo ve boy endeksinin hesaplaması bir uzman tarafından yapılır.
Boy kilo endeksi nedir?
Halk arasında vücut kitle endeksi olarak bilinir, BMI sembolüyle gösterilir ve temelinde bireyin kilosu ve ağırlığındaki orana göre değerlendirilir.
Boy ve kiloya göre meydana gelebilecek bazı hastalıklar hesaplanır. Genelde herhangi bir rahatsızlık için uzmana başvurulduğunda kilo ve boy ölçümleri istenir.
Belirli kategorilere ayrılır. Vücut kitle indeksi sonucu olması gerekenden yüksek olan kişiler aşırı kilolu ve obez olarak gruplandırılırken, düşük olanlar aşırı zayıf grubuna girer. Her iki grupta da kiloya bağlı olarak çeşitli hastalık oluşum riskleri yüksektir.
Nasıl hesaplanır?
Vücut kitle endeksi bireyin kilogram cinsinden kilosunun, metre cinsinden boy karesine bölünmesiyle elde edilen bir değerdir ve ideal kilo aralığının belirlenmesinde kullanılır.
En genel tanımla erkeklerin ideal boy kilo endeksi 20-25, kadınlarında ise 19-24 aralığı olarak belirlenir.
Fakat ideal kilo; bireyin yaşı, cinsi, boyu, sağlık durumu ve fiziksel aktivitesine göre değişiklik gösterir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre vücut kitle indeksi;
18,5 kg/m altındaki bireyler zayıf, 18,5-24,9 kg/m arasındaki bireyler ideal kilolu, 25-29,9 kg/m arasındaki bireyler fazla kilolu, 30-39,9 kg/m arasındaki bireyler obez, 40 kg/m ve üzerindeki bireyler ileri seviye obez olarak sınıflandırılmıştı.
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nda (DEHB) hiperaktivite ve dürtüselliğin temel belirtiler olduğunu ifade eden uzmanlar, tanı koymak için belirtilerin en az iki farklı yaşam alanında sorun oluşturması gerektiğini söylüyor.
Bingöl’de uyluk bölgesinden alınan doku grefti ile endoskopik septal perforasyon onarımı başarıyla gerçekleştirildi
Batman'da sağlıklı yaşama dikkat çekmek amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde bir yürüyüş etkinliği düzenlendi. "Sağlık İçin Harekete Geç" sloganıyla gerçekleştirilen etkinlik, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.
Cilt kanserinin yetişkin ve çocuklarda görebildiğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Zekeriya Hannarici, korunmanın basit olduğunu ve ciltte oluşan lekelerin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.