"Çiftçiler analiz doğrultusunda gübre kullanmalı"

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu Diyarbakır Şube Başkanı Engin Akyol, gübre ve ilaçlamanın toprak analizinden sonra yapılması gerektiğini söyledi.
Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu Diyarbakır Şube Başkanı Engin Akyol, toprak bakımı ve yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgilendirmede bulundu.
Teknolojinin olumsuz sonuçlarının önüne geçmek için çiftçilere eğitim verilmesini uygun gördüklerini belirten Akyol, bölgede farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli ziyaretler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Akyol, "Geçim kaynağı olan toprak, gelecek kuşaklara aktaracak büyük bir mirastır bizim için. Yaşamdır, barıştır. Bölge, toprağın zengin olduğu bir bölge. Bütün yaşamımızın toprak üzerinde olduğunu gördük ve neler yapabiliriz diye düşündük. Bakıyoruz ki çiftçiler bilinçsiz bir şekilde topraklarını işletiyorlar." dedi.
İlaç firmalarının daha fazla ürün satabilmek için çiftçilere yanlış bilgi aşıladığını dile getiren Akyol, sözlerine şöyle devam etti:
"Konfederasyon olarak bu bölgede çiftçileri bilgilendirme kararı aldık. Sahalarda çalışma yaparak, çitçilerin suyu nasıl kullanacağı, toprağı nasıl işleyeceği ve erozyonun ne olduğu bilincini aşılamayı hedefliyoruz. Bu da bir süreç istiyor. Erozyonun toprakta kalmaması adına damlama gibi yöntemleri karşılaştırmalı olarak anlatacağız."
Akyol, erozyonun toprağın aşılmasına neden olduğunu ifade ederek, "Bir toprağın verimli olabilmesi için yıllar gerekiyor. Verimli bir toprak, erozyona maruz kalmışsa o toprakta ilaç gibi maddeler kullandığında ilaçlara karşı bağışıklık sistemi kazandığı vurgusunu çiftçilere söyleyeceğiz. Çiftçilerin 500-600 kilo buğday, arpa gibi ürünler alırken sevincini görebiliyoruz ama acaba on, yirmi yıl sonra ne olacak? Toprak bir yaşamdır, toprağın altında yaşayan canlılar vardır ve o canlılar vesilesiyle ürün alıyoruz." şeklinde konuştu.
"Anız yakımı toprağın yapısını bozan zararlı etkenlerden biridir"
Kimyasal ilaç kullanımlarında toprak altındaki canlıların zarar gördüğüne değinen Akyol, şunları söyledi: "Anız yakımı toprağın yapısını bozan en büyük zararlı etkenlerden bir tanesidir. Eğer toprağın yapısının bozulduğu bilinci varsa neden yapılıyor? Çiftçilerimizin daha donamlı eğitim alması, güzel ürünler elde etmeleri, topraklarını gelecek kuşaklara aktarabilmeleri adına hizmet etmeyi hedefliyoruz."
"Çiftçiler analiz doğrultusunda gübre kullanmalı"
Çiftçilerin analizler doğrultusunda gübre ve ilaç kullanmaları gerektiğini sözlerine ekleyen Akyol, "İnsanlarımız toprağı analiz etme konusunda eksik kalıyorlar. Toprağa analiz yapmama gereği duyuyorlar. Toprak altında bulunan minerallerin hangisi eksikse ancak o şekilde o mineraller verilebilir. Çiftçi bir şey öğrenmiş, mineral ve gübreyi her yıl atıyor. O minerali attığında toprak zamanla çoraklaşacaktır. Konya Ovası'nda tarlaların zamanla tuzlanmasının sebebi budur. Çiftçilerin, analizlerin yapılması konusunda teşvik edilmesi lazım. Çiftçilerin, analizler doğrultusunda gübre gibi ilaçları kullanması gerekiyor. Analiz varsa toprağın neye ihtiyaç duyduğu ortaya çıkar. Bu, toprağın ömrünü uzatacaktır." ifadelerini kullandı. (Hasan Gündüz- İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Uzman Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, "Kişinin yaşı, cinsiyeti, sağlık durumu ve yaşam tarzı göz önünde bulundurularak hazırlanan bir beslenme planı, hem doygunluk sağlar hem de kilo kaybını destekler." dedi.
Psikolojik bütünlükteki çatlakların, tıpkı fiziksel ağrılar gibi belirtiler verdiğine dikkat çeken Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu çatlakların öz şefkatle onarılabileceğini vurguladı.
Gençlerde kalp krizi riskinin giderek arttığını, sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının gençlerde kalp sağlığını ciddi derecede etkilediğine dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Pekdemir, önleyici sağlık kontrollerinin ve farkındalık çalışmalarının önemine vurgu yaptı.
Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen mevsimsel alerjik rinitin özellikle ilkbahar ve sonbaharda arttığını belirtti. Rinitin grip ile karıştırılabileceğini vurgulayan Sılay, korunma yöntemlerini de anlattı.