Kalp krizi riskini azaltmanın yolları

Uzmanlara göre kalp krizi riskini azaltmak için alınabilecek bazı önlemler ve yaşam tarzı değişiklikleri, bu riskin büyük ölçüde azaltılmasına yardımcı olabilir.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yusuf Altınkaynak, dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu olup, erken ölüm nedenleri arasında üst sıralarda yer alan kalp krizini azaltmanın yollarını anlattı.
"Kalp krizi riskini azaltmanın en etkili yollarından biri, sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olmaktır." diyen Uzm. Dr. Yusuf Altınkaynak, sebze, meyve, tam tahıllar, yağsız proteinler ve sağlıklı yağlar tüketmek kalp sağlığını korumada önemli rol oynadığın belirtti. Altınkaynak, ayrıca trans yağlar ve doymuş yağlardan kaçınma, tuz ve şeker tüketimini sınırlamanın da önemli olduğunu kaydetti.
Altınkaynak, tavsiyelerini şöyle sürdürdü:
"Düzenli egzersiz yapmak, kalp sağlığını korumak için kritik bir öneme sahiptir. Haftada en az 150 dakika orta şiddette aerobik egzersiz yapmak, örneğin yürüyüş, koşu veya yüzme, kalp krizi riskini azaltabilir. Kuvvet antrenmanları da genel sağlık için faydalıdır ve kalp sağlığını desteklemektedir.
Sigara içmek, kalp krizi riskini büyük ölçüde artırır. Sigara kullanıyorsanız, bırakmak için profesyonel destek almanızı öneririm.
Stres, kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir ve kalp krizi riskini artırabilir. Stres kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir ve kalp krizi riskini artırabilir. Derin nefes egzersizleri ve hobi edinmek gibi stres yönetimi tekniklerinin uygulamanın stres seviyesini azaltarak kalp sağlığını korumaya yardımcı olacaktır.
Kalp krizi riskini azaltmak için düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmeyin. Kalp krizi riskini azaltmak için düzenli sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekir. Kan basıncı, kolesterol ve kan şekeri seviyelerinin düzenli olarak kontrol edilmesi, olası sorunların erken teşhis edilmesine ve gerekli önlemlerin zamanında alınmasına olanak tanıyacaktır." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Özellikle yaz aylarında güneşin zararlı UV ışınları, havuz ve deniz suyu, artan toz ile polenler gibi etkenler sadece cildimizi değil, göz sağlığımızı da tehdit ediyor.
DEHB tanısı almış çocuklar için, yaz döneminin kayıp bir dönem olmadığını belirten uzmanlar, aksine fırsatlara çevrilebilecek bir dönem olabileceğini söylüyor.
Bursa'da 2022 yılından bu yana 330 kök hücre toplandı. 2025’in ilk dört ayında topladığı kök hücre sayısıyla Türkiye genelinde ikinci sırada yer aldı.
Çocukların söylenen sözlerden çok, sergilenen davranışları ve yaşanan deneyimleri örnek aldığını belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Çocuk sözleri takip etmez, izleri takip eder. Yaşadığı olaylar çocuğun gelişen ruhunda iz bırakır." dedi.