Hava kirliliği çocuklarda ciddi hastalıklara yol açıyor

Ağrı’da hava kirliliğinin çok ciddi boyutlara ulaştığını belirten uzmanlar, bunun ise çocuklarda ciddi hastalıklara yol açabileceğine dikkat çekiyor.
Havaların soğumasının ardından kalorifer ve sobaların katı yakıtlarla yakılması ve trafikteki araçların bıraktığı egzoz gazları Ağrı'da ciddi manada hava kirliliği meydana getiriyor. Uzmanlara göre hava kirliliğinden ise en çok etkilenenlerin anne karnındaki doğmamış bebekler, küçük çocuklar ve yaşlılar olduğu ifade ediliyor. Dünya Sağlık örgütünün verilerine göre, ölümlerin yüzde 5'inin hava kirliliğinden kaynaklandığı ifade ediliyor.
Hava kirliliği ve beraberinde getirdiği sağlık sorunlarıyla ilgili İLKHA'ya konuşan Ağrı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde görevli Çocuk Hastalıkları Uzman Doktor Rahime Koç, Ağrı'da hava kirliliğinin kış aylarında hat safhaya çıktığını ve özellikle çocuklarda akciğer enfeksiyonları ve astım gibi hastalıklara yol açtığını ifade etti.
"Hava kirliliği en çok çocukları etkiliyor"
Ağrı'da çok ciddi düzeyde hava kirliliğinin olduğuna dikkat çeken Uzman Dr. Rahime Koç, "Bunun temel nedeni özellikle kış aylarında kullanılan kalitesiz yakıtlar ve trafikteki malum egzoz gazları çok ciddi hava kirliliğine neden oluyor. Hava kirliliğinin çocuklarda çok ciddi etkileri vardır. Başta solunum sistemi olmak üzere üst solunum enfeksiyonunu artırmaktadır. özellikle akciğer enfeksiyonları, astım gibi hastalıkları tetiklemektedir. Kronik hastalıkların tetiklenmesi ve daha önceden bronşit olan hastaların bronşitinin artmasına yol açmaktadır. Bunun da nedeni havada bulunan karbonmonoksit, kükürt, dioksit, azot gazları. özellikle oluşan azot yağmurları. Bunların hepsi hava kirliliğinin çocuklar üzerinde olan ciddi etkileridir. Tabi sadece bizim gördüğümüz çocuklar değil anne karnındaki fetüs dediğimiz bebekler dahil etkilenmektedirler. Gebe kadınlarda hava kirliliği anne karnındaki çocuğa ilerde akciğer enfeksiyon olma riskini arttırmakta ve yapılan bir araştırmaya göre de temiz havada yaşayan bir çocuğun annesi daha az soluk alıp verirken kirli havada yaşayan çocuğun annesi soluk alıp verme sayısının daha arttığını gözlemlenmiştir."dedi.
Hava kirliliğinin kalp hastalıklarını da ciddi manada tetiklediğini belirten Koç, "Bunun yanında sadece solunum sistemini değil bazı kalp hastalıklarını da tetiklemektedir. özellikle hava kirliliğinin trombosit dediğimiz kanın pıhtılaşması üzerine olumsuz etkisi olduğunu görmekteyiz. Kanın pıhtılaşmasını artırmaktadır. Bu da çocuklarda ve yetişkinlerde özellikle erişkinlerde kalp krizi riskini artırmaktadır. Çocuklarda da var olan kalp hastalıklarının daha da kötüye gidişine neden olmaktadır hava kirliliği. Bu kirlilik cilt üzerine de ciddi etkileri bulunmaktadır. Bazı alerjik hastalıkları tetiklemektedir."diye belirtti.
"Hava kirliliğine karşı duyarlı olunmalı"
İnsanların havayı kirletmemek için gayret sarf etmeleri gerektiğini kaydeden Dr. Koç, "öncelikli olarak tüm insanlar şunu düşünmesi gerekiyor, ben bu havayı daha az nasıl kirletebilirim düşüncesinde olmaları, öz eleştiri yapmaları gerekiyor. Daha kaliteli yakıtlar kullanmak gerekiyor. Tabii katı yakacaklardan ziyade bizim önerimiz daha çok doğalgaz gibi yakıtlardır. Çünkü havayı daha az kirletiyor. Kullandığımız araçların da egzozlarına dikkat etmemiz gerekiyor."ifadelerini kullandı.
"Aileler çocukları için tedbir almalı"
Çocukların kirli havadan daha az etkilenmesi için ailelere tavsiyelerde bulunan Uzman Dr. Koç, "Çocuğu özellikle astım hastası, kronik bir hastalığı mevcut olan aileler, çocuğunu soğuğa maruz bırakmaması gerekiyor. Soğuğa maruz kalacaksa eğer çocuğu giysilerle kamufle etmemiz gerekiyor. Gelişen enfeksiyonlarda da çocuğun doktor tarafından muhakkak takibe alınması gerekiyor. Doğal olarak da çocuklar sıvı gıdalar tüketmesi bu noktada çok önemlidir. Enfeksiyonlardan korunması için özellikle çocukların c vitami içeren yiyecekler tüketmesi çok önemli. Tabi bunu da abartmamak lazım. Bazı aileler çocuğun önüne bir kilogram mandalina bırakarak onu yemeye zorluyor bu şekilde yapılmaması lazım."diye konuştu.
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Deprem tahminleriyle ilgili kamuoyunda yapılan çelişkili açıklamaları da eleştiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Her uzman kendi penceresinden bakarak açıklamalar yapıyor. Bu tür bilimsel tartışmaların ekranlarda değil, uzmanlar arasında kapalı ortamlar, bilimsel platformlarda yapılması gerekiyor." dedi.
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GETAT) Merkezinde, Ozon tedavisi uygulanmaya başlandı.
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Faruk Polat, halk sağlığını tehdit eden kronik hastalıklar ve bağışıklık sistemi sorunlarına dikkat çekerek kapsamlı çözüm önerilerinde bulundu.
Sağlık Bakanlığı, sağlık turizminde kalite ve güvenliği artırmayı hedefleyen yeni yönetmelikle ilgili detaylı bir açıklama yaptı. Artık tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar HealthTürkiye sistemine entegre olacak, komplikasyon sigortası zorunlu hale gelecek.